Dertien studenten van Universiteit Leiden teruggehaald uit China wegens coronavirus

18

Alle dertien studenten van Universiteit Leiden die in China waren, worden vanaf vandaag teruggehaald naar Nederland wegens de uitbraak van het coronavirus. De universiteit vergoedt de kosten die door de studenten extra gemaakt moeten worden. Dat laat een woordvoerder van Universiteit Leiden weten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds gisteren de uitbraak van het coronavirus tot internationale noodsituatie uitgeroepen. “We volgen het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken”, laat woordvoerder Caroline van Overbeeke weten. Inmiddels geldt in heel China code oranje. Dit betekent dat geadviseerd wordt om China alleen voor noodzakelijke redenen te bezoeken. Voor de provincie waarin de stad Wuhan ligt, geldt code rood. Medewerkers van Universiteit Leiden kunnen nog steeds toestemming vragen aan het faculteitsbestuur, het diensthoofd of de directie om naar China te reizen, maar dit wordt sterk afgeraden.

 

Delen

18 reacties

 1. Onbegrijpelijk dat de studenten niet 14 dagen in quarantaine gaan. Er is een pandemie en internationaal is de noodtoestand uitgeroepen. Als deze studenten, of slechts eentje, bv de dag van vertrek besmet is geraakt dan heeft het virus nu tussen de 2 en 14 dagen om zich in gemiddeld drie andere mensen te nestelen die op hun beurt ook onwetend de boel verder verspreiden ik had meer inzicht en voorzichtigheid verwacht van een universiteit, overheid en KLM. Want het risico is dan wel klein maar zeker niet te verwaarlozen.

 2. Kan de universiteit misschien reageren op de vraag waarom ” evacueren ” een gewone commerciële vlucht betekent zonder enige quarantaine periode na aankomst ? Erg vervelend dat ik straks naast een verwend ettertje met corona sta in de supermarkt omdat zij het allemaal beter wisten

  Er wordt erg nonchalant omgegaan met de wereld gezondheid. Als het hier uitbreekt is de universiteit Leiden daar naar mijn mening medeplichtig aan

 3. ik denk dat we nu al op een punt zitten dat iedereen het kan hebben. niet alleen Chinese. toch had ik wel verwacht dat een universiteit het belang van quarantaine zou inzien, en daarnaast verwacht ik dat ook van de studenten. maar het optreden van de overheid in het landelijk regelen van deze zaken en het stellen van eisen is teleurstellend onder de maat. en ondertussen hebben we landelijke stakingen van leerkrachten ( een risico groep om dat ze veel directe en indirecte interactie hebben met de rest van de maatschappij ) als het virus en die groep samen komen op een of andere manier hebben we hier een kleinschalige kopie van Hubei. maar goed ik hoop dat ik er van uit kan gaan dat die studenten zich de komende 14 dagen teruggetrokken opstellen en niet besluiten een demonstratie bij te wonnen.

 4. Ria van Niekerk op

  Erg vervelend als straks zou blijken dat er toch een of meerdere van de 13 studenten besmet zou zijn.
  geen prettig idee dat de universiteit van Leiden dit goed vindt.
  Ria

 5. Een Leids burger op

  Van de site van de universiteit Leiden:
  ¨Moet ik mij zorgen maken over contact met studenten of medewerkers die net aangekomen zijn uit China? Is er een noodzaak om hen in quarantaine te plaatsen?
  Je hoeft je geen zorgen te maken. Er is nu geen aanleiding om mensen in quarantaine te plaatsen.
  .

  De enige uitzondering zijn de EU-burgers die door of namens de Europese Unie worden opgehaald uit de provincie Hubei. Echter, de maatregelen worden hen door de overheid opgelegd en hierbij zijn geen medewerkers van de universiteit betrokken.
  .

  Er worden in Nederland geen mensen in quarantaine geplaatst, behalve de eerder genoemde EU-burgers die vanuit Hubei worden opgehaald.¨
  .

  https://www.medewerkers.universiteitleiden.nl/mededelingen/2020/01/vragen-en-antwoorden-over-het-coronavirus?_ga=2.215047703.1813352936.1580454969-948634411.1559760990&cf=bestuursbureau-expertisecentra&cd=bestuursbureau

 6. Dré N. Enenreet op

  Misschien heb ik nog wel ergens een NBC suit liggen, dat komt nu wel van pas. Trouwens weer typisch voorbeeld van ‘nature always wins’. Overbevolking, slechte hygiëne en teveel van die Chinezen. Een virusje doet de rest. Zoals Albert Einstein al constateerde toen hij tussen oktober 1922 en maart 1923 door Azië reisde*: “Chinezen zijn een vuil en stompzinnig volk. Het zou zonde zijn als de Chinezen alle andere rassen verdringen, een onuitsprekelijk trieste gedachte.” Het viel Einstein bijvoorbeeld op, dat de Chinezen op hun hurken zitten tijdens het eten “zoals de Europeanen zich ontlasten in het bos.”(…) En een volk dat hond als specialiteit verkoopt in de marktkraam…(zelf wel eens gezien tijdens een studiereis naar Hongkong)
  —-
  * The Travel Diaries of Albert Einstein https://www.goodreads.com/book/show/36642460-the-travel-diaries-of-albert-einstein

 7. “Het coronavirus”? Dat moet zijn “het nieuwe coronavirus” of 2019-nCoV. Er zijn namelijk ook andere coronavirussen.
  Veel koude drukte trouwens om een besmettelijke aandoening die relatief weinig slachtoffers heeft gemaakt (ca. 11.500 besmettingen, 259 doden; stand vandaag). Ter vergelijking: aan tuberculose overlijden jaarlijks (!) ca. 1,5 miljoen mensen, aan malaria ca. 400.000 en aan cholera en tyfus resp. ca. 140.000 en ca. 150.000)*. Die slachtoffers vallen overwegend onder de armsten in arme landen, dus blijkbaar oninteressant voor nieuwsmedia en sensatiehongerigen.
  .
  )* https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/de-10-ergste-epidemieen-aller-tijden

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline