Dorpskerk Leiderdorp viert 400-jarig bestaan

De Dorpskerk in Leiderdorp is jarig. In 2020 is het precies vier eeuwen geleden dat de kerkgemeenschap toestemming kreeg om de kerk te bouwen en dat wordt het hele jaar gevierd met allerlei evenementen. Zo zijn er verschillende kerkdiensten over de geschiedenis en de toekomst van de kerk, komt er een speciale tentoonstelling over de geschiedenis, wordt er een escaperoom in de kerk gebouwd en staat het optreden van een heus middeleeuws theater op de planning.

Tom Mentink en Rianne Zoeteman over het 400-jarig bestaan van de Dorpskerk in Leiderdorp

Activiteiten
“Je voelt al die eeuwen geschiedenis, het was voor mij liefde op het eerste gezicht met dat gebouw”, vertelt Martine Zoeteman, die werkt aan een boek over de kerk. Belangstellenden kunnen dat zelf ervaren, bijvoorbeeld bij één van de concerten in de kerk op zaterdag 7 of zaterdag 21 maart. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk die van 13 maart tot eind juli te bezichtigen is. Speciaal voor kinderen zijn er schilder- en tekenmiddagen in juli, en voor alle leeftijden is er op 12 september een middeleeuws theater met maaltijd.

Geschiedenis
Er stond al voor 1620 een kerk Leiderdorp, maar die werd verwoest tijdens het Leids Beleg. Waarschijnlijk zijn de muren overeind blijven staan, maar hoeveel er precies van overbleef, is niet helemaal duidelijk. De burgemeesters van Leiden hadden het daarna voor het zeggen in Leiderdorp en die hebben tot 1620 de herbouw van de kerk tegengehouden. Waarschijnlijk was de kerk pas in 1623 helemaal af, maar dat houdt de gemeenschap niet tegen om dit jaar al het 400-jarig jubileum te vieren. Op 13 mei komt de huidige Leidse burgemeester, Henri Lenferink, naar de Dorpskerk. “Ën die heeft wel wat uit te leggen”, kondigt vrijwilliger Tom Mentink aan met een knipoog naar de geschiedenis.

De Dorpskerk is al die eeuwen een blikvanger geweest die de skyline van Leiderdorp bepaalde. Het was niet alleen een religieus centrum, maar ook de spil in de plaatselijke zorg voor armen en weeskinderen. Ook vandaag is de sociale functie nog heel belangrijk. “Het aantal kerkgangers loopt nogal terug, ook in de Dorpskerk”, vertelt Mentink. “Maar na de diensten op zondag zie je mensen nog met elkaar praten en naar elkaar omzien. Met dit programma proberen we de drempel te verlagen voor mensen die zich bij ons aan willen sluiten.”

De kerk heeft niet alleen een markante buitenkant, maar ook van binnen is van alles te zien. Zo staan er een orgel dat mooi is van uiterlijk en van klank, en een oude preekstoel. Die preekstoel staat er pas sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw, maar hij heeft daarvoor lange tijd dienstgedaan als preekstoel in een Noord-Hollandse kerk die inmiddels gesloten is.

Alle informatie over de festiviteiten in het jubileumjaar is te vinden op de speciale jubileumwebsite.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline