Documentaire Leids Plastic vanavond in Old School

Het is de week van de circulaire economie. Afvalstoffen bestaan niet meer. Alles is opnieuw te gebruiken. Nog niet helemaal realiteit, maar papier, glas en ook plastic kan gerecycled worden. Papier- en glasbakken zijn er nog steeds in Leiden maar sinds een jaar mag het plastic weer gewoon bij het restafval. Drie Leidse journalisten gingen op onderzoek uit hoe dat recycle-proces in elkaar steekt. Een van de eindproducten de film Leids Plastic is vrijdag 7 februari in Old School te zien.

Het Leids Mediafonds maakte deze samenwerking mogelijk. Jorien van der Keijl van het Leidsch Dagblad, filmmaker Jan Stap en radiomaker Reanne van Kleef van Sleutelstad FM gingen op pad. Het recycle-traject gaat over vele schijven en bracht de drie naar verschillende locaties in het land en over de grens in Duitsland. Ze leerden over scheidingsmethoden, plastic flakes, de invloed van gekleurde plastic flesjes op het scheidingsproces en het belang van zo droog mogelijk afval. En dan is er nog de vraag wat beter is: bronscheiding of nascheiding? Er is voor beide methoden wat de zeggen, de recycle-deskundigen pleiten vooral voor één systeem zodat ze het scheidingsproces zo optimaal mogelijk kunnen maken.

Radiomaker Reanne van Kleef vertelt dat ze zelf ook wat anders tegen plastic aan is gaan kijken. “Wat mij ook opviel is dat er ook werd gezegd dat we vaak de verkeerde discussie voeren. Het lijkt nu wel eens dat plastic altijd slecht is, terwijl het ook een hele goede grondstof is. We moeten er alleen voor zorgen dat het na gebruik niet in het water terecht komt, maar opnieuw wordt gebruikt.” Luister hier naar haar podcast over wat er gebeurt met het Leidse plastic.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Reanne van Kleef over Leids Plastic.

Film kijken
Vanavond kun je in galerie Old School aan het Pieterskerkhof 4 de documentaire van Jan Stap over het Leids Plastic gaan bekijken. De filmmaker is zelf ook aanwezig om na de voorstelling met het publiek in gesprek te gaan over nut en noodzaak van plastic en het hergebruiken van plastic. Aanvang 19.30 uur.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline