VVD Leiden nog steeds bezorgd over thuiszittende hoogbegaafde jongeren

13

Raadslid Alyssa Voorwald (VVD Leiden) vraagt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden in een serie schriftelijke vragen hoe het probleem van thuiszittende scholieren aangepakt kan worden. Het gaat om hoogbegaafde jongeren die niet naar school gaan omdat ze hun plek binnen het onderwijs nog niet hebben kunnen vinden. Vorig jaar sprak de gemeenteraad zich hier als geheel al over uit toen het Leids Initiatief voor Educatie (LIVE) werd stopgezet.

Voorwald wil onder andere weten hoeveel hoogbegaafde leerlingen in Leiden op dit moment thuiszitten of vrijstelling hebben gekregen van de leerplicht. Ook wil Voorwald weten of er (particuliere) samenwerkingsverbanden en scholen zijn die op dit moment voor deze hoogbegaafde leerlingen passend onderwijs en ondersteuning bieden. Door het Rijk is 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een bijdrage voor passend onderwijs en Voorwald wil weten wat de gemeente doet om de scholen hierop te wijzen. Ook krijgt het college de vraag of het bekend is met conflicten over leerplicht in Leiden zoals ondertoezichtstelling of zelfs uithuisplaatsing en wat de gemeente onderneemt om dergelijke situatie te voorkomen.

Leids Initiatief
Het is niet voor het eerst dat er aandacht wordt gevraagd voor hoogbegaafde jongeren die geen plek kunnen vinden in het onderwijs. Vorig jaar uitten alle fracties in de Leidse Gemeenteraad al gezamenlijk hun zorgen over het passend onderwijs. Dat gebeurde naar aanleiding van het stopzetten van het Leids Initiatief voor Educatie (LIVE), waar een twintigtal jongeren werd opgevangen. De wethouder werd toen door de gemeenteraad opgeroepen om deze groep de aandacht en inzet te geven die het verdient. Het is van belang dat alle kinderen in Leiden passend onderwijs en ondersteuning krijgen als zij dit nodig hebben, was toen de gedeelde mening.

Brief
Het college van b en w heeft zes weken de tijd om te antwoorden op de gestelde vragen. De VVD vraagt de wethouders Paul Dirkse (Onderwijs) en Marleen Damen (Zorg) om de beantwoording van de vragen ook mee te nemen in een eerder aangekondigde brief over de aansluiting onderwijs en zorg in Leiden.

Delen

13 reacties

 1. Nederland is een land waar het collectief liever heeft dat je gewoon doet en kansarm bent dan dat je groot talent hebt en boven de middelmaat uitsteekt. Doe maag gewoon, dan doe je al gek genoeg. Het is echter een gotspe dat talent, mensen met bovenmatige intelligentie, in Nederland zo weggedrukt worden. Het typeert een land dat flink de koers kwijt is als het op onderwijs, zorg en opvoeding aankomt. We zijn totaal matteklap geworden van pedagogen en psychologen, die door de privatisering geholpen veel te veel fondsen hebben om hun vaak rabiate ongein over onze maatschappij uit te gieten. Vreselijk wanneer je een hoog begaafd kind thuis hebt zitten door zulke omstandigheden.

 2. Lees Yuval Noah Harari. Er zal een nieuwe soort mens ontstaan. Er zullen dan twee soorten naast elkaar gaan leven, net zoals 60.000 jaar geleden er zes soorten naast elkaar leefden ( Neanderthaler, H. sapiens, enz.).

 3. Hoogbegaafd…. Toen mijn dochter op de basis school zat met 26 kinderen in de klas, zaten er hoogbegaafde kinderen bij en er gingen er 12 naar het stedelijk gymnasium waaronder ook zij. Vanuit de klas kregen ze iets meer en ander werk erbij als ze klaar waren met een klassikale opdracht. En thuis begeleiden en uitdagingen aanbieden, muziek, een extra taal, schaken, maar ja dat kost tijd en energie, en die hebben ouders niet meer, werk, vrienden, vakanties, sport etc. etc. Het besef moet weer eens komen dat je niet alle verantwoordelijkheid bij een ander of de overheid neer kan leggen.

  • Sandra Demmers op

   Jij weet zo te lezen niet het verschil tussen hoogintelligent en hoogbegaafd. Het ligt helemaal bij de ouders en het kind zo te lezen. Hoogbegaafden hebben altijd maatwerk nodig om tot ontwikkeling te kunnen komen ook op het persoonlijk vlak. Niet iets meer na klassikaal werk, dat is voor de intelligente presteerders op dat niveau en niet voor een hb-onderpresteerder geschikt deze aanpak. Ik heb heel veel met mijn hb-zoon gedaan wbt uitdaging en hij is toch uitgevallen in 3 gymnasium, via staatsexamen onder zorgplicht gymnasium uiteindelijk zijn diploma gehaald. Hij zit nu op de universiteit en in zijn woorden: just another bull shit system (staat cum laude zonder veel moeite). Overigens doet hij al ca. 2 jaar cybersecuritywedstrijden binnen een team van studenten van de master cybersecurity in Twenten (geheel zelfstandig dit ondernomen). Het is dieptriest dat het ontwikkelen en leren buiten de muren van een onderwijsinstelling moet plaatsvinden en je maar je dient te gedragen in het systeem dat niet passend en niet leerzaam is.

 4. Jammer dat je van al die grote hoeveelheden hoogbegaafde jongeren zo weinig hoort of merkt als ze eenmaal volwassen zijn geworden.
  Hoe was dat spreekwoord ook al weer, ‘Elk meent zijn uil een valk te zijn’.

 5. schandalig dat er kinderen thuis zitten , hoe is dat mogelijk in deze tijd
  Of de kinderen nu hoog of laag begaafd zijn , er is leerplicht in Nederland.
  Waar en wat kan/doet de leerplicht ambtenaar???
  Dit probleem is er al 25 jaar.
  20 jaar geleden was het advies voor een moeilijk handelbaar kind , deze op te sluiten in de jeugd gevangenis in Sassenheim. Gelukkig waren de ouders het hier niet mee eens , maar het idee alleen al.
  Wordt Leiden nu de beste stad van Nederland , die dit goed aanpakt en het voortouw neemt.
  Dat mag je toch wel verwachten van een Universiteitsstad, met dhr H. Lenferink aan het hoofd

 6. Melissa Koolen

  Nou niet alleen hoog begaafde kinderen zitten thuis in deze regio. Er zitten zoveel kinderen thuis te wachten op een plekje op school in deze regio. Zo slecht dat dat kan in deze tijd nog

  • Sandra Demmers op

   Inderdaad slecht. Het is overigens goed dat de hb-problematiek en thuiszitters eens goed uitgelicht wordt. Het zijn namelijk geen spijbelaars. Het is dieptriest dat een hoogbegaafde door geen passend onderwijs een niet passend zorgtraject ingeduwd wordt en taakstraffen (LPA) en uiteindelijk ook nog eens OTS of UHP. En nog geen passend onderwijs. Bij een hoogbegaafde dient direct passend onderwijs in de vorm van maatwerk geboden te worden, want ze leren echt anders. Hier OTS door VT-melding school. Uiteindelijk door zelf zoon voor staatsexamen in te schrijven VWO, vanuit gymnasium 3 waar hij in een paar maanden 3 van de 4 vakken ruimschootshaalde kreeg hij wel passend onderwijs. Een op een van bevlogen studenten via een huiswerkinstituut. Snel door de stof en hij kon buiten de kaders vragen wat hem tot leren krijgt. Hij is niet verwend. Hij is gestraft door het systeem en beschadigd. Geld wordt weggesmeten aan niet passende ggz-zorg en het geld voor passend onderwijs blijft op de plank liggen bij voorkeur bij de Samenwerkingsverbanden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline