Leids Cement is telefoonboek, agenda en online magazine ineen

7

Iedereen kent elkaar in Leiden is vaak het credo, maar toch is het voor de verschillende cultuurmakers in de stad soms best lastig gelijkgestemden op het juiste moment tegen te komen. Het platform Leids Cement wil daar verandering in brengen. Culturele bouwstenen genoeg, maar om er een solide huis van te maken is er cement nodig. Christiaan van Minnen voert een tienkoppige redactie aan die het digitale telefoonboek van cultuurmakers ook nog eens gaat voorzien van aanbevelingen, recensies en portretten.

Cultuurmakelaar Mirjam Flik liet het tijdens de eerste editie van Kwart over Twee, zondagmiddag in Old School, bijna terloops vallen. “We zijn bezig met een website waarop alle cultuurmakers van Leiden zijn terug te vinden”, aldus Flik, die samen met Bastiaan Bakker van het Leids Internationaal Film Festival in gesprek ging met het publiek over Leiden als culturele bruisende stad. De creatievelingen in de stad zouden elkaar makkelijker moeten kunnen vinden, om eventueel samen te werken, elkaar te inspireren of van elkaar te leren. Of in ieder geval elkaar niet in de weg te zitten.

De website LeidsCement.nl is nu nog gekoppeld aan de site van het Cultuurfonds, maar moet binnenkort op eigen benen staan. De eerste tientallen makers staan er al wel op met een profiel en ook het eerste agenda-item: Peel Slowly and See dat op 22 februari in de Gebr. de Nobel/Scheltema en Marktsteeg plaatsvindt. Maar er moeten nog veel meer makers bij. Christiaan van Minnen, eigenaar Poetry Index: “Iedereen die min of meer professioneel met cultuur maken bezig is, en dat kan muziek, fotografie, dans, poëzie, schilderen of wat dan ook zijn, is welkom om zich aan te melden. Leiden is misschien niet zo groot en veel mensen weten wel van veel andere initiatieven, maar het blijven altijd deelverzamelingen. Wij willen die deelverzamelingen samenbrengen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Christiaan van Minnen over LeidsCement.nl.

Als voorbeeld noemt Van Minnen een poëzie-bijeenkomst die hij vorige zomer had georganiseerd samen met Fields of Wonder. “Op een gegeven moment bleek dat er diezelfde dag een ander poëzie-evenement in de Hortus werd georganiseerd. Als we van elkaars plannen hadden geweten hadden we er een gekoppeld evenement van kunnen maken dat meer bezoekers, ook van buiten Leiden had kunnen trekken. In plaats van dat we bezoekers bij elkaar wegnamen.”

Naast het telefoonboek met cultuurmakers wil de redactie van Leids Cement zaken agenderen, beschouwen en vooral in de schijnwerper zetten. “Wellicht soms vooraf kunstenaars interviewen die hier komen optreden. Ook aandacht vragen voor nieuwe kunst. Leiden wordt wel eens Pompeii genoemd. We hebben veel cultureel-historisch erfgoed en dat is mooi, maar er gebeuren hier ook een heleboel nieuwe dingen die ook wat meer aandacht mogen krijgen.”

 

Delen

7 reacties

 1. Walter Leiden

  Welja … weer zo’n leuk links subsidieclubje terwijl de minima in Leiden aan alle kanten uitgekleed worden …want een poezie middag is natuurlijk veel belangrijker dan ervoor te zorgen dat je minst bedeelde burgers normaal rond kunnen komen

 2. Op de website van die cultuurclub zie ik slechts een knipperende zwart-grijze stip, meer niet. Zoiets wijst er meestal op dat een website te zwaar leunt op Google en/of andere inhalige verzamelaars van gegevens van gebruikers en bij blokkering ervan niet functioneert. Vermoedelijk weten de initatiefnemers dit niet. Ze zijn blijkbaar zonder goed na te denken en ietwat naïef in zee gegaan met een hostingfirma die het met de privacy van gebruikers blijkbaar niet zo nauw neemt (in dit geval De Antagonist B.V?). Gebruikers zonder strikte browserbeveiliging zullen er echter niets van merken.

  • Wat een flauwekul van Frits. Misschien moet je zelf je software even updaten.
   Wat je stelt is sowieso onzin en bij mij werkt dc site dan ook prima.

   • Nou, wijsneus, als je als zelfbenoemde PC techneut maar niet in de buurt van mijn computers komt. Ik zal maar niet gaan uitleggen hoe ik mijn systeem en browser heb beveiligd, welke rotzooi hoe wordt geweerd en welke software ik daarvoor met welke instellingen gebruik. Daar ben je zo te lezen nog lang niet aan toe.

    • Hoef je ook niet uit te leggen hoor, maar loze beschuldigingen uiten met onjuiste argumenten met betrekking tot een website, komt niet al te snugger over.
     Je uitleg over de bescherming van je systeem geeft daarbij ook te denken, zo spraken de ict mensen van de Universiteit Maastricht ook.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline