Geen staking, wel actie bij Bonaventura College

Terwijl veel scholen ook vandaag staken tegen de hoge werkdruk en voor meer loon pakt het Bonaventura College aan de Mariënpoelstraat in Leiden het net even anders aan: ze willen juist laten zien hoe mooi het vak van leraar is en daarmee proberen mensen over te halen het onderwijs in te gaan. En dus wordt er gewoon les gegeven met hier en daar een mogelijke zij-instromer erbij in de klas.

Directeur Marlies Otte van het Bonaventura heeft vandaag wel het meest bijzondere klasje. Geen pubers, maar een stuk of 20 volwassenen die misschien wel de overstap naar het onderwijs willen maken. “Er was hier eigenlijk niemand die wilde staken”, legt Otte uit. “We staan wel achter de staking, maar we wilden eigenlijk juist actie voeren waarbij we het beroep op een positieve manier laten zien.”

En dus heeft een klasje vol mensen zich aangemeld om een dagje mee te kijken met de docenten. Eén van hen is Marit Meertens, van oorsprong historicus maar nu werkzaam op een ministerie. “Ik vind het heel erg leuk”, zegt ze. “Vooral leuk om met jonge mensen te werken en ik merk dat ik dat ik het toch ook wel mooi vind om mijn oude vak geschiedenis misschien weer op te pakken.”

Inspiratie
En die inspiratie komt van docent Wouter van Dalen die vandaag aan 3 Havo uitlegt hoe belangrijk het Verdrag van Versailles was voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. “Ik vind het vooral zo mooi omdat ik mooie verhalen kan vertellen”, vertelt hij na de les. “Ik probeer uit te leggen hoe het is gegaan en de leerlingen daarmee ook een bepaalde kijk op wereld mee te geven.”

Directeur Marlies Otte roept iedereen die interesse heeft voor het vak van leraar om eens te komen kijken op een school. “Men zegt wel eens dat onderwijs een roeping is, maar het kan ook best een late roeping zijn.”

Verslaggever Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West sprak onder meer met directeur Marlies Otte.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline