Museum De Lakenhal stopt met exorbitant dure exposities

16

Ondanks het grote succes van ‘De Jonge Rembrandt’ stopt Museum De Lakenhal met dit soort grote tentoonstellingen. “Te kostbaar,” zegt museumdirecteur Meta Knol in een opiniestuk in het NRC. Met name de kosten voor de verzekering van de wereldberoemde werken rijzen de pan uit, en dus moet het roer om.

De expositie ‘De Jonge Rembrandt’ liet de afgelopen maanden de ontwikkeling van Rembrandt als jonge schilder in Leiden zien. De unieke tentoonstelling trok 55.000 bezoekers, en dat is veel. Maar zonder een extra toeslag van 7,50 op een regulier kaartje zou een relatief klein museum als de Lakenhal niet uit de kosten zijn gekomen.

“Laat ik voorop stellen dat ‘De Jonge Rembrandt’ echt een succes was”, zegt Knol. “Maar wij hebben net berekend dat dat de tentoonstelling uiteindelijk 22 euro per bezoeker heeft gekost. En dat is eigenlijk teveel. Dat komt met name door de hoge verzekeringskosten.” Volgens Knol betaalde het museum bijna 300.000 euro aan de verzekeraar. “Dat is ongeveer een kwart van onze begroting.”

Lokale verhalen
En dus telt het museum nu de knopen, want voor dat geld kun je heel veel andere leuke dingen doen. “Stel je voor dat we ons ook hadden kunnen richten op scholen, educatieve programma’s of nog meer doen met de collecties die we hebben.” In de toekomst wil Knol dan ook meer gaan doen aan de lokale verhalen met een landelijke uitstraling.

Knol kreeg veel reacties uit de museumwereld op haar stuk in het NRC. “Mijn artikel heeft echt wel een snaar geraakt omdat veel museumdirecteuren met hetzelfde worstelen. Die moeten ook hun aandacht en geld verdelen. Of je kiest voor dure exposities of je kiest voor je basis waar je eigenlijk ook voor bent.”

Delen

16 reacties

 1. Goede beslissing, al zal het lastig worden mensen met ‘mindere’ kunst naar het museum te krijgen. Had graag een G.Dou-tentoonstelling in Lakenhal gezien. Hij is de meeste Leidse schilder die de stad heeft. Maar dat verzekeringskosten een te hoge post zijn, is inderdaad een te groot obstakel voor een relatief klein museum. Jammer.

  • Ja natuurlijk, als ze hadden bezuinigd op de verbouwing, waren de verzekeringskosten voor een tenroonstelling natuurlijk lager geworden….
   Wat een domme reactie van ‘gezond verstand’.

   • Gezond verstand op

    Nee, want dan had je meer geld in je begroting kunnen reserveren om je tentoonstellingen te kunnen verzekeren. De corebusiness van een museum is immers het organiseren van tentoonstellingen die publiek trekken en niet het uitvoeren van exorbitant dure verbouwingen die ook nog over de begrote projectkosten heen gaan. Had je verder ook nog iets inhoudelijks te melden buiten je nietszeggende krachttermen, Marco-tje?

    • Als het zo makkelijk was om subsidie te krijgen voor dure tentoonstellingen was er geen probleem. Denk jij dat het museum het (extra) geld voor de verbouwing op de plank had liggen? Dat is ook uit subsidies gekomen. Dat geld hadden ze dus niet over gehouden bij een sobere verbouwing Als je geen verstand hebt van financieringen, geef er dan ook geen oordeel over.

    • Nou dat woordje ‘gezond’ kun je wel weglaten. Als je voor minder had verbouwd, had je mindr subsidie gekregen. Daar hou je dus geen geld aan over.

 2. Pieter Hoeberichts

  met mijn jaarkaart merk ik een beetje te vaak dat in musea toeslagen worden berekend, en in dit geval nog een flinke ook. Dat houdt mij tegen om te gaan. Vaak merk je het pas als je er bent en er niet meer onderuit kunt, of anders weg moet gaan. Daarvoor heb ik geen jaarkaart. Die is niet gratis.

  • Doe niet zo moeilijk. Toon enig begrip naar aanleiding van het onderwerp. Ik heb mijn jaarkaart er al lang uit. en was graag bereid om voor zo’n bijzondere expositie wat bij te betalen.

 3. Daan Sloos

  Lakenhal is een gemeentelijk museum Maar goed Rembrandt is nu eenmaal in Leiden geboren Dus een keertje een mooie expositie over de jonge Rembrandt dat moet kunnen Daar moet je maar sponsoren voor vinden

 4. Het is erg jammer dat de Lakenhal ervoor kiest om in de toekomst af te zien van grote exposities, ofwel exposities van grote meesters.

  De kost gaat nou eenmaal voor de baat uit. Met de tentoonstelling “de jonge Rembrandt’ heeft de Lakenhal ook laten zien dat zo’n expositie in Leiden gerealiseerd kan worden, en dat het niet onder hoeft te doen voor grote musea als het Rijks en het Mauritshuis.
  Het was prima PR, en dat valt niet direct in geld uit te drukken.

  In mijn optiek was de periode waarin de tentoonstelling gepland was, slecht of ongunstig gekozen.
  Natuurlijk had dat deels of wellicht alles te maken met de verbouwing en heropening van de Lakenhal.
  Het was vermoedelijk (op basis van cijfers) beter geweest wanneer de expositie in de maanden augustus t/m oktober geweest zou zijn.( of zelfs van mei-oktober)
  Deel zomervakantie en herfstvakantie, ivm potentiele bezoeken van buitenlandse toeristen en dagjesmensen.
  In de Kerstperiode zijn de meeste mensen gewoon lekker thuis en veel te druk met de feestdagen bezig.
  Daarnaast was er ook nog de concurrentie van het Rijksmuseum met de expositie Rembrandt en Velasquez.

  55.000 bezoekers in 3 maanden is best leuk voor de Lakenhal, maar ….
  de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis ontving meer dan 350.000 bezoekers !
  En om heeeel eerlijk te zijn, de tentoonstelling in de Lakenhal was veeeeele malen beter. Gewoon echt VEEEEL BETER !
  ‘Jonge Rembrandt – Rising Star’ zou het bezoekersaantal van het Mauritshuis makkelijk moeten hebben kunnen evenaren of zelfs doen verbleken

  En de verzekeringskosten…tja, mijn eerste reactie was ook dat er weer eens een verzekeringsmaatschappij de lachende derde was.
  Maar die kosten horen er nou eenmaal gewoon bij….just in case.
  .

  Kortom: Nou niet weer bangig terugkruipen in je schulp op basis van de eerste grote tentoonstelling.
  Maar leer van deze tentoonstelling, de resultaten en de fouten en doe het de volgende keer gewoon beter.

  Een mooie tentoonstelling over van Gogh en Leiden bijvoorbeeld ?
  Of van beroemde artistieke nazaten van de pilgrims in dit pilgrimjaar ?

 5. Maria van Vonderen

  Heel goed. Uit ervaring als B&B eigenaar van Bed en Beschuit (12 jaar) weet ik, dat gasten vaak een lijstje hebben met musea die ze willen bezoeken. Veel gasten waren teleurgesteld toen ze hoorden dat de Lakenhal een tijdje gesloten was. Gelukkig is dat verleden tijd. Helaas heb ik geen B&B meer maar ik zou de Lakenhal nu zeker aanraden.

 6. Dat de verzekeringskosten hoog zouden zijn wist je van te voren. Dat er veel concurrentie van andere musea met Rembrandt tentoonstellingen zou zijn ook. Toch heeft de Lakenhal besloten om door te zetten en behoorlijk wat dure bruiklenen naar Leiden te halen. Achteraf, als het qua bezoekers tegenvalt, naar de verzekeringskosten wijzen is dan ook flauw. Het lijkt er eerder op dat de directie gewoon een inschattingsfout heeft gemaakt. Opvallend is ook dat we dit soort geluiden bij eerdere geslaagde blockbusters niet gehoord hebben.

  • Naruurlijk kon je vantevoren dit berekenen, maar zoals in het artikel aangegeven moeten er keuzes gemaakt worden. Kies je voor grote aktiviteiten waar je heel veel premie voor moet betalen, of meerdere kleinere aktiviteiten. Wat mij betreft is dat laatste een goede keuze. Want ik kom graag af en toe in de lakenhal, maar niet voor een toeslag van Euro 7,50. En wat ik om mij heen hoor zijn er meermensen die dat zeggen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline