Sieboldhuis opent tentoonstelling over de kat in de Japanse kunst

7

Op 31 januari opent Japanmuseum SieboldHuis in Leiden de tentoonstelling ‘Neko. De kat in de Japanse kunst’. De tentoonstelling maakt met vele schilderijen en prenten duidelijk dat Japanners dol zijn op katten. In Japan zijn dan ook talloze kattencafés en eilanden vol met katten. Katten worden gezien als schattig, maar tegelijk als vals, en dat maakt ze populair.

Verslaggever Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West in gesprek met directeur Kris Schiermeier van het SieboldHuis.

Deze diashow vereist JavaScript.

De tentoonstelling laat zien dat de Japanse liefde voor katten eeuwen teruggaat. Opvallend is dat de kat met het wenkende pootje, die veel te zien is bij Chinese restaurants, oorspronkelijk uit Japan blijkt te komen. De zogenaamde ‘Maneki neko’  of ‘ wenkende kat’ is een welkomstsymbool dat zegt: kom binnen. De tentoonstelling is is te bezichtigen tot 5 juli.

Delen

7 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline