Onderzoek naar lood in waterleidingen Leidse basisscholen

7

De gemeente Leiden onderzoekt op dit moment of er basisscholen zijn waar loden waterleidingen in de grond liggen. Dat zei wethouder Ashley North donderdagavond in de gemeenteraad. Als er zulke leidingen, die overigens al sinds 1960 verboden zijn in Nederland, bij één van de scholen worden gevonden, zullen die direct worden vervangen. De gemeente gaat pandeigenaren in Leiden ook voorlichting geven over het vervangen van loden leidingen, omdat zij daar zelf verantwoordelijk voor zijn.

Het CDA en SP vroegen de wethouder naar de stand van zaken in Leiden. Aanleiding daarvoor is de landelijke onrust over lood in waterleidingen, dat vooral schadelijk is voor jonge kinderen. “Ik begrijp goed dat mensen zich hier zorgen over maken”, zegt North. Hij wijst er wel op dat lood in waterleidingen al sinds 1960 verboden is. “Als gemeente hebben we bij renovatie sindsdien altijd loden waterleiding vervangen, dus op heel veel plekken zijn ze er niet meer.” Voor de zekerheid komt er nog wel een onderzoek bij basisscholen waarvan de gemeente Leiden eigenaar is.


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Ashley North

De wethouder roept eigenaren van niet-gemeentelijke panden, zoals van koophuizen maar ook van sommige basisscholen in de stad, op om ook een onderzoekje in te stellen. Dat kan met een watertest waaruit blijkt of er lood in het water zit. Om het belang van zo’n test onder de aandacht te brengen, besteedt de gemeente de komende tijd extra aandacht aan het probleem. Het sturen van een brief aan alle huiseigenaren, waar CDA en SP om vroegen, gaat de wethouder echter te ver. Hij wijst daarbij op de eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Wanneer het onderzoek naar gemeentelijke basisscholen is afgerond, kan North nog niet zeggen. “Dat onderzoek loopt nu, wanneer dat klaar is kan ik zo niet zeggen.”

Delen

7 reacties

  1. De gemeente zou er natuurlijk wel bij woningcorporaties op aan kunnen dringen om onderzoek te laten doen naar (loden) waterleidingen, mocht dit nog nodig zijn. Dit geldt ook voor de huurdersorganisaties.
    ..
    Portaal meldt trouwens op de website: “Al jaren geleden zijn wij begonnen met het vervangen van loden leidingen. Voor zover wij weten zijn er in de woningen van Portaal geen loden drinkwaterleidingen meer.” (24-01-2020)
    .
    Maar de andere woningcorporaties?

  2. Piet Pekelharing op

    Ik vraag mij af in welke mate er in onze paleizen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Dit zijn namelijk ook allemaal oude gebouwen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline