BOP Herenstraat vecht voor voortbestaan

7

De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) aan de Herenstraat 51 is een actie gestart om open te mogen blijven. De locatie werd altijd ondersteund en gefinancierd door Libertas Leiden, maar die organisatie heeft de aanbesteding van het sociaal welzijnswerk in Leiden verloren van Incluzio. Omdat Incluzio de verantwoordelijke partij wordt, heeft Libertas per 1 juli de huur van het pand opgezegd, waardoor de toekomst voor de gebruikers en de vaste medewerker heel onzeker geworden is.

Ferry Rigault over de actie die gevoerd wordt voor de BOP aan de Herenstraat

De BOP is van groot belang voor de wijk. Ferry Rigault, initiatiefnemer van de actie “De BOP moet openblijven!”, vertelt: “Er gebeurt hier ontzettend veel. Voor alleenstaande oudere mensen is deze plek belangrijk om onder de mensen te komen. Maar er worden hier ook taallessen gegeven, er is een repaircafé, een schillenboer, een zwerfvuilopruimploeg, er gebeurt echt van alles. Het zou zo zonde zijn als dat allemaal verdwijnt.”

Het doel van de actie is dat de BOP openblijft en dat de betaalde kracht in dienst blijft zodra Incluzio op 1 juli de verantwoordelijkheid voor het welzijnswerk overneemt. Zolang dat gebeurt, is Rigault bereid om de nieuwe organisatie het voordeel van de twijfel te geven: “Als Incluzio met goede initiatieven komt, juichen wij dat alleen maar toe. Maar continuïteit is heel belangrijk in het welzijnswerk. Bovendien worden de activiteiten die er nu zijn, breed gedragen door de mensen in de wijk.”

Een petitie voor het openhouden van de BOP is inmiddels ruim vierhonderd keer getekend. Winkeliers in de Herenstraat en bewoners in de wijk hangen posters op, en ook de plaatselijke politiek is op de hoogte gebracht. In de gemeenteraad zijn al vragen gesteld, maar tot nu toe is er nog niets toegezegd.

De BOP van binnen. (Foto: Kim van Niekerk).

Delen

7 reacties

  1. Zo gaan de dingen nu eenmaal in neoliberaal Nederland, daar waar marktdenken de staatsreligie is en de mens zich dient te onderwerpen aan de markt. Wie dit wil veranderen moet niet op partijen stemmen die hiervoor zijn. De keuze wordt dan zeer beperkt, dat wel.

    • Het neoliberaal “minder overheid en meer markt geblaat” loopt op zijn laatste benen. De doortrapte, altijd glimlachende leugenaar en huisvriend van de 10% zichzelf verrijkende elite, Mark Rutte, is doelbewust bezig geweest om de welvaart en sociale voorzieningen van de samenleving sinds 2010 af te breken. Onder het mom van de financiële crisis uit 2008 hebben zijn fanatieke ordetroepen met o.a. die smerige criminaliserende oranje propagandateksten de laatste restjes menselijkheid uit de samenleving wegbezuinigd. De participatiemaatschappij moest dat gaan heten. De resultaten van dit verrutte paradijs zien we nu terug in de positie van sociale werkplaatsen, de (jeugd)zorg, bijstandstrekkers, werklozen, zieken en ouderen. Te vrezen valt voor de buurtvoorzieningen e.d. die niet passen in het winstbejag van de oprukkende particuliere zorgbedrijven. Misschien kan de dodelijke corona meehelpen het neoliberale monster te gronde te laten gaan.
      Chapeau voor de acties van BOP.

  2. Mocht hun oproep verder niet gehoord worden dan dragen hopelijk de winkeliers en bewoners te samen de lasten voor het open houden van BOP!

  3. Er zijn al veel te weinig buurthuizen en ontmoetingscentra in Leiden, vergeleken met echt grote steden. Maar hun bezoekers zijn niet de stemmers op d666/groeniglinks dus van het huidige gemeentebestuur hoef je niets te verwachten. Het sociale domein helemaal uitgevent (marktwerking) aan incluzio. En van deze omhooggevallen handelaar in schoonmaakartikelen hoef je geen aandacht voor het sociale domein te verwachten. Triest dat de pvda hierin meegelopen is.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline