Zorgminister Bruno Bruins: Sluiting huisartsenposten komt zorg ten goede

86

De nachtelijke sluiting van de huisartsenposten in Leiden (LUMC), Alphen aan den Rijn en Voorhout kan de zorg in de regio “ten goede komen”. Dat advies hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan zorgminister Bruno Bruins gegeven, schrijft hij in antwoord op schriftelijke Kamervragen die door de SP waren gesteld, meldt onze mediapartner Omroep West.

In 2017 werd het besluit genomen dat de huisartsenposten moeten sluiten vanwege het lage aantal bezoekers. Na boze reacties van omwonenden en politici ging dat plan toen niet door. Huisartsenvereniging SHR (Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland) en de huisartsenposten Duin- en Bollenstreek (DDDB) willen nu dat beide posten in 2021 definitief ’s nachts sluiten. Ook wordt de huisartsenpost in Leiden, gevestigd in het LUMC, verplaatst naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Volgens de minister zullen deze veranderingen geen ingrijpende gevolgen hebben.

De keuze om de posten te sluiten is gebaseerd op een analyse van het aantal consulten, bezoeken, telefoontjes en visites in de omgeving. Volgens minister Bruins vinden er in de komende maanden gesprekken plaats met bewoners en gemeenten over de plannen. In juli 2020 wordt de definitieve beslissing genomen.

Bereikbaarheid
Over de sluiting zijn grote zorgen over wat het betekent voor de bereikbaarheid van de huisarts in spoedeisende gevallen. Sinds 2008 volgen Nederlandse huisartsen een aantal richtlijnen om de bereikbaarheid en kwaliteit van hulp zo goed mogelijk te waarborgen. Zo mag de reistijd bij spoedeisende hulp niet langer dan vijftien minuten zijn, omdat anders de veiligheid van de patiënt in gevaar komt.

Na de sluiting zou het zogenaamde “verzorgingsgebied”, met ongeveer een half miljoen inwoners, ’s nachts slechts één huisartsenpost ter beschikking hebben. Een aantal daarvan zou nu niet meer snel genoeg bereikbaar zijn. Bruins: “Voorop staat dat mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat betekent in sommige gevallen dat mensen zorg ontvangen op plaatsen die verder van huis liggen, maar die wel van goede kwaliteit is.”

Kwaliteit
Volgens het IGJ kan de sluiting de kwaliteit van zorg ten goede komen. Een woordvoerder zegt dat dit komt door kortere communicatielijnen. “Door vanuit één locatie met meerdere artsen en triagisten (medewerkers die de aard en urgentie van klachten beoordelen, red) tegelijk te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt. Ook wordt het zo mogelijk om beter op zorgvragen in de nacht te anticiperen. Bijvoorbeeld als een patiënt vervolgzorg nodig heeft, dan kan hij worden doorverwezen naar het naastgelegen ziekenhuis.”

Bruins gaat zich niet verder inzetten om de huisartsenposten open te houden: “Het besluit om de huisartsenposten in Leiden, Alphen aan den Rijn en Voorhout in de nacht te sluiten en te verplaatsen naar Leiderdorp is niet aan mij, maar aan de huisartsen en zorgverzekeraars in de betreffende regio’s.”

Delen

86 reacties

 1. Allert Goossens

  Dit noemen ze nou klassiek shoppen met argumenten. Eerst heeft de specialistische zorg juist extra veel zorg gedelegeerd aan de ‘poortwachter’ huisarts, en daarmee een eerstelijns druk bij de specialisten weggehaald, maar als het nu aankomt op een zuiver commercieel besluit van kennelijk prijzige eerstelijns in het veld, dan ineens komt het concentreren van de zorg op één post in een hele grote regio de zorg weer tegemoet. Ik vrees dat het argumentenwinkelen is. Ik vind het een onnozel besluit dat levens gaat kosten, daar kun je gewoon de klok op gelijk zetten.

 2. Meneer woont zelf denkelijk zelf naast een ziekenhuis. Of hij laat zijn chauffeur rijden. Aan gewone mensen moet je vooral niet denken. Maar wat wil je ook met een vvd’er?

  • Nou dat is lekker dan ,als je urgent bent,moet je nog uren wachten eer je aan de beurt bent,dus komt helemaal niet ten goede,laatst in het Lumc goed en snel geholpen,volgende dag wel naar alrijne gebracht,maar ik leef nog!! En Lumc kijkt echt alles na!

  • tonie.bender@casema.nl op

   “Huisartsenvereniging SHR (Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland) en de huisartsenposten Duin- en Bollenstreek (DDDB) willen nu dat beide posten in 2021 definitief ’s nachts sluiten. Ook wordt de huisartsenpost in Leiden, gevestigd in het LUMC, verplaatst naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Volgens de minister zullen deze veranderingen geen ingrijpende gevolgen hebben.”
   Dit staat in het stuk hierboven! Begrijp ik nu goed dat de huisartsenposten zelf willen sluiten??

   • Dat begrijp je goed. Let wel: het gaat alleen om de nachten, het is te stil om ze allemaal open te houden.

    • gelul, LUMC wil de HAP zeker weten NIET sluiten… Dit is zo’n domme zet, dat alleen de zorg ten slechtste zal benadelen…Mensen uit Katwijk en Noordwijk zullen nu langer moeten reizen, dus die worden sowieso al gedupeerd… Wat te denken van de wachttijden? In t LUMC lopen de wachttijden voor de HAP al aardig op, denk dat t Alrijne deze niet eens aan zullen kunnen in hun eentje, dus daar gaat deze beslissing al compleet mank…

 3. Monique Zandbergen

  Hoe dan!!!! Heb er s’nachts uren gezeten. Uiteindelijk naar huis gestuurd omdat er geen arts voorhanden was. Met de mededeling: als de klachten weer toenemen, direct kontakt opnemen met de SEH. En t was zelfs op afspraak hè anders kom je er niet eens binnen. Slechte zaak in mijn optiek

  • Ah, jij bent zo’n type die naar de h.a.-post gaat als het niet echt nodig is. Zo irritant dat soort mensen.

 4. Typische politieke onzin en leugenspraak: bezuinigingen, minder voorzieningen en andere verslechteringen zijn verbeteringen die de burgers ten goede komen. We kennen het al van de kwalijke fabels over het zogenaamde belang van privatiseringen, decentraliseringen, bezuinigingen, enz. Leugen=waarheid in zijn perfide kringen.

 5. Leonie Van Steveninck

  Ja logisch dat er te weinig mensen komen. Je moet eerst alles aan de telefoon uitleggen en als je dan bijna dood bent of krepeert dan mag je misschien komen.
  Wat nou : het komt de zorg ten goede ?

 6. Ja idd eerst half uur dat gelul denk ik mens laat me komen,ppff,of je voor je plezier naar de post komt,echt niet,ben je uren zoet mee!!

 7. Nessy Shepherd

  Hij heeft totaal geen benul van gezondheid en dokters, wel mooie schoenen. Dat dan weer wel. Ze planten in den Haag maar ministers en staatssecretarissen neer die geen verstand van zaken hebben.Neem nou die vrouwen op Defensie, of Min van justitie pffff of d Belasting. Allemaal stumpers.Geen verstand.

 8. Ria Hendrik

  Hij is zeker nooit in aanraking gekomen met de SEH! 😠
  😢 😢 😢 😢
  Makkelijk oordelen
  Maarja. …verwachten wij iets positiefs van de. …(vul zelf maar in )? 😠😈

   • Vooral de laatste zon is schrijnend het ouds am de huisartsen en de zorgverzekeraar….. NEE het is aan de zorgverzekeraar die bepaald het budget en vindt het op de huidige manier te duur. Er is geen huisarts in deze grote regio die achter dit beleid staat die wil goede zorg voor zijn patiënten op een locatie dien de buurt vooral ook ’s nachts.

   • Dat weten we mevrouw Montange, daar maakt u ons hier bijna dagelijks deelgenoot van! Blijft u rustig, neem uw medicatie en blijf vooral van dat toetsenbord af.

   • Wel nee als de ambulance komt dan ben je al dood
    Word steeds erger ik woon in Leidschendam ik ben hart patiënt dan moet van Leidschendam naar den Haag dat is toch erg

    • nou zeg vreselijk! Dat is toch zeker wel een paar kilometer rijden….
     En als he binnen de aanrijtijd van de ambulance dood bent, was er toch al niks meer aan te doen.
     Ben zelf ook hartpatiënt, bij mijn hartinfarct prima geholpen door de ambulance, door deze mensen ben ik er nog.
     Als je overdag iets mankeert, kun je dan wel direct bij je huisarts terecht? Nee, toch.

  • Nee, het is bij wet geregeld dat een ambulance binnen 15 minuten ter plekke moet zijn (12 minuten echte rijtijd).

  • De ambulance valt in het eigen risico, koste mij 210 euro……. kun je beter een taxi bellen.

 9. Ŕïä Schŕöëf

  Lekker dan. Ben je bekend bij een ziekenhuis dichtbij kan je er niet behandeld worden snachts .heel goed bedacht maar niet voor oudere onder ons.wordt daar eigenlijk nog ergens vpoe rekening mee gehouden over een paar hebben ze zich vergist net als de bejaardenhuizen sluiten ook zo.n domme beslissing.

  • De huisartsenpost, gevestigd in het LUMC, is niet het ziekenhuis. Het feit dat u daar (het ziekenhuis) bekend bent, is dan ook geen enkele reden (medisch gezien) om het LUMC boven het Alrijne te prefereren als locatie van de huisartenpost!

  • Je kunt meestal niet behandeld worden in je ‘eigen’ ziekenhuis. Zeker niet in de nacht, je moet dan een verwijzing van je huisarts hebben.
   Dom gezwets vanRia dus.
   Of heb jij een huisarts met een spreekkamer in alle ziekenhuizen?…..

 10. Eef Je

  Dus vanuit Lisse of Hillegom naar de huisartsenpost in leiden of Leiderdorp moeten waarna je een doorverwijzing krijgt naar het ziekenhuis waar je bekend bent/behandeld wordt en dat vervolgens het spaarne Haarlem is. Nee daar wordt je echt vrolijk van en is goed voor je gezondheid.

  • denk je nou echt dat je ’s nachts een doorverwijzing krijgt voor een ander ziekenhuis……….dom gezwets van Eefje dus.

 11. Lanthe Liliana Jazmin

  Echt logica van een goudvis! Komt ten goede…. Nou als het ernstig is en je woont in voorhout is Leiderdorp toch in zo.n geval geen optie. En daar zit je dan ook helemaal niet op te w8. Wij moesten een x met spoed naar het haga Zh in den Haag….. 20 min onderweg met een kind dat het super benauwd had ,nou geloof me idd he sterft duizend dooien en je humeur is om af te knallen. Wij vielen toen ( voorschoten), onder regio den Haag. En het haga ziekenhuis was de dokterpost. Goed Zh maar echt de rit er na toe killing

  • Dan ben je echt een domme loempia als je bij iets ernstigs geen ambulance belt.
   En als je medden in de nacht er 20 min over doet om in het Haga te komen ben je echt een slechte chauffeur, buiten het feit dat je altijd zelf mag kiezen welke ziekenhuis je naar toe gaat.

 12. Alex ten Broek

  Krom genomen klopt dit helemaal, daar zijn politici voor. Minder huisartsen is minder snel zorg lokaal. Dus meer dode mensen en dus minder mensen naar het ziekenhuis. Dus beter zorg in het ziekenhuis. Prachtige redenatie toch 😉

 13. Jacques Ros

  Prima oplossing. De meest ideale patiënt is een dode patiënt. Hij klaagt niet, hij protesteert niet, hij zorgt voor minder gezondheidsuitgaven, hij helpt de statistieken want hij is nooit meer ziek, hij drukt later niet op de kosten van de pensioenpot, kost de overheid geen geld en is niet in staat om Bruins weg te stemmen. Kortom: de ideale klant van de overheid en meneer Bruins zit er niet mee want die heeft zo zijn eigen wereld.

  • Gelukkig zijn verreweg de meeste mensen die midden in de nacht naar de hua gaan niet levenbedreigend ziek, anders bellen ze de ambulance wel.

 14. Wytzia Raspe

  Nou ik vind ze een uutkomst als je he buuten kantooruren ziek voelt maar 112 bellen idioot zou zijn (blaasontsteking, longinfectie, complicaties na de operatie, gal aanval). Je krijgt alleen zo maar meer mensen op de Eerste Hulp.

  • Vreemde redenatie. De huisartenpost blijft gewoon bestaan hoor, het gaat alleen om de nachtelijke uren, dan zijn ze er alleen in Leiderdorp. Wel zo makkelijk bereikbaar voor iedereen.

 15. Hans Gert

  Dakloos zijn is goed voor je huid. Versleten schoenen lopen veel lekkerder. Honger is goed voor je spijsvertering. Kort leven zorgt ervoor dat je veel meer leuke dingen doet. Vwrdriet doet je beseffen dat je leeft etc etc

 16. Leontine De Hollander

  De huisartsen post in Alphen aan den Rijn sluit en we moeten naar Leiderdorp. De toegestane reistijd is 15 minuten. Als je een auto hebt is het 25 minuten en zonder auto met trein en bus ruim een uur. Lekker bezig Bruno 😞

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline