Videoportret: De Leidse café-eigenaar Joke Martijn werd Nederlands kampioen biljart

10

De Leidse Joke Martijn (61) werd afgelopen weekend Nederlands kampioen driebanden op de kleine tafel bij de dames. Daarmee is ze de eerste Leidenaar die zo’n belangrijke biljartprijs binnensleept. Bijzonder, want Joke is geen professional: samen met haar man –tevens haar grootste fan – heeft ze
biljartcafé De Pomerans in het centrum van Leiden.

Robbert van Cleef maakte een videoportret van de Leidse biljartster Joke Martijn in De Pomerans. 

“Nederlands kampioen. Dat is toch onwerkelijk”, zegt Martijn bij terugkomst in De Pomerans. “Maar ik ben er wel heel trots op.” Joke Martijn begon met biljarten vlak nadat ze haar toekomstige man Fred had ontmoet in de Leidse disco Club 70. “Hij deed al aan driebanden, en op een gegeven moment zei ik kom hier met die keu, dat ga ik ook eens proberen.”

Fred, zelf voorzitter van de Leidse Biljartbond, is nu haar grootste fan. Hij verloor al snel van Joke maar dat kan hem niet schelen. “Ik ben hartstikke trots op haar”, zegt hij. “Toen ze net begon dacht ik wel even dat ze dwars door het laken zou stoten, maar iedereen was meteen verbaasd over haar goede afstoot.” Joke bleek een talent te zijn. En dat resulteert nu dus in haar Nederlandse titel.

Delen

10 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline