Verschillen in woonlasten Leidse regio: Leiderdorp stijgt het minst hard, Voorschoten betaalt het meest

11

De woonlasten voor meerpersoonshuishoudens in 2020 in de Leidse regio zijn per gemeente behoorlijke verschillend. Dat blijkt uit cijfers die Vereniging Eigen Huis heeft verzameld. In Leiderdorp stijgen de totale woonlasten het minst hard met 1,9 procent tot 980,85 euro. De totale woonlasten in Oegstgeest stijgen met 10,9 procent het meeste in de regio en huishoudens in Voorschoten betalen het meest. De totale woonlasten is de optelsom van de onroerend zaakbelasting en riool- en afvalstoffenheffing. De verschillen komen tot stand doordat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt.

De woonlasten in de regio variëren tussen de 846,16 euro voor een meerpersoonshuishouden in Zoeterwoude tot 1.091,80 euro in Voorschoten. Daarmee komt de stijging in Voorschoten uit op 3,4 procent en blijft net als Leiderdorp onder de gemiddelde landelijke woonlastenstijging van 5,2 procent. De lastenstijging in Zoeterwoude behoort met 10,8 procent tot de top zes stijgers in Zuid-Holland, net achter Oegstgeest met een stijging van 10,9 procent.

Met een stijging van 8,2 procent komen de totale woonlasten in Leiden uit op 876,84 euro. Dit komt voornamelijk door de hoge stijging van de riool- en afvalstoffenheffing. Deze heffingen gelden ook voor huishoudens met een huurhuis.

Zoeterwoude heeft zich met een afvalstoffenstijging van 27,1 procent op een tweede positie geplaatst in de top 5 stijgers van Zuid-Holland. Ook Leiderdorp komt voor in een ranglijst. Een vijfde plek voor de gemeente met het minst stijgende tarief voor de rioolheffing.

In de onderstaande tabel een overzicht van de woonlasten 2020.

Voor goedkopere woonlasten: kijk eens naar Teylingen, 614 euro of Katwijk, 724 euro. Het kan natuurlijk ook duurder zoals 1.249 euro in Wassenaar.

Delen

11 reacties

  1. REDACTIE. Foutje herstellen in tekst “De lastenstijging in Zoeterwoude behoort met 10,8 procent tot de top zes stijgers in Zuid-Holland, net achter Leiderdorp met een stijging van 10,9 procent.” waar u in het laatste geval Oegstgeest bedoeld zult hebben en dus niet Leiderdorp.

  2. Graaien en snaaien het voorbeeld van Den Haag wordt al jaren een normaal verschijnsel in de steden .De top en grootverdieners liggen dubbel.want weer is het gelukt om alles wat daar onder zit flink meer te laten bloeden.Bedankt rutte en co en al die graaiers in Den Haag.We gaan er allemaal op vooruit..welke debiel zei dat ook alweer..Rutte!

  3. Sylvia Hageman op

    Niet alleen de heffingen zijn gestegen, ik heb net de WOZ-beschikking binnen: WOZ-waarde binnen een jaar tijd gestegen met 68.000 euro!! Ik geloof er niets van dat onze woning in een jaar tijd zoveel meer waard is geworden… En aangezien allerlei heffingen gekoppeld worden aan de WOZ-waarde ga je al snel meer betalen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline