Rugby en roeien domineren Leidse sportprijzen 2019

De Leidse sportprijzen werden dit jaar gedomineerd door roeiers en rugbyers. In Gebr. de Nobel werden de prijzen voor beste Leidse sporters in 2019 vrijdagavond uitgereikt aan roeiers Stef Broenink (sportman), Karolien Florijn (sportvrouw) en Annika van der Meer (parasporter) en rugbyers DIOK (sportploeg) en Andy Egonu (sportcoach). De publieksprijs was dit jaar voor DIOK en voetbalgrootheid Wim Rijsbergen werd beloond met de oeuvreprijs. Dit jaar werd er voor het eerst ook de vereniging van het jaar gekozen. Ook die eer ging naar rugbyclub DIOK


De uitreiking van de Leidse Sportprijzen 2019. Met de Olympische Spelen in Tokio in het vizier kreeg de uitreiking dit jaar een Japans tintje. De avond werd gepresenteerd door voormalig toproeister Femke Dekker.

Sportman
Roeier Stef Broenink van Njord werd verkozen tot sportman van het jaar. Broenink werd in de skiff tweede op het EK en vijfde op het WK. Hij plaatste de boot voor de Olympische Spelen. De andere genomineerden waren roeiers Ward van Zeijl en Bart Lukkes en atleet Noah Schutte.


Gerry van Bakel in gesprek met Leidse sportman 2019 Stef Broenink.

Sportvrouw
Ook de sportvrouw van 2019 is een roeister. Karolien Florijn van die Leythe ontving de prijs uit handen van haar moeder en voormalig toproeister Antje Rehaag. Florijn stond bij elke wedstrijd in 2019 op het erepodium. Meestal was de kleur van de medaille goud, zo ook op het EK. Tijdens het WK won ze in de vrouwen dubbelvier het zilver en plaatste die boot voor de Olympische Spelen. Tafeltennister Kim Vermaas en baanwielrenster Laurine van Riessen waren de andere genomineerden.


Cor van der Velden in gesprek met Leidse sportvrouw 2019 Karolien Florijn en haar moeder Antje Rehaag. 

Parasporter
Ook dit jaar ging de prijs voor de beste Leidse parasporter naar Njord-roeister Annika van der Meer. Van der Meer won eremetaal bij elke internationale wedstrijd waar ze aan meedeed. Zowel in de paraskiff als de paramixed dubbeltwee werd ze tweede op het WK. Beide boten zijn daarmee geplaatst voor de Olympische Spelen. Zwemster Jonne Moleman en rolstoelrugbyer Davy van den Dop waren ook genomineerd.

Sportploeg, sportvereniging, sportcoach en publieksprijs voor DIOK
De titels voor sportploeg, vereniging van het jaar, sportcoach én de publieksprijs gingen allemaal naar rugbyclub DIOK. Sportief gezien haalden de mannen en hun coach de titels binnen doordat DIOK voor het eerst in 21 jaar weer landskampioen werd. Ook sloot het team de nieuwe competitie in 2019 als koploper van de Ereklasse af.

Voor de titel sportvereniging van het jaar werd er ter plekke in de zaal gestemd. Dat DIOK een grote achterban heeft bleek niet alleen uit het binnenhalen van de publieksprijs waar het publiek de afgelopen weken voor kon stemmen. Ook van de aanwezigen in de zaal kreeg DIOK meer dan vijftig procent van de stemmen. Deze prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Met deze nieuwe categorie willen de gemeente en de Leidse Sportfederatie ook de breedtesport eren en verenigingen in het zonnetje zetten die in 2019 net iets extra’s hebben gedaan. Ook Tennis- en padelvereniging Unicum en sportschool Key Mura waren genomineerd voor de titel ‘vereniging van het jaar’.

In de andere categorieën waren ook Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en de schakers van LSG IntelliMagic (sportploeg) en Ed Maan en Rolf Franke (sportcoach) genomineerd.


Gerry van Bakel in gesprek met captain Ross Bennie-Coulson van Leidse sportploeg 2019 DIOK.


Gerry van Bakel in gesprek met Leidse sportcoach 2019 Andy Egonu.


Cor van der Velden in gesprek met voorzitter Cees Ahsmann van DIOK.

Oeuvreprijs
Er werd dit jaar ook weer een oeuvreprijs uitgereikt. Die ging naar voormalig topvoetballer Wim Rijsbergen. Rijsbergen is begonnen met voetballen bij het Leidse Roodenburg. Daarna volgde een indrukwekkende carrière met onder andere het spelen van twee WK finales met het Nederlands Elftal en het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord. Ook is hij jarenlang trainer geweest bij diverse clubs en ook bij nationale teams.


Cor van der Velden in gesprek met Wim Rijsbergen over zijn oeuvreprijs.

Aanmoedigingsprijzen
Vijf talentvolle sporters werden beloond met een aanmoedigingsprijs. Drie van hen stonden ’s middags nog op het podium bij de huldiging van de Leidse jeugdkampioenen. De aanmoedigingsprijzen gingen naar: Lesley van Egmond (judo/jiu jitsu/grappling), Lara Weghorst (atletiek), Ilay Groenescheij (kickboksen), Milan Scheffer (bowlen) en Finn Florijn (roeien).

Gerry van Bakel in gesprek met juryvoorzitter Gerard van den Berg over Leidse sportprijzen 2019.


Gerry van Bakel in gesprek met LSF-voorzitter Rolf Marselis over Leidse sportprijzen 2019.


Gerry van Bakel in gesprek met presentatrice Femke Dekker over Leidse sportprijzen 2019.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline