Totaal rookverbod treinstations

34

ProRail en NS zetten samen de volgende stap om stations volledig rookvrij maken. Er geldt al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. Als het aan ProRail ligt verdwijnen in oktober ook de rookvoorzieningen op de perrons. De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in haar eigen winkelformules.

ProRail is inmiddels gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. Op ongeveer 100 van de 400 stations in Nederland bevinden zich nu nog rookpalen of roosters. De rookzoneborden worden verwijderd en Prorail werkt aan nieuwe borden voor huisregels.

Stop verkoop tabak
NS wil dat er op stations uiteindelijk helemaal geen rook- en tabakswaren meer te koop zijn. Daarom stopt vanaf 1 april de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkelformules op de 136 verkooplocaties van NS. Het gaat hier om de Kiosk en de StationsHuiskamer. Daarnaast sluit NS geen nieuwe contracten meer af met huurders die op het station tabak willen verkopen.

Delen

34 reacties

    • Geheel mee eens. Zonder handhaving is dit rookvrij-beleid een losse flodder. Genoeg niet-rokers hebben nu al regelmatig last van rokers die alvast opsteken op weg naar de rookplek, of eenvoudigweg deze plek negeren. Niemand die ingrijpt, NS-personeel dat niets doet, ook niet als je hen er op aanspreekt.

  1. Bianca van Oevern

    Ze gaan wel heel ver hoor met dat niet roken tering haal dan alle peuken uit alle schappen en dat je het nergens meer kan kopen voelt nou net of je als roker een misdadiger bent of erger

    • Moeilijk he, begrijpend lezen? Lees de tekst nog een keer goed door en aanschouw je nutteloze reactie nogmaals…

      • Het staat al in het artikel dat ze alle peuken uit de schappen gaan halen.
        Ik vind dat rokers geen hinder moeten veroorzaken voor niet rokers.
        Ik vind ook dat alle niet rokers wat minder star zouden moeten zijn.
        Vooral mensen die hebben gerookt worden wel heeeeeeeeel intolerant!
        Ik ben blij dat je niet meer mag roken in restaurants en in cafés, maar om het te verbieden in de buitenlucht…..

    • Ah, jij bent er zo een. Maakt niet uit of iemamd overlast van jou heeft, als jij het maar naar je zin hebt. Zo iemand noem je asociaal.

  2. Jenny Zwart

    Volgens mij zijn er belangrijker dingen. Roken is mij keuze. Rook altijd buiten niet bij kinderen en mijn peuk gaat in de afvalbak. Ben er zo klaar mee. Betaal de volle prijs voor mijn pakje sigaretten. Drie kwart van de prijs gaat in de staatskas 🤬🤬🤬🤬

  3. Bouke Visser

    Zelfs op een station als lammenschand…. volledig in de open lucht… zelfs dar mag niet meer…. nog even… en het is alleen thuis roken… tot zover vrijheid van meningsuiting….

    • Sinds wanneer valt wel of niet roken onder het recht van vrijheid van meningsuiting? Zucht, wat een domme reacties hier.

  4. Ineke Faber-van Der Es

    In Leiden kunnen ze beter het overkapte bus station rookvrij maken. De rooklucht blijft daar enorm hangen. Bij slecht weer moet je met de kinderwagen( als je je (klein) kind niet bloot wil stellen aan de sigarettenrook)in de regen gaan staan, want de rokers staan overdekt door te roken.

  5. Mooi, want de meeste rokers rookte toch gewoon voor je smoel en niet bij de paal, ja ze vragen er zelf om als ze niet aan de regels houden en andere lastig vallen. Vind het prima plan!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline