Vervanging Eendenkooi Zoeterwoude uitgesteld

Gestegen bouwkosten, aangepaste normen en een hogere prognose van het aantal leerlingen op de Bernardusschool leiden ertoe dat de gemeente Zoeterwoude de geplande bouw van een nieuwe Eendenkooi uitstelt. De naastgelegen Bernardusschool en sportpark Haasbroek (Zoeterwoude-Dorp) zullen wel onder handen worden genomen.

Het CDA reageert tevreden: “We zijn juist heel blij dat de plannen uit elkaar getrokken zijn. De Bernardusschool had eigenlijk al vijf jaar geleden vervangen moeten zijn, terwijl de Eendenkooi nog gewoon goed is. Het idee om ze tegelijk aan te pakken was slim, maar nu we niet genoeg geld hebben om alles te vervangen zijn we blij dat de Bernardusschool voor gaat, daar is geen keuze”, aldus CDA-raadslid Astrid Coene.


Robbert Beurse in gesprek met Astrid Coene, Ruud Bouter en Marin Pannebakker over de uitstel van een nieuwe Eendenkooi.

Nieuwe berekeningen laten flink hogere kosten zien in vergelijking met die van een jaar geleden. “De beraamde kapitaalslasten liggen nu op 30 miljoen euro, terwijl we uit zijn gegaan van 20 miljoen. Er moest een wijziging in het plan van aanpak komen, anders hebben we een financieel probleem”, aldus wethouder Ruud Bouter.

In de nieuwe berekeningen zag Bouter het beoogde leerlingenaantal van de Bernardusschool met 50% stijgen. Nieuwbouw in de Meerburgpolder en Hazerswoude Rijndijk zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak. “We hebben geleerd van brede school Het Avontuur (die bij de opening al te klein voor het leerlingenaantal bleek) en gaan voor ruime lokale die flexibel ingezet kunnen worden”, belooft Bouter.

Progressief Zoeterwoude mist de financiële onderbouwing van de wethouder en twijfelt hierdoor of de beslissing van de wethouder wel nodig is. “Waaraan worden die extra miljoenen besteed? Misschien valt het wel mee en is er toch geld voor de vervanging van de Eendenkooi”, vroeg PZ-raadslid Marin Pannebakker zich hardop af. Ook zet de fractie vraagtekens bij de aanname dat kinderen uit Hazerswoude in groeiende mate voor de school in Zoeterwoude zullen kiezen. Bouter vertrouwt op de prognoses en zegt Pannebakker toe dat ze een afspraak maken voor een financiële toelichting.

VVD en Senioren Belangen Zoeterwoude verklaarden verrast te zijn door deze wijziging, maar achter de keus van de wethouder te staan. “Begrijpelijk en verstandig”, stel VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline