Speeddaten voor de wetenschap bij de Universiteit Leiden

4

Het CoPAN lab (Cognitieve Psychologie, Universiteit Leiden) organiseert op 29 februari en 1 maart een speeddate-experiment in Leiden en zoekt hiervoor 100 singels. Met het speeddate-experiment hoopt het CoPAN lab beter inzicht te krijgen in de factoren die kunnen voorspellen of een date succesvol zal zijn.

Volgens het CoPAN lab is de keuze van een geschikte partner één van de belangrijkste beslissingen die een mens maakt. “Het is echter niet gemakkelijk om een goede partner te vinden. Vandaag de dag is de uiteindelijke keuze voor een date is vaak gebaseerd op korte sociale interacties”.

Experiment
De deelnemers ondergaan eerst een aantal wetenschappelijk testjes over de partnervoorkeuren. Vervolgens gaan de singels speeddaten, waarna de deelnemers elke date beoordelen voor de wetenschap. De speeddate-wetenschappers verwachten met de gecombineerde resultaten van de testjes en de beoordelingen van de speeddates te bepalen welke tests het meest voorspellend zijn voor de uiteindelijke match of iemand een geschikte partner is.

Partner keuze orang-oetans
De resultaten van het speeddate-onderzoek worden ook gebruikt om geschikte testjes te ontwikkelen voor orang-oetans. Net als mensen hebben orang-oetans voorkeuren voor een partner. “Momenteel worden orang-oetans in dierentuinen echter vooral gekoppeld op basis van genetische eigenschappen. Daarom proberen wij verschillende methoden te ontwikkelen om de partnervoorkeuren van orang-oetans in dierentuinen te bepalen”, aldus een wetenschapper van CoPAN. Een juiste match tussen orang-oetans moet op lange termijn leiden tot meer geboortes binnen het Europese fokprogramma.

Geïnteresseerde mensen tussen de 18 en 26 jaar kunnen zich gratis aanmelden voor het experiment. Het wetenschappelijke speeddaten voor de wetenschap duurt ongeveer 2,5 uur (of langer bij een geslaagde date).

Delen

4 reacties

  1. Piet Pekelharing op

    “De resultaten van het speeddate-onderzoek worden ook gebruikt om geschikte testjes te ontwikkelen voor orang-oetans.”

    Het CoPAN lab wijst deelnemers erop dat het risico bestaat dat in het geval de database gehackt wordt de profielen enigzins door elkaar gehutseld zouden kunnen raken. Het CoPAN lab stelt zich niet aansprakelijk indien u ten gevolge van een hack of het technisch falen van de software aan een orang-oetan wordt gekoppeld.

    Het onderzoeksinstituut verwacht de voorlopige resultaten van het onderzoek op 1 april bekend te kunnen maken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline