Leidse waterpolocoach Koen P. bekent ontucht met meisje (15)

3

Koen P. (34) heeft vandaag bekend dat hij ontucht heeft gepleegd met één van zijn pupillen, terwijl het meisje pas 15 jaar oud was. De Leidse waterpolocoach staat de komende dagen voor de rechter voor aanranding, ontucht en verkrachting van zes meisjes. Mediapartner Omroep West volgde vandaag de eerste dag van de rechtszaak. Morgen om 9.30 uur gaat het proces verder.

Uit appjes van P. zou blijken dat hij het 15-jarige meisje had uitgenodigd om badpakken te passen bij hem thuis. Eén van de rechters vroeg zich af of P. niet al maanden bezig was haar te strikken voor een trio, met zijn seksueel getinte appjes. Volgens P. waren ze slechts bedoeld als ‘grapje’.

Eenmaal bij hem thuis wilde P., volgens de slachtoffers, dat het meisje van 15 ging zoenen met een pupil van 16 waar hij toen een seksuele relatie mee had. Toen ze dat deden heeft P. de 15-jarige gezoend, betast en orale seks hebben gegeven, gaf hij toe.

Proces
Op de eerste dag van het proces tegen P., waar de rechtbank drie dagen voor heeft uitgetrokken, zijn alle zes de aangiftes tegen de Leidenaar behandeld. Een deel daarvan ontkende hij. Over de relatie met het 16-jarig slachtoffer zei P.: “Ik weet dat het fout was en het had niet mogen gebeuren.” Seks met een meisje van 16 is niet strafbaar, alleen als er een machtsverhouding is.

De rechtbank probeerde dan ook helder te krijgen in hoeverre die machtsverhouding er was tussen P. en de slachtoffers. De Leidenaar was naast coach van de dames van ZVL 1886, ook begeleider van topsportleerlingen op een school, trainer bij het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Waterpolo Leiden en had gewerkt bij als assistent-bondscoach bij het nationale jeugdwaterpoloteam. Maar volgens P. vormden de speelsters en hij ook een grote vriendenkring.

Angst
Een aantal van de meisjes was bang voor de status die P. genoot in de waterpolowereld, verklaarden ze. Daarom zouden ze gezwegen hebben. Ook waren ze bang dat als ze seks weigerden, ze niet meer zouden mogen spelen.

Bij één meisje zou P. gedreigd hebben dat ze nooit meer in het Nederlands team zou spelen als ze uit de school zou klappen over zijn wangedrag. Zelf zegt hij zich niet te herkennen in dat beeld.

OM: Misbruik sinds 2012
Het misbruik door P. begon volgens het Openbaar Ministerie (OM) in 2012. Het gebeurde in Nederland maar ook op trainingskamp in Servië en op een toernooi in Griekenland, volgens justitie. Daar zou hij een meisje geappt hebben dat ze naar zijn kamer moest komen voor seks. Zelf ontkent P. dat.

De misbruikzaak kwam aan het rollen toen twee meisjes aangifte tegen hem deden. In juni 2018 werd P. aangehouden. Woensdag komen de slachtoffers aan het woord en zal het OM een strafeis formuleren. Op 19 maart verwacht de rechtbank uitspraak te kunnen doen.

Volg via de website van Omroep West tweets vanuit de rechtszaal. 

Delen

3 reacties

  1. Sleutelstad.nl kunnen jullie dit weghalen? Dit is niet de bedoeling lijkt me. Dit is op fb gezet. En niet hier op deze website.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline