Eerste singelparkbrug geplaatst bij Arsenaal

36

De Aeldisbrug is de eerste van vijf singelparkbruggen die op zijn plek is gehesen. Dat gebeurde eerder vanmorgen bij het Arsenaal langs de Witte Singel. De brug overspant het water van de Groenhazengracht tussen het Rembrandtpark en het Arsenaalplein. Vanmiddag wordt ook een tweede brug geplaatst. Die Binnenoostsingelbrug gaat het Ankerpark en de Binnenoostsingel verbinden, maar maakt officieel geen deel uit van de serie door het Belgische architectenbureau NEY & Partners ontworpen singelpark bruggen.

Chris de Waard in gesprek met de projectleiders Rob Jansen van de gemeente Leiden en Erik Alink aan Dura Vermeer over de singelparkbruggen.

Naamgeving singelparkbruggen
De namen van de nieuwe bruggen die ervoor gaan zorgen dat vanaf juni dit jaar het rondje aan de binnenzijde van de singels wordt gesloten, waardoor één lang stadspark ontstaat, zijn in 2017 bepaald na een prijsvraag.

De naam Aeldisbrug, Brug der Ouderdom, grijpt terug op het Saksisch met een twist (“eald”: ouder, ervaren). De gekozen namen voor de bruggen verwijzen naar het verleden en ze wijzen naar de toekomst. Eén voet in het één, één voet in het ander. Leiden als historische stad met een historische singel, maar ook Leiden als futuristische stad met kennis en wijsheid voor een gelukkige toekomst.

 

Delen

36 reacties

 1. Nou, gewelidg hoor. Gaat de singelparkorganisatie nu ook alvast verkeersleidiers opleiden om die grote drommen met toeristen te gaan begeleiden langs de singelparkroute..;-))

  • Voelt dat heel fijn? Negatieve reactie achterlaten? Met het onzinnige argument van drommen toeristen. Ik kan (en wil) niet in uw geestestoestand kijken, maar ik kan wel een advies geven. Probeer anders te denken, stel vragen, wat draagt het singelpark bij aan de stad, is het niet een prachtig initiatief om een stad met weinig groen zo in te richten dat toch veel mensen er gebruik van kunnen maken. Hoe kan ik bijdragen aan een positieve en mooie stad enzovoort enzovoort. U zult zien dat u met die houding een veel positiever en leuker mens zal worden (dan u nu al bent natuurlijk)

   • U slaat de spreekwoordelijke spijker op de kop: ‘wat draagt het singelpark bij aan de stad’.
    De vraag is (vaker) gesteld, maar niemand heeft hier een goed antwoord op. Evenals de vraag wie er op gaat draaien voor de toekomstige onderhouds- en verangingskosten.
    Het was trouwens geen negatieve, maar cynische reactie. Denkt men nou echt dat veel mensen dat rondje gaan lopen, terwijl het meeste moois van de stad zich juist binnen de singels bevind.

    • Cynisme is eigenlijk per definitie negatief. https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/430/ironie_sarcasme_cynisme/
     Maar dat terzijde…

     Ik geloof dat de heer/mevrouw Ad heel kernachtig aangeeft wat de (meer)waarde van het singelpark is/kan zijn ‘een prachtig initiatief om een stad met weinig groen zo in te richten dat toch veel mensen er gebruik van kunnen maken’.
     De vraag wie er op gaat draaien voor de toekomstige onderhouds- en vervanginskosten is wellicht een legitieme, maar impliceert ook dat deze kosten vele malen hoger zullen zijn dan de huidige situatie met het versnipperde groen.

  • De organisatie is daarmee gestopt omdat de Chinezen niet mogen en de Briiten na Brexit niet durven.;-)

 2. Ja, gelukkig, die brug was echt nodig. Je moest wel 20 meter omlopen voor die andere brug. Ben erg blij en positief en optimistisch dat dit pijnpunt zo geruisloos en goedkoop is opgelost. Dank aan de belastingbetalers voor dit hoogst belangwekkende prachtige blijmakende bouwwerk.

  • Belangwekkend, nee. Blijmakend, ja!
   Het singelpark is gewoon voor de leuk. Ik ga de nieuwe bruggen zeker bewonderen dit weekend en kan niet wachten tot ook de andere worden geplaatst.

   • Dat is dus precies het probleem, het park is voor de leuk (en ego van de initiatiefnemers).

    • Een Leids burger op

     En dat geintje (singelpark) kost miljoenen met al die bruggen. En dat alleen om een paar hondenuitlaatstroken met elkaar te verbinden. (¨ voor de leuk¨). En die ¨drommen toeristen¨ komen zeker niet voor een paar bruggetjes bij het singelpark.

     De brug bij molen De Valk was wel nodig aan vervanging toe en een nuttige investering.

 3. het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hier op sleutelstad een positieve reactie achterlaat. ik doe het toch..
  geweldig! leuk toch om straks een rondje te lopen om de stad heen. of om er een rondje hard te lopen.

  • Zeker leuk, dat we er met ons hollandse weer er 3 tot 4 maanden per jaar gebruik van kunnen maken……….

 4. Prachtige brug, maar aan de trapvorm te zien begrijp ik dat deze alleen voor voetgangers is.

 5. Johan Pots

  Een brug met treden. Leuk voor de moeders met kinderwagen en rolstoelers. En dan nog niet te spreken over de hoogte niet met een rolstoel genomen moet worden.

 6. De andere brug die vandaag geplaatst is, is de binnenoostsingelbrug. Die was hard nodig want er was nog geen brug aan de binnenoostsingel.
  Oh wacht die is er wel en ligt 30 meter van de nieuwe brug.
  Gemeente bezuinigd op minima en heeft geld zat voor deze zinloze brug over onder het mom dan kunnen bezoekers van het ankerpark ook havenwijk zuid bekijken. Alsof dat opeens onmogelijk is via bestaande brug aan de zuidsingel.

  • Je kunt er vergif op innemen dat iemand gaat jeremiëren over geld dat NIET naar de minima gaat. Al eens bedacht dat er nog meer mensen in dit land wonen dan alleen minima? Het singelpark is er voor iedereen.

   • Totaal overbodige brug die niks met het singelpark te maken heeft want voor de looproute van Blekerspark naar Ankerpark komt er nog een brug over de Rijn.

 7. Merel Stoffers

  Leiden bezuinigt op oa minima maar zet wel voor miljoenen bruggen neer om wat groenstroken te verbinden…
  Ik ben niet tegen maar ik snap dat gewoon niet?

 8. Het was al bekend dat sommige nieuwe bruggen niet toegankelijk zijn voor mensen die niet (goed) kunnen lopen. Commentaar van gemeente: “in die gevallen komen er aantrekkelijke omlooproutes”. Dan vraag ik mij toch af waarom je een brug neerlegt als er al een aantrekkelijke looproute is/komt?????

  • Precies te gen mijn man zeiden ze vd gemeente dan loopt u maar om nou mw ik heb MS dus ik loop moeilijk ja en dan moet u maar omlopen ook bruggen over driemanschsps kade zijn te hoog v rolstoelen

 9. Jammer die zure reacties! Met jullie slappe instelling was de Eiffeltoren nooit gebouwd.
  Het Singelpark is uniek in de wereld en zal meer opleveren dan dat het kost. Juist ook voor alle inwoners die er een geweldig mooi aaneengesloten park erbij krijgen. Gaaf om het rondje te lopen! Nu nog kunnen doorvaren bij de Maresingeldam / NUON-dam en het rondje Singelpark kan ook gevaren worden.

 10. Fantastisch, gemeente Leiden! Bruggen met treden zodat ook rolstoelgebruikers en kinderwagens hiervan fijn gebruik kunnen maken. Echt weer op een Leidse manier over nagedacht! Niet te geloven en wederom wordt blijk gegeven van capabele mensen met een “gezond verstand” die bij de gemeente Leiden werkzaam zijn. En iedere keer weer krijg ik de bevestiging van jullie jarenlange “prachtige” slogan “Niets lijkt op Leiden”. Inderdaad!!!!!!

 11. Erg mooie brug hoor. Maar volkomen overbodig. Er ligt 30 meter verder al vele jaren een brug.
  Als je over de nieuwe brug loopt vanaf het terras van het restaurant dan kun je niet verder rechtuit, je moet dan direct linksaf. En waar kom je dan uit? Bij de reeds bestaande brug!!!!!!!

  • Je heb het niet begrepen. Als je het hele Singelpark uitloopt kom je ook weer uit waar je begonnen bent. Het Singelpark is niet om ergens uit te komen maar om van te genieten. En ik geniet er van!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline