Bedrijfsafval in centrum van Leiden voortaan duurzaam ingezameld

15

Leidse centrumondernemers gaan hun afval beter scheiden. Vanaf 1 maart komt het bedrijf InzamelHelden dagelijks aparte afvalstromen ophalen bij horeca en winkels in de binnenstad. Dat gebeurt met een grote elektrische bakfiets. “Geruisloos en emissievrij,” zegt een enthousiaste projectleider Roland Koster van Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken. “Daardoor verdwijnen geleidelijk de afvalcontainers uit de openbare ruimte en wordt de stad schoner en mooier.”

De emissievrije inzameling is een pilotproject van Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken. De voorbereiding en begeleiding worden bekostigd door de gemeente Leiden en een bijdrage van Centrummanagement. Deze drie partijen zetten vanuit een gezamenlijke stuurgroep de stappen die voor deze nieuwe vorm van inzameling nodig zijn. De inzameling zelf en de verdere verwerking gebeurt door marktpartijen zonder subsidie.

Het afval wordt vanaf komende maand zeven dagen per week opgehaald. Ook krijgen de centrumondernemers hulp bij het scheiden en reduceren van hun afval. Hoewel de tarieven voor restafval in de toekomst zullen stijgen, kunnen zij op deze manier toch op hun afvalkosten besparen. Ook inwoners van de binnenstad hebben baat bij de nieuwe manier van afval inzamelen. De geluids-, verkeers- en uitstootoverlast van inzameling met grote dieselwagens zal geleidelijk verminderen.

Wethouder Yvonne van Delft spreekt van een ‘geweldig initiatief’. “Op deze manier gaan we meer hernieuwbare grondstoffen inzamelen op een duurzame manier. We beginnen met een kleine groep ondernemers in de binnenstad en breiden dat steeds verder uit. Ook maken we met deze elektrische bakfiets een volgende stap met duurzamer vervoer in de binnenstad.”

InzamelHelden werkt voor deze pilot samen met Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken die in Leiden die opereert onder de naam Duurzaamuiteten. Het bedrijf heeft in Delft al ervaring met bakfietsinzameling van gescheiden bedrijfsafval. In Leiden fietsen de InzamelHelden naar Industrieterrein De Waard. Bij het bedrijf Van Diemen is een depot ingericht, vanwaar de grondstoffen naar een verwerker gaan. Vanaf maart zal aanvankelijk één bakfiets het gecontracteerde volume aan kunnen. Als meer ondernemers aansluiten, komen er geleidelijk bakfietsen bij.

Delen

15 reacties

  1. Pieter Hoeberichts

    Enorme hoeveelheden weggegooid voedsel (zonde….) dat allerlei dieren aantrekt waaronder meeuwen, die een hoop rommel en herrie maken, en waarvoor dit helemaal geen goed voedsel is. Ik denk dat in de horeca meer goed voedsel wordt weggegooid dan door mensen opgegeten. Kan dat niet anders? Opruimen: prima; maar een beetje paard achter de wagen.

    • Het niets met dit onderwerp te maken en lijkt me ook niet helemaal de waarheid Pieter.

    • Ies Korswagen op

      Je bekijkt het vanuit het verkeerde perspectief, dit is een oplossing voor het probleem.

  2. Namens Duurzaamuiteten (Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken): De kop dekt de lading niet helemaal. Dit is een pilotproject, we starten met een beperkt aantal bedrijven. Dus ‘voortaan’ staat te bezien! En het is niet ‘hoewel de kosten voor restafval zullen stijgen’, maar juist OMDAT deze kosten zullen stijgen, dat ondernemers die afval scheiden goedkoper uit zullen zijn.
    @PieterHoeberichts: afvalscheiding bevordert afvalreductie. Als je weet hoeveel voedsel je dagelijks weggooit, onstaan mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. Dit is een van de doelstellingen van de pilot, naast het redden van grondstoffen. Voedselafval vergisten tot bio-brandstof is beter dan tussen restafval verbranden.

  3. Henriëtte van Rijn op

    Geweldig initiatief. Ook biedt dit project meer werkgelegenheid voor mensen, die in deze hoog opgeleide stad buiten de boot dreigen te vallen en het is super zinvol werk!

  4. Fred Hickendorff op

    Wat een goed idee en reuzefijn dat deze pilot is gestart! Die vieze dieselwagens moeten het centrum uit (om mee te beginnen!!). Hopelijk wordt het een succes!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline