Gymsport Leiden organiseert zaterdag tweede plaatsingswedstrijd Acrogym

1

Springen, duiken, vliegen, vallen en weer opstaan. Acrogym is misschien wel de meest spectaculaire vorm van gymnastiek. Zaterdag 8 februari in Leiden te bewonderen bij de tweede plaatsingswedstrijd in het district Zuid-Holland en ook een tak van sport waar Gymsport Leiden met succes aan deelneemt. Wie hoge ogen gooit kan door naar de halve finales begin mei in Oss en ‘s-Hertogenbosch. Deze week kwamen Caroline Gerritsma, Tess van der Hout en Anouk Baving vertellen over Acrogym in Sport071.

Acrogym oftewel Acrobatische Gymnastiek is een echte teamsport voor jongens en meisjes en ook volwassenen. Je hebt duo’s en trio’s. Tess van der Hout doet mee in categorie C in een mixed duo met Robin Woesthoff. Een oefening bestaat uit choreografische passen en acrobatische toeren op muziek. Het is verschillend hoe lang je moet trainen op een nieuwe oefening, maar vallen hoort daar beslist bij, aldus de dertienjarige Tess. “Maar het is niet zo dat je echt op de grond valt, meestal verlies je je evenwicht en spring je dan op de grond.” En dan natuurlijk weer meteen opnieuw proberen.

Tess is zelf begonnen met gymnastiek en gewoon turnen, maar eenmaal kennisgemaakt met acrogym vond ze dat veel leuker. Nieuwe oefeningen bedenkt ze samen met Robin, hun ouders en trainers. “Het is belangrijk dat er genoeg moeilijke elementen in zitten, want daar krijg je punten voor van de jury.” Net als turnen en ritmische gymnastiek beslist een jury wie de beste oefening heeft gemaakt en uitgevoerd. Tess vertelt dat zij en Robin wel kans maken om door te gaan naar de halve finale, maar dat ze wel goed hun best moeten doen aanstaande zaterdag en tijdens de derde en laatste plaatsingswedstrijd.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Tess van der Hout, Caroline Gerritsma en Anouk Baving over acrogym bij Gymsport Leiden.

Caroline Gerritsma is coördinator acrogym bij Gymsport Leiden en regelt veel zaken zodat iedereen kan trainen en ouders gemobiliseerd worden voor wedstrijden. Caroline is zelf geen gymnast, maar heeft wel twee dochters die de sport beoefenen. “Ik zou het zelf niet kunnen. Ik ben er in gerold omdat mijn kinderen op acrogym gingen.” Een van die ouders die Caroline bijstaan is Anouk Baving. Zij helpt vooral bij de wedstrijden. “Er is altijd heel veel te doen om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt op zo’n dag. Je bent dan wel van ’s ochtends zeven uur tot ’s avonds zeven uur in touw.”

Publiek is aanstaande zaterdag van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de sporthal van Basalt, het revalidatiecentrum aan de Wassenaarseweg 501 in Leiden. De wedstrijden beginnen om 8 uur in de ochtend en gaan de hele dag door. Entree kost 3 euro om de huur van de zaal van te betalen. “We zijn allemaal vrijwilligers”, zegt Anouk, “maar die sporthal is niet gratis. We hopen natuurlijk dat er veel mensen komen kijken.”

Wie meer wil weten over acrogym kan natuurlijk zaterdag 8 februari komen kijken bij de wedstrijden of neem een kijkje op de website van Gymsport Leiden.

 

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline