Ed Maan in de race voor titel Coach van het Jaar

6

Vrijdag 7 februari maakt de Leidse Sportfederatie de winnaars bekend van de Leidse Sportprijzen  2019. Een van de kanshebbers is roeicoach Ed Maan. Als je aan Maan vraagt wat hem tot zo’n goede roeicoach maakt, lacht hij een beetje verlegen en zegt: “Dat moet je maar aan mijn roeiers vragen. Ik weet het echt niet, ik heb gewoon het geluk met al die talenten te werken.” Bij Maan staat plezier in de training  voorop, mooi roeien, en ook aan je schoolresultaten denken.

Zelf combineerde Ed Maan in de jaren zeventig een internationale roeicarriere met een studie Antropologie. Voor de Olympische Spelen van 1972 stond hij reserve. Van wedstrijdroeien kwam het in Munchen niet. Nu zegt hij daarover: “Het kwam ook wel goed uit want ik moest nog leren voor een tentamen.” Zijn ouders hamerden ook altijd op het belang van de studie en waarschuwden hem niet teveel tijd aan het roeien te besteden. “Ik zie dat mijn roeiers ook altijd hard studeren en ook daar goede resultaten willen behalen.” Sporters willen natuurlijk altijd de beste zijn. “En ze keven gedisciplineerd. Op tijd naar bed en niet drinken, dat is ook gunstig. Een van mijn roeiers wilde juist nog daags voor zijn eindexamen gymnasium nog roeien. Daar kreeg hij een lekker leeg hoofd van. Ik stel ouders altijd gerust dat school echt niet zal lijden onder het sporten.”

Een ander principe is het plezier in het sporten. “We trainen altijd in een groep, het gaat erom dat ze het goed hebben met elkaar. Het gaat om techniek, mooi roeien en niet om pijn lijden. het moet wel leuk zijn. Ik denk een beetje zoals Johan Cruyff, het spelletje is belangrijk, mooi spelen is belangrijk. Ik wil dat mijn roeiers mooi roeien.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met roeicoach Ed Maan.

Het jaar 2020 staat voor een groot deel in het teken van de Olympische Spelen in Tokio en ook een aantal Leidse roeiers zal daar naar verwachting aantreden. Het kwalificatietraject is nog niet helemaal afgerond, een aantal boten zijn al geplaatst en een aantal roeiers zijn ook al zo goed als zeker, maar de komende maanden moet er nog hard getraind worden om de juiste mensen in de juiste boten te krijgen.

Ed Maan: “Het zijn er drie, maar daar zijn we ook heel erg trots op. Individuen moeten vormbehoud tonen om in de snelste combinatie aan de start te komen en dat doen eigenlijk alle landen. Ik ben blij dat de roeibond heeft gekozen voor verjonging. Maar als die jonge roeiers geen vormbehoud tonen, komen die oude roeiers weer terug. Zo iemand als Karolien Florijn is wel vrij zeker dat ze in de vier zonder (boot met vier roeiers, zonder stuurvrouw) wordt geplaatst, want ze gaat alleen maar vooruit. Ze heeft vorig jaar in alle wedstrijden op het podium gestaan. Dan wordt er toch nog gekeken of er andere roeisters zijn die die boot nog sneller kunnen maken. Maar ik zie in haar testresultaten alleen maar een opgaande lijn. Bij haar broer Finn Florijn is het nog onzeker, hij is ineens op komen zetten en presteert onverwachts goed, maar of hij in staat is zich echt in de selectie te roeien, dat wordt lastig. Want die vier is wereldkampioen geworden. Maar hij traint wel volop met hen mee. Voor Isabel van Opzeeland is het wat anders, zij zit in de selectie van de Vrouwenacht, in totaal veertien vrouwen, en die boot heeft zich nog niet geplaatst voor Tokio. En dat wordt nog een heel lastig traject. Maar de bond heeft wel al gezegd we kijken met deze boot ook heel nadrukkelijk naar de volgende Olympische Spelen over vier jaar. Dat is wel opmerkelijk.”

Tot slot wil Maan nog wel kwijt dat hoewel een verkiezing van de Leidse Sportprijzen appels met peren vergelijken is dat het toch belangrijk is. “Het is toch een erkenning.” De uitreiking van de Leidse Sportprijzen is op 7 februari in Gebr. de Nobel.

Delen

6 reacties

  1. Ed Maan heeft het zeker verdient door zijn jarenlange ervaring als coach, zijn inzet, zijn enthousiasme en zijn kennis van zaken. Vanuit de roeiwereld terecht alle steun.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline