Stadhuisklok Leiden tijdelijk stilgezet wegens groot onderhoud

9

De komende tijd worden de 57 meter hoge toren van het Leidse stadhuis en de stadhuisklok (met het carillon) onder handen genomen in het kader van groot onderhoud. Wethouder Fleur Spijker zette vandaag de stadhuisklok op de toren stil, als startschot voor deze werkzaamheden. Op 5 februari 2020 begint het demonteren van de klokken, waarna ze op 17 februari met een grote kraan uit de toren worden gehesen. Naar verwachting is het onderhoud aan de toren aan het einde van dit jaar klaar.

In de toren van het stadhuis hangen in totaal 49 klokken, waarvan de grootste ruim 6.000 kilogram weegt. Er steunt dus een enorm gewicht op de totaalconstructie van de toren. De laatste renovatie van de toren is uitgevoerd in 1969. Met het oog op veiligheid en behoud is nu groot onderhoud nodig, aan het carillon, de toren zelf en het uurwerk. Ook komt er een nieuwe vlaggenmast, zodat er straks weer vanaf de toren kan worden gevlagd.

Het onderhoud van de klokken inclusief het bijbehorende mechanisme wordt uitgevoerd door klokkengietersbedrijf Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Dit is het enige bedrijf in Europa dat dit kan doen. Het bedrijf zal de kleinere klokken demonteren en in de fabriek reviseren, de grotere klokken blijven hangen en worden ter plaatse nagekeken en gerepareerd. Ook het uurwerk op de toren wordt gedemonteerd.

Dit groot onderhoud wordt tegelijkertijd uitgevoerd met de renovatie en aanpassing van het stadhuis: een uitgelezen moment, nu het pand voorlopig niet als werkplek in gebruik is. Naast het stadhuis zelf en de klokkentoren wordt ook de gevel van het stadhuis aangepakt en de monumentale raadzaal gerestaureerd.

Delen

9 reacties

 1. Mevrouw N. Arcisme weer op de foto, het begint nu echt wat irritant te worden. Kom je ook weer op de foto als de klok weer loopt? Geen helm op? Hoeveel kost dat eigenlijk zo’n fotograaf inhuren? Gaat dat uit de belastingenpot?Het voegt ook zoveel toe, he.

  • Greetje Dorf op

   Misschien is het voor jou (en ons) beter als je deze site niet meer bezoekt. Hoef je je ook niet te ergeren aan de artikelen.

   • Fijn dat ik geen mening mag geven. Referendum is ook al afgeschaft, door welke partij ook al weer?

 2. Koninklijke Eijsbouts uit Asten het enige bedrijf die dit werk kan doen in Europa, er zijn een aantal bedrijven die dit kunnen, ook in Nederland.

 3. Cees Mentink op

  Wat is het toch kinderachtig, flauw, ‘een beetje dom’
  bij een reactie je naam niet te vermelden.
  Dat doet NICO RIJSBERGEN tenminste wel.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline