Verbouwing stadhuis Leiden officieel van start

7

Met het symbolisch overhandigen van de sleutel van het stadhuis door wethouder Marleen Damen aan directeur Martijn du Prie van Du Prie bouw & ontwikkeling is een officiële start gemaakt met de verbouwing van het Leidse stadhuis. De komende anderhalf jaar wordt het gebouw gerestaureerd en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Chris de Waard in gesprek met architect Henk Tiegelaar, wethouder Marleen Damen en aannemer Martijn du Prie over de verbouwing van het stadhuis in Leiden.

Met de verbouwing wordt het stadhuis, een rijksmonument, aangepast voor een flexibele manier van werken. In de nieuwe situatie komen er drie keer zoveel medewerkers te werken als nu. Het stadhuis wordt dan bovendien een ontmoetingsplek voor de stad. De verbouwing is verder gericht op de verduurzaming van het gebouw, onder meer door het toepassen van warmte-koude opslag waarbij warmte van het koelsysteem in de zomer wordt opgeslagen voor gebruik in de winter. Tegelijk met de aanpassingen krijgt het stadhuis zijn monumentale sfeer terug, inclusief de oorspronkelijke binnenhof, naar het ontwerp van Office Winhov en Studio Linse.

“Het mooie aan deze verbouwing is dat het pand enerzijds wordt gemoderniseerd, en anderzijds de monumentale uitstraling weer terugkrijgt. Bijvoorbeeld door het gebruik van de oorspronkelijke kleurstellingen en het behouden of restaureren van originele materialen. Met de verbouwing komt een stuk geschiedenis weer tot leven en werken we tegelijkertijd aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis,” aldus Marleen Damen.

“Voor een Leids bedrijf als Du Prie is dit natuurlijk een geweldige opdracht,” aldus Martijn du Prie. “De komende jaren gaan wij het stadhuis verbouwen met aandacht voor historie en toekomst. En voor duurzaamheid, onder meer door gebruik te maken van goede isolatie en innovatieve installaties. Een bijzonder moment zal zijn als we de overkapping van de binnenhof verwijderen. Natuurlijk houden we samen met de gemeente inwoners op de hoogte van de voortgang.”

Publieke dienstverlening in Stadskantoor
Sinds 6 januari 2020 is de publieke dienstverlening van de gemeente Leiden gehuisvest in het Stadskantoor (in gebouw LEVEL, direct naar station Leiden Centraal). Dat blijft zo, ook wanneer het stadhuis in 2021 weer opengaat.

Delen

7 reacties

  1. Marleen Damen is er als de kippen bij als er camera’s zijn. Als je als burger haar hulp nodig hebt, dan is ze niet thuis. Ze noemt zich sociaal, volgens mij weet ze niet wat dat betekent, zet er maar rustig een ‘a’ voor. Macht daar gaat het haar om!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline