Circulair Warenhuis bewijst dat idealen haalbaar zijn

4

De week van 3 tot en met 7 februari 2020 is de Week van de Circulaire Economie. Dat is een enorm ambitieus klinkende term en ambitieus ís het ook. Circulair betekent namelijk niet veel minder dan dat we produceren met een minimum, liefst helemaal geen, rest- of afvalproducten. En dat in álle productiesectoren. En dat in een samenleving die net is aan het bekomen van de wegwerp-economie, die juist het tegenovergestelde nastreefde. Dan is er nog een lange weg te gaan.

Circulair
In Leiden is de week gestart met een werkbezoek van wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur Yvonne van Delft (GroenLinks) aan het Circulair Warenhuis in de Haarlemmerstraat, waar ze werd ontvangen door de medewerkers en door Ron Praag (directeur stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis). Van Delft herhaalde de ambities van Leiden om ook circulair te gaan werken. In 2030 moeten we als Leiden een heel eind op streek zijn. En zoiets als een Circulair Warenhuis klinkt dan als een mooie stap.

Stapsgewijs
Dat is het ook. Nog niet circulair, maar zeker wel een goede volgende stap. Nadat we ontdekten dat veel grofvuil een tweede bestemming kon krijgen – via ‘de kringloop – dat ook veel kapotte spullen repareerbaar zijn en voor hergebruik geschikt – via de Repairshops en andere – is het nu de volgende stap: wat kun je eigenlijk met afval? Wel, héél erg veel, zo is in het Circulair Warenhuis te zien. Met min of meer gratis grondstoffen is de fantasie en de creativiteit de belangrijkste beperking.

Producten
In het winkeldeel van het Circulair Warenhuis vind je dat terug. De vinyl langspeelplaat is misschien nog niet hemelbestormend als klok of tijdschriftstandaard. Maar er ligt ook iets zó simpels dat het nog niet eerder was bedacht: vlaggelijnen met vlaggetjes gemaakt van oude boeken. Zeker die waarvoor oude atlassen zijn gebruikt kunnen met gemak de concurrentie aan met de plastic massaproducten die elders in de straat worden verkocht. Of tassen gemaakt van vilt dat op zijn beurt is gemaakt van oude spijkerbroeken. Zoekt u iets exclusiefs? Kan ook. Houten stopcontacten en schakelmateriaal: veilig en heel bijzonder om te zien. Of de gietijzeren pannen – lóódzwaar, dat wel – gemaakt van Nederlandse spoorstaven, mét aanduiding waar ‘uw spoorstaaf’ ooit lag. Een oud fietsframe nutteloos? Je kunt er barstoelen van maken (kijken, niet uit te leggen). Of een boekenkast annex display van bagagedragers. Van oud NS-plastic vorm je ook dienstblaadjes-net-anders.

Bewustzijn
Het Circulair Warenhuis zet daarmee stap in de richting van meer bewust omgaan met spullen en materialen. En met mensen. Praag vertelt bijvoorbeeld dat er zo’n vijfenveertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. In april gestart zijn er overigens al twee van hen overgestapt naar een andere reguliere baan. Praag is een realist. Aanloopproblemen zijn er ook “met de capaciteit en de planning”. Of de toekomst als ‘circulair’ massaal aan slaat “dan hebben wij een tekort aan materialen om mee te werken”. En passant wijst hij er op dat een multinationaal bedrijf als IKEA groot inzet op circulair “dus kómen gaat het”.

Extra
Tweederde van de voormalige winkel van Halfords is in gebruik als werkplaats. Er worden computers nagekeken “maar dat is voor Het Warenhuis en is ook veel te bewerkelijk en duur om iets mee te doen”. Er staan naaimachines. Maar het interessants is niet eens echt te zien. Wie hier werkt, verdient studiepunten. Daarmee kan een studie worden gevolgd. Gemiddeld na twintig weken. En de fietsen; die zijn voor verhuur aan bedrijven. Maar de glimmend-groene nieuw ogende stadsfiets was dus ooit wel degelijk een afdankertje!

Terugkoop
Daaraan merk je dat het Circulair Warenhuis wel degelijk serieuze stappen richting dat circulaire zet. Er worden geen fietsen verhuurd, maar mobiliteit. De fiets komt uiteindelijk weer terug. En mocht u er iets kopen; ook dan komt u in aanraking met circulair denken, want u krijgt een terugkoopgarantie. Het Circulair Warenhuis koopt tezijnertijd uw aankoop terug voor 20% van de aankoopwaarde.

Goud
Een winkel aLs het Circulair Warenhuis is er zo een die je eigenlijk eerst moet binnenlopen op zoek naar een (verjaardags)cadeau vóórdat je weer de de standaardwinkels met de niet-circulaire artikelen bezoekt. Misschien vind je niets, maar zelfs dat is geen ramp. In feite gaat het ook om bewustwording. Bewustwording van het feit dat uit oud heel leuk nieuw kan worden gemaakt. Of zoals Rotterdam het op twee vuilniswagens zette: ‘goudtransport’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

4 reacties

  1. Dit is toch meer bezigheidstherapie tegen de verveling dan dat dit ook maar enig probleem oplost. De hoeveelheid energie die bij deze kleinschalige productie verbruikt wordt per artikel is vele malen hoger dan bij massaproductie van nieuwe en zuinige moderne artikelen.Die winkel en de productie-ruimtes moeten bijvoorbeeld verlicht en verwarmd worden. Per artikel is de uiteindelijke energiebalans dan natuurlijk zeer ongunstig.
    En die lelijke klokken lopen bijvoorbeeld vast nog op batterijen, terwijl dat natuurlijk ook op zonne-energie kan.
    Maar goed, misschien dat het bijdraagt aan de bewustwording van de eindigheid van onze grondstoffen, dat is op zich niet verkeerd. Misschien kan er ook ergens vermeld worden dat er ook vandaag weer ruim 200.000 mensen bijgekomen zijn op onze planeer, met dank aan die maffe reli-bazen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden. Het sociaal en cultureel domein en de thema's (burger)participatie en innovatie boeien hem het meest.

Je bent nu offline