Leiden opent tweede ondergrondse parkeergarage met 425 plekken

29

De tweede grote ondergrondse parkeergarage van Leiden is af. Drie jaar geleden opende de garage onder de Lammermarkt en nu komt daar ook de garage onder Garenmarkt nog eens bij. Leiden heeft al jaren de reputatie dat het er moeilijk parkeren is, maar met in totaal een kleine duizend ondergrondse parkeerplekken hoopt Leiden nu eindelijk van dat stigma af te zijn.

(Video: Robbert van Cleef).

425 nieuwe parkeerplekken heeft de nieuwe garage onder de Garenmarkt. En op de dag van de opening overheerst een trots gevoel bij zowel de bouwer als bij de verantwoordelijk wethouder, want de bouw was een flinke uitdaging. Dat kwam met name omdat de gevels van de oude panden aan de Garenmarkt soms wel erg dicht bij de bouwput kwamen.

“We zijn hier midden in de stad aan het werk geweest”, zegt Wiedse Louwerse van bouwcombinatie Dura Vermeer/Besix. “We hebben daarbij gegraven tot negentien meter diepte en dat had tot gevolg dat er hele grote krachten kwamen op de wanden van de parkeergarage.” Desondanks hebben de omliggende panden geen ernstige schade opgelopen door de bouw.

Trots
“Wat mij vooral trots maakt is dat we op deze manier ervoor zorgen dat bezoekers op een goede manier naar de stad kunnen komen”, zegt wethouder Fleur Spijker. “Je parkeert je auto aan de rand van het centrum en dan kun je daarna te voet verder.”

De gemeente wil graag naar een autoluw centrum toe, maar dan zouden bewoners ook in de ondergrondse garages moeten kunnen parkeren. “In principe is de garage voor bezoekers van de stad”, aldus Spijker. “We onderzoeken nog of bewoners er mogen gaan parkeren.”

Parkeren in de garage kan vandaag vanaf 12.00 uur. Nu de garage af is gaat het werk zich nu concentreren op de Garenmarkt zelf, want dat wordt een mooi, groen plein.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

29 reacties

 1. Vind het werkelijk grote schande dat Leiden, wat is Leiden nu helemaal?, zo’n parkeergarage heeft neergezet. “t is een gospe, straatarme inwoners, die volledig aan hun lot worden overgelaten, die, zoals ik een tijdje, noodgedwongen in een auto moest slapen. Korten op uitkeringen omdat je een keer de post niet kwam halen, een burgemeester die je blokkeert als je om hulp roept. Letterlijk het land moet je uitvluchten om niet te stranden in de bureaucratie. Waar je wordt neergezet als iemand met ‘ complexe problematiek’., niet door een psycholoog nee een vrijwilligster bij buurthulp.Alleen maar om een etiket op je te kunnen plakken. En wat ben ik nu blij met mijn huidige leven, buiten Nederland. Eigen bedrijf, geld, prachtig huis en vrienden. Ja zomaar, binnen twee jaar, deze gek blijkt toch minder gek dan Leiden zich voorsteld. Wel jammer voor de inwoners dat ze torenhoge belastingen moeten betalen voor bovenstaande belachelijke speeltjes, waar de gewone arbeider waarschijnlijk niets aan heeft, omdat er belachelijke tarieven worden gevraagd

  • Marieke Zelst op

   Hou alsjeblieft op met deze reacties Judith. Fijn dat je het geluk gevonden hebt, maar het feit dat je zulke reacties plaatst bevestigd dat je inderdaad psychisch niet helemaal in orde bent.

 2. Ah…weer wat leuke fotomomentjes. Ik miste haar al weer een dag. Ook een mooie boodschap heeft, namelijk dat zij geen positief nieuws heeft voor autobezitters in het centrum. Oh nee, ze gaat erover denken. En onderzoeken. Nu al. Dat is nog eens plannen!

  • Alleen is de brug van de provincie en niet van de gemeente. Domme reactie dus.
   Al heb je wel gelijk dat ie een keer goed gerepareerd moet worden.

  • Je komt zeker noit in dd binnenstad. Wel eens geprobeerd een plekje te vinden in een restaurant zonder resrveren?

 3. Wat een mooie garage is dat geworden. Nu kunnen de Steenschuur en het Rapenburg gelijk auto-vrij worden gemaakt door al die auto’s die daar nu staan in die garage te stoppen.

  • Je kunt ook andere dingen doen dan winkelen, oh nee dat vind jij eng natuurlijk, je weet maar nooit of je iemand een hand hoort te geven.

 4. Nu nog de bestrating in orde maken zodat er weer een doorgaande fietsroute ontstaat. Want zolang dat niet klaar is geldt: omfietsen of afstappen!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline