Veiligheidsregio Hollands-Midden in crisisberaad over coronavirus

6

Burgemeester Henri Lenferink is dinsdag voorzitter van een regionaal crisisoverleg over het nieuwe coronavirus. Dat zegt de Leidse burgemeester, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio is, in het Gesprek met de burgemeester. Maandagavond werd bekend dat in Alphen aan den Rijn een 5-jarig meisje besmet is met coronavirus. “Het lijkt erop dat het virus in Nederland niet meer goed is in te dammen. Dan is de vraag hoe goed je je daar op kunt voorbereiden, maar we doen ons best”, aldus Lenferink.

De afgelopen dagen zijn er verschillende personen uit de regio getest op het nieuwe virus, dat de officiële naam COVID-19 draagt. Deze onderzoeken worden gedaan bij mensen die terugkomen uit een buitenlands risicogebied of bij personen die in contact zijn geweest met iemand die al besmet is met het virus. “Als er besmetting aan de orde is, dan kan iemand in quarantaine worden geplaatst of gedwongen worden behandeld”, zegt Lenferink. In Leiden zijn overigens nog geen besmettingen bekend, het kind in Alpen aan den Rijn is het eerste ziektegeval in de regio.


IJsbrand Terpstra maandagmiddag (voordat de besmetting in Alpen aan den Rijn bekend werd gemaakt) in gesprek met burgemeester Henri Lenferink

Veiligheidsregio beslist
Mocht er in Leiden wel een besmetting worden gemeld, dan is het overigens alsnog de Veiligheidsregio die over de te nemen maatregelen gaat, zegt Lenferink. “Het gaat om een ziekte in de hoogste categorie. In dat geval beslissen niet de gemeentes maar de veiligheidsregio over de te nemen maatregelen.” Dinsdag komen onder meer de GGD, brandweer, gemeentes en politie bij elkaar voor een beleidsmatig crisisoverleg. “Zo’n beleidsteamvergadering vindt bijvoorbeeld ook plaats bij een grote brand, waarbij koers moet worden uitgezet.”

Pandemie
Als er landelijk nog meer ziektegevallen bekend worden en die niet meer zijn terug te herleiden naar een bekende bron, kan het virus tot een pandemie worden bestempeld. “Dan kan dat ook gevolgen hebben voor de hulpdiensten zelf, we kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat die parate diensten tot het laatst toe kunnen blijven optreden.” Lenferink benadrukt dat er in de Leidse regio vooralsnog geen aanleiding is om extra maatregelen te nemen bovenop het advies dat de GGD al heeft verspreid. “Dat begint pas als er sprake is van daadwerkelijke besmettingen. Die zijn er nu nog niet.”

Meer informatie over COVID-19 is te vinden op de website van GGD Hollands-Midden.

Delen

6 reacties

 1. Ik denk dat het PAN-20 virus (=paniekvirus 2020) net zoveel aandacht verdient als het COVID-19 ding. We zijn elkaar een beetje gek aan het maken over een virus dat niet veel gevaarlijker is dan het gewone griepvirus. De mortaliteit ervan is 2%. In het verkeer komen jaarlijks meer slachtoffers om het leven. Het is natuurlijk wel eng dat het om een nieuw virus gaat, waartegen nog collectieve immuniteit moet worden opgebouwd. In zekere zin roeit de ziekteverwekker zichzelf uit door de ge-infecteerden afweer te laten ontwikkelen. De komende zomer zal de verspreiding ook remmen of stoppen. Laten we het hoofd een beetje koel houden. Ik zie bepaalde politici nu alweer roepen, dat het door de “massa-immigratie” komt. Dat virus acht ik veel bedreigender…

  • Een Leids burger op

   _Het ¨massa-immigratievirus¨ is inderdaad bedreigender, erger en nog veel besmettelijker.(al zal je dat vast zo niet bedoelen. 🙂 )
   .

   -Mortaliteit 2%
   Ja, maar zult je maar net Paul heten en net bij die 2 % horen…
   .

   – ¨Wat maakt dit coronavirus nu erger dan het griepvirus?
   ¨Dat komt volgens Knoester met name omdat het een nieuw virus is, en niemand er afweer tegen heeft. De kans dat meer en meer mensen ziek worden is dus groot, en dat zorgt weer voor een grote druk op ziekenhuizen en de gezondheidszorg. Volgens Knoester lijkt het er ook op dat er iets meer mensen doodgaan dan bij de gewone griep.¨
   https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/item/coronavirus-wanneer-ben-je-besmettelijk-wat-maakt-dit-erger-dan-de-gewone-griep/
   Niet dat er zoveel dodelijke slachtoffers zullen vallen maar de samenleving kan wel ontwricht worden als veel mensen het coronavirus zouden krijgen.
   .

   Kortom: voorkomen is beter dan genezen.

  • Ja, het rechtsnationale, identitaire, populistische en xenofobe tuig is heel ziek. Hun besmettingsgevaar zou eigenlijk tot volledige isolatie moeten leiden. In plaats daarvan krijgen ze echter van klets- en zwetsmedia alle gelegenheid om hun gevaarlijke ziekteverwekkers te verspreiden.

 2. Pure bangmakerij van de overheid om de mensen op een slinkse manier te kunnen onderdrukken. Virus stelt niets voor. 18 besmettingen in Nederland tot nu toe. Hoeveel mensen krijgen de diagnose terminale kanker op een dag in Nederland? En als het straks voorbij is (wat bij een virus altijd vanzelf overgaat) gaat de overheid zich op de borst kloppen dat ze het goed aangepakt hebben. Mensen er is niets aan de hand. We worden misleidt door de overheid met hun veel te ver gaande bemoeienis met een ieders prive leven. Nieuws is niet meer wat het lijkt in Nederland. Allemaal geregeld en gemanipuleerd door de overheid.

  • “Pure bangmakerij van de overheid om de mensen op een slinkse manier te kunnen onderdrukken.”
   .
   De diagnose luidt ernstige paranoia met psychotische waanvoorstellingen.

 3. Rob de Graaf op

  Informatie verstrekken en verspreiding van het virus proberen in te dammen of, als dat niet meer gaat, af te remmen. Is toch allemaal niet zo gek? De bangmakerij gebeurt vooral door bange mensen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline