Gemeente Leiderdorp adviseert loden waterleidingen te vervangen

4

De gemeente Leiderdorp adviseert de inwoners de nog aanwezige loden waterleidingen te vervangen. Hiermee neemt de gemeente de aanbeveling van de GGD over.

Waterleiding van lood zijn al sinds 1960 verboden. Uit loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loskomen en in het drinkwater terechtkomen. Ook bij nieuwe kranen en koppelstukken van nieuwe leidingen kan tijdelijk een kleine hoeveelheid lood in het water terechtkomen. Omdat lood ongezond is voor jonge kinderen, adviseert de GGD loden leidingen te vervangen.

In huizen die voor 1960 zijn gebouwd is de kans groot dat er nog loden leidingen zijn. Drinkwatermaatschappij Dunea legt in een film uit hoe bewoners zelf kunnen controleren of er loden leidingen aanwezig zijn.

Oasen, de drinkwatermaatschappij voor de levering van water in Leiderdorp raadt woningbezitters aan de loden leidingen te laten vervangen door een erkend installateur. Voor huurders geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is om de loden leidingen te vervangen.

Delen

4 reacties

  1. Peter Tegelaar op

    Kan iemand mij uitleggen wat een “erkend” installateur is ? Dat is toch een term uit de jaren ’60 ?

    • Een ‘erkend installateur’ is een installateur die lid is van één van de brancheverenigingen. De toegevoegde waarde daarvan is natuurlijk afhankelijk van de regels van die brancheverenigingen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline