Gemeenteraad houdt optie van uitstel nieuwe ijshal de Vliet open

14

De Leidse gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met een voorstel om het combibad en de nieuwe ijshal langs de Vliet op een nieuwe manier aan te besteden. Door het project in delen op te knippen, zelf de regie te nemen en meer risico bij de gemeente te leggen, hoopt wethouder Paul Dirkse (Sport) na een eerdere mislukking nu wel een aannemer te vinden. Als die meer geld vraagt voor de twee voorzieningen dan er budget beschikbaar is, kan de gemeenteraad door een ingebouwde ‘faseringsoptie’ alsnog beslissen om de bouw van de ijshal uit te stellen.

Nadat afgelopen zomer bleek dat de aanbesteding van combibad en ijshal zou mislukken, heeft de gemeente Leiden onderzoek laten doen naar de reden daarvan. Daaruit bleek dat marktpartijen het project te risicovol vonden. Vooral door onderhoudseisen op de lange termijn en te weinig ruimte in de planning. “Een externe commissie concludeerde dat het probleem aan de ijshal-kant zit”, legt wethouder Dirkse uit. Daarom heeft hij de afgelopen tijd gewerkt aan een plan met een faseringsoptie, waarin de ijshal uiteindelijk toch nog vooruitgeschoven kan worden. Dat heeft niet zijn voorkeur – ‘mijn opdracht is om beide voorzieningen te realiseren’ – maar is wel noodzakelijk om het project interessant te maken voor een aannemer en de gemeenteraad voldoende mogelijkheid te geven om goed geïnformeerd besluiten te nemen.


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Paul Dirkse (Sport).

Risico bij gemeente
De komende maanden gaat de gemeente met een eigen ontwerp op zoek naar een geschikte aannemer. Anders dan bij de eerste aanbestedingspoging houdt de gemeente nu de regie in eigen handen en wordt het project in meerdere fases uitgevoerd, waarbij de ontwerpfase inmiddels door de gemeente zelf in gang is gezet. “De aanbestedingsuitvraag ziet er niet anders uit qua wat we willen bouwen – de specificaties blijven hetzelfde – maar wel in hoeveel verantwoordelijkheid een bouwer neemt. Dat risico halen we nu wat meer naar ons toe”, aldus Dirkse.

Maar tegen welke prijs?
Grote onbekende factor is nog tegen welk budget een aannemer de voorzieningen zou kunnen bouwen. Maar dat er door Dirkse rekening wordt gehouden met uitstel van de ijshal vanwege overschrijding van het budget, zegt wel genoeg. “Uiteindelijk gaan de aannemers er zelf over welke prijs ze neerleggen, daar heb ik helaas geen invloed op”, weet ook de wethouder, die verder niet in wil gaan op het beschikbare budget. “Ik ga aannemers niet wijzer maken dan ze al zijn. Dat is het belang dat ik richting de Leidenaar moet verdedigen, want het gaat wel om belastinggeld.” Vooralsnog is er voor de drie grote sportvoorzieningen, waarvan vervanging van de ijshal de derde is, inmiddels bijna zestig miljoen euro gereserveerd.

Na de zomer beslissing
De gemeenteraad beslist naar verwachting na komende zomer of het zwembad en de ijshal samen kunnen worden gebouwd. Daarbij zal worden gekeken welke aannemers zich hebben gemeld en tegen welke prijs zij de voorzieningen willen bouwen. De gemeenteraad krijgt dan twee kostenoverzichten om uit te kiezen: één voor alleen het zwembad en de horeca en één met daarbij ook nog de ijshal. Als er niet voldoende budget is voor de bouw van beide complexen heeft de gemeenteraad dan nog de optie dat ‘eerst het zwembad en de horeca worden gebouwd, om pas over enkele jaren, indien er alsnog voldoende budget beschikbaar komt, ook de ijshal te bouwen’, valt te lezen in het raadsbesluit.

Delen

14 reacties

  • Even denken……het zal de gemeenteraad van Leeuwarden zijn denk ik……….zucht. Je zal toch de vrouw zijn van deze Robbert Minkhorst…

 1. Jordy Boutier

  Dat de gemeente er een dubbele agenda op nahoudt moge duidelijk zijn. Het terrein waar GHC voormalig speelde ligt nog steeds braak. Voordat er daar überhaupt gebouwd gaat worden zijn we zomaar 5 jaar verder. Leidsche Boys moest ook gedwongen weg, en nu mogelijk uitstel? Dirkse, je bent een verschrikkelijke vent.

 2. Dick Barnhoorn

  Hoi Jordy, lees mijn reactie op dit hele gebeuren daar aan de Vliet op de site van Leiden Amateur Voetbal ( LAV) het is echt te gek voor woorden hoe of de politiek/wethouder Dirkse, is mogegaan met de beiden verenigingen GHC en Leidsche Boys. In Juni a.s. is GHC daar exact 4 jaar weg….om ruimte te maken voor de bouw van een nieuw zwembad!

 3. Wim van der Valk

  Helemaal met je eens Jordy!
  Dit gemeente bestuur is waard een kers.
  Ongelooflijk dat ze geen aannemer kunnen vinden voor het sportcomplex.
  Maar als de verkiezingen komen,kun je ze er op afrekenen!gewoon dan een campagne voeren op Social media met als Motto “En nu zijn wij aan de beurt” !!!

 4. Dick Barnhoorn

  Heel goed Wim, en die verkiezingen zijn Maart 2021 nog even volhouden. En dan moeten de Leidse sportliefhebbers hun stem laten gelden…. ik weet het wel.

 5. P.J. Bavelaar op

  Op http://www.leidenamateurvoetbal.nl staat een interview met 2 fervente mannen
  van Leidsche Boys (rubriek: Helden).
  De heren stellen een wedje voor met de sportwethouder: er gaat voor medio
  2022 geen paal in de grond voor sport- of ijshal.
  Wanneer de mannen gelijk krijgen – luidt het wedje – betaalt de wethouder
  het eeuwfeest van Leidsche Boys in de Stadsgehoorzaal, gratis hapjes,
  drankjes, artiesten en bal na.
  Is die paal wel geslagen brengt Leidsche Boys een kratje bier bij de wethouder.

  Leidsche Boys, nu 98 jaar, had graag het eeuwfeest gevierd en zich daarna
  opgeheven/
  De beslissing om Leidsche Boys aan het eind van dit seizoen op te heffen
  kan gezien de situatie met betrekking tot de aanbesteding nog teruggedraaid
  worden.

 6. Er wordt dus weer geen besluit genomen, Dirkse is te laf om zelf iets positiefs voor te stellen en schuift het nu door naar de aannemer. De sport in Leiden bloedt, maar Dirkse moet en zal op het pluche blijven zitten, ten koste van goede sportvoorzieningen. Hoe lang duurt deze soap al??

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline