Clean Sweep moet Leidse binnenstad schoner en veiliger maken

27

De gemeente Leiden voert regelmatig een Clean Sweep uit en vanaf komende maandag is het winkelgebied in de binnenstad aan de beurt. Tijdens de Clean Sweep wordt er twee weken lang extra aandacht besteed aan een schonere en veiligere leefomgeving. Team Handhaving voert bijvoorbeeld extra controles uit met betrekking tot afval en overlast.

Ook verkeersproblemen worden tijdens de Clean Sweep aangepakt. Zo wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd op fietsers en brommers in voetgangersgebieden. Daarnaast is er aandacht voor reclame-uitstallingen, contracten en fietswrakken. Team Handhaving heeft hiermee als doel om overlast voor ondernemers aan te pakken. Daarnaast wordt winkelen prettiger als de stad netjes en verzorgd is.

Eigen bijdrage
Inwoners kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan de verbeteringen. Wanneer zij bijvoorbeeld overlast ervaren in en rondom de winkelstraten in het centrum, kunnen zij dit melden. Een melding indienen kan via de website van de gemeente Leiden.

 

Delen

27 reacties

 1. “Clean Sweep”? Maar natuurlijk, dat is het. Met een Engelse naam wordt alles opeens veel beter. En ’t kost bijna niks, want je hoeft eigenlijk alleen maar een persbericht te schrijven en verder hoofdzakelijk te doen alsof.:-(
  .
  Denken ze bij de gemeente Leiden nu echt dat met hier en daar twee weken handhaving de problemen worden opgelost? Blijkbaar wel in de waanwereld van de Leidse politiek en ambtenarij. Daar verkeren ze kennelijk in de illusie dat handhaving niet permanent en consequent hoeft te zijn. Af en toe een een overtreder waarschuwend over de bol strijken en vooral niets doen vinden ze goed genoeg.

  • Zooooo de azijn wad weer in de aanbieding zeker.
   Hou eens op met zeuren en zeiken, dat is voor iedereen prettiger

   • Peter, ieder mag zijn mening geven. Vrijheid van meningsuiting…ooit van gehoord? Buiten dat hoef je niks te lezen op Sleutelstad.

 2. Ook graag eens opdringerige en agressieve bedelaars die zich ophouden bij supermarkten en het winkelpubliek lastig vallen verwijderen. We hebben niet voor niets een bedelverbod in de APV staan. Als je zo graag wil meedoen aan zo’n verkiezing van beste binnenstad van Nederland dan behoort dit ook onder het kopje aangenaam winkelen in een nette en verzorgde stad.

  • Karin vermeulen op

   Worden dan ook rare goten meteen weggehaald? Welk jong theelicht dat bedacht heeft die zeker geen knieklachten of slechte enkels! Waardeloos je moet constant goed uitkijken anders verstap je je, verzwik je je enkels.. Ipv winkels kijken, nu naar de grond staren en zeker geen gesprek voeren. Wat een ondingen.

 3. Grappig, genoemde problemen spelen ook buiten de binnenstad. Daar is vrijwel geen aandacht voor. Je moet als burger stevig in je schoenen staan en regelmatig in de pen klimmen wil je wat geregeld krijgen. Maar wat gaat zo’n schone veeg nou structureel brengen?

  • Hier in noord brl ik regelmatig meeste meld ingen doe ik via twitter krijg sltijd keurig antwoord en woor ook sltijd opgeruimd

 4. Petronelleke op

  Een mooie foto die meteen wel wat vragen oproept. Want is er nu een fietsstrook in de Haarlemmerstraat? En wat doen die ‘historische’ lantaarnpalen daar zo midden in het loopgebied? Obstakels, die ook nog eens uitnodigen om daar je fiets aan vast te zetten.

 5. Volgens mij wordt de binnenstad in de ochtend en in de avond geveegd 7 dagen in de week gaan ze nu de stenen eruit vegen dan zou is een keertje de buiten wijken vegen of is de binnenstad heilig.

  • Wim, ik woon in de binnenstad maar ik zie ze echt niet 7 dagen in de week 2× per dag vegen. In ieder geval niet in de hele binnenstad. Dan zou er sowieso niet zoveel rotzooi op straat liggen als nu dagelijks het geval is.

   • Wim heeft helemaal gelijk: de binnenstad wordt erg goed geveegd. Zelfs nieuwe grote stofzuigers gaan er doorheen. Daar buiten is het echter stukken minder vooral in autovrije straten! En dat zijn juist de straatjes waar mensen hun hond graag uitlaten zonder de stront op te ruimen. Bij ons wordt hooguit één maal per jaar geveegd en dan enkel na vele malen bellen.
    Het zwerfvuil rond containers is verschrikkelijk. En dan komt er eerst een vervuilende vrachtwagen voor het legen van de container, dan – na veel bellen – een vervuilende vrachtwagen voor het zwerfvuil en als er een ijskast is neergezet ’s nachts – na nog veel meer bellen – nog een vervuilende vrachtwagen van de milieustraat.
    Symbool politiek!

   • Een inwoner van Leiden op

    Nou Desiree, ik weet niet waar je woont maar zeker niet de hele binnenstad wordt goed geveegd. Anders zou ik, midden in het centrum wonende, dus iedere dag 2× een veegwagen moeten zien. Niet dus.

 6. Bij ons in de wijk, Tuinstad-Staalwijk, zie ik de veegwagen van de gemeente regelmatig rijden, ik schat 2x per maand. Verder hebben wij al bijna 5 jaar een groep bewoners, de Raapstelen, die 2x per maand zwerfafval opruimt. Soms zijn met 4, soms met 12. Behalve dat de wijk zo schoner wordt, is het ook gezellig om te doen en versterkt het het wijkgevoel. Want je kunt niet verwachten dat de gemeente alles opruimt. Ook als bewoners kun je wat bijdragen.
  En als we troep zien liggen geven we dat door aan de gemeente via de App Verbeter de buurt en wordt het meestal snel opgeruimd. Dat gebeurt inderdaad nu nog met vervuilende vuilniswagens maar ik heb begrepen dat Leiden een convenant met het rijk heeft getekend om op termijn het hele wagenpark elektrisch te maken.
  Ik begrijp ook het gezeur ook niet over de Clean Sweep. Ik vind het een prima actie en het zou inderdaad goed zijn als dat ook in andere delen van de stad dan alleen het centrum wordt georganiseerd. Maar volgens mij gebeurt dat al want er zijn Clean Sweeps geweest o.a. in de Slaaghwijk, rond de Leidse Hout, in de Vogelwijk en op het Bevrijdingsplein.

  • Een Leids burger op

   Een Clean Sweep van slechts 2 weken zet geen zoden aan de dijk. (geen structurele oplossing maar slechts een mooie tijdelijke actie.)

  • Kijk Fer, jij begrijpt dat gezeur over die Green Sweap misschien niet maar ik begrijp die hele Green Sweap niet. Om te beginnen betalen we ons allemaal helemaal blauw om die stad schoon te houden. Stortingsrecht, milieuheffing, gemeenteheffingen, ik weet allemaal niet hoe het heet. Dan mag je toch verwachten dat we daar een schone stad voor krijgen, of niet dan?
   Als dat niet lukt dan moet je extra maatregelen nemen en hoef je daar niet met Engelse benamingen en persberichten jezelf mee op de borst te slaan…
   Wanneer jij met je brave buurtjes gezellig de straten op gaat lopen ruimen voor de gemeente is dat politiek gezien helemaal fout. Straks moeten we ook boeven gaan vangen omdat de politie waar we voor betalen niet functioneert…
   De volksvertegenwoordiging…. hoort te zorgen dat wij krijgen waarvoor wij betalen!
   En als zij beloven dat ze voor een schone stad zullen zorgen stemmen wij ze op het pluche, niet om het vervolgens zelf te moeten doen!
   De mens hoort niet in dienst te staan van de samenleving maar de samenleving in dienst van de mens… anders creëer je het monster dat we nu met ons geld zien spelen.
   We betalen gewoon voor een schone stad, met of zonder Green Sweap (worden die bezems groen geverfd van ons geld?)
   Niet iedereen woont bovendien in zo’n nette straat als jij met allemaal koophuisjes en GL bakfiets vaders.
   Om mensen uit andere wijken met andere ervaringen weg te zetten als zeurders is niet zo aardig. Pancras-Oost (Oranjegracht, Waardgracht etc) wordt heel slecht geveegd. En dat is geen gezeur maar echt waar. De hondenstront is een groot probleem en daar helpen geen buurtacties tegen. Want ook wij zijn brave burgers en voeren actie.
   Mensen die buiten Pieterswijk wonen betalen ook voor vegen… of de gracht leegscheppen… Er zijn nu zelfs ratten in de buurt gezien (zoals ook elders in de stad)! Die mogen niet meer verdelgd worden van die doorgeslagen klimaat mafkezen… straks wordt er een kind gegrepen … Ik vind dat echt doodeng en heel kwalijk!
   3 Verschillende vrachtwagens is nergens voor nodig! Ze kunnen het zwerfvuil ook scheiden bij de milieustraat. En gewoon de (hybride) kraakwagen weer invoeren: probleem weg.
   Het is symbool politiek, Fer, want we betalen er gewoon voor. Alles voor een persberichtje …

    • Nou Fer als moraalridder ga je nu toch echt de mist in! Een president citeren die door de mafia op de troon gezet is, de Vietnam oorlog begon, de Cuba crisis veroorzaakte, een junkie was en Me Too nooit had overleefd, lijkt me een tamelijk misplaatste vergelijking met een door ons betaalde populistische bezemactie in een provinciestad in een kikkerland.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline