Leids bowlingtalent gaat voor goud op EK in eigen land: “Bowlen is alles voor mij”

3

De 15-jarige Milan Scheffer uit Leiden is één van de grootste bowlingtalenten van Nederland. In april komt hij uit voor Nederland op het jeugd EK dat dit jaar in Tilburg wordt gehouden. Daar gaat de bowler van Bowling Vereniging Leiden Zuid-West voor een gouden plak.


Reanne van Kleef in gesprek met Milan Scheffer over zijn prestaties, dromen en de sport bowlen.

Tijdens de uitreiking van de Leidse sportprijzen krijg Scheffer als aanstormend talent een aanmoedigingsprijs toegekend. Dat had hij te danken aan zijn buitengewoon hoge scores en goede prestaties op internationale toernooien. Scheffer traint vier tot vijf keer in de week en speelt elk weekend een toernooi. Hij doet mee in drie nationale en internationale competities. Zowel bij de jeugd als bij de senioren. “Eigenlijk is bowlen alles voor mij.”

Bowlen bowlen bowlen in Amerika
Inmiddels wordt het talent al gevolgd door Amerikaanse scouts. Het is dan ook zijn droom om ooit als prof in Amerika te kunnen spelen. “Ik wil eerst nu bij de jeugd nog zoveel mogelijk presteren. Als ik 18 ben hoop ik dat ik een scholarship krijg om naar Amerika te kunnen. Dan is het alleen nog maar bowlen bowlen bowlen. Daar word je voorbereid om aan de top mee te gaan doen en met de grote gasten over heel de wereld toernooien te bowlen. Of je daar van kunt leven? Als je aan de top zit kun je daar zeker goed geld mee verdienen!”

Genen om te bowlen
Het bowlen zit bij Scheffer in de familie. Daardoor is hij op jonge leeftijd begonnen met de sport. “Mijn vader doet aan bowlen en zijn broers deden dat ook. Vroeger zelfs op hoog niveau. Vanaf een jaar of 7 ging ik eigenlijk al mee naar de bowling. Toen ik 8 jaar was kreeg ik mijn eerste bal en toen begon het allemaal.” Tot zijn twaalfde heeft zijn vader Frank Scheffer hem opgeleid en de basis bijgebracht. Inmiddels krijgt hij onder andere training van bondscoach Jord van Weeren, de Leidenaar die zelf in de wereldtop meedraait.

Zijn vader is nu zijn grootste fan en reist met hem heel Europa door. Ook zijn moeder en zus gaan regelmatig mee. “M’n ouders vinden het geweldig”, zegt Scheffer. “Soms gaat het hele gezin mee en dan maken we er een weekendje van.”

Opkomen met vuurwerk
Bowlen is in Nederland minder populair onder het grote publiek dan in bijvoorbeeld Scandinavische landen of de Verenigde Staten. Wel probeert ook Nederland het spel spectaculairder te maken door de spelregels aan te passen zodat het voor leken spannender is om te volgen. Voor het echte showelement moet nog naar andere landen worden gekeken. Scheffer: “In Frankrijk speelde ik op een internationaal toernooi de finale. Daar werd ik aangekondigd en kwam ik op met vuurwerk.” Lachend: “Ja ik was helemaal in shock. Dat zag ik echt niet aankomen. Ineens begon iedereen te klappen en was er vuurwerk. Dat was wel heel mooi om mee te maken.” Het jeugd EK in Tilburg wordt wat dat betreft ook meer een beleving. Er staan tribunes om de banen heen en de finales worden in een aparte sporthal met publiek gehouden.

EK en WK
Op het EK dat op 4 april in Tilburg van start gaat strijden landen uit heel Europa met spelers tot 18 jaar tegen elkaar. Scheffer is één van de vier spelers in het Nederlands team. Het jeugd WK dat in november in Amerika wordt gehouden is voor spelers onder 21 jaar. Spelers worden daar niet voor geselecteerd door de bond, maar moeten zelf een team van vier spelers samenstellen. Als er meer geïnteresseerden zijn, wordt er met een wedstrijd bepaald welke vier spelers het beste zijn en worden uitgezonden. Op dit moment zijn er zes gegadigden. Scheffer is er van overtuigd dat hij als vijftienjarige in staat is die strijd te winnen.

 

Delen

3 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline