Raadslid Esmée van Herk krijgt versterking en noemt zich Voorschoten Sterk

Anderhalf jaar geleden begon oud CDA-raadslid Esmée van Herk noodgedwongen voor zichzelf in Voorschoten. Nadat ze afgelopen september al besloot door te gaan als eenvrouwsfractie in de gemeenteraad, krijgt ze vanaf donderdag ook versterking van burgerraadslid Wouter van Duivendijk. Tegelijkertijd heeft de partij sinds kort een naam: Voorschoten Sterk. “Uiteindelijk is het veel leuker om onderdeel van een fractie te zijn en samen een standpunt te bepalen”, zegt Van Herk in Politiek071.

In juli 2018 werd Van Herk door het CDA uit de fractie gezet, waarna de Voorschotense voor zichzelf begon. Ze probeerde een jaar lang uit hoe het is om alleen in de gemeenteraad te zitten – zonder fractiegenoten of ondersteunende partij – en concludeerde afgelopen september dat ze daar voldoende energie uit haalt. Toen zich ook nog een geïnteresseerd potentieel burgerraadslid meldde, besloot ze dat het tijd was om haar partij een naam te geven. Van Herk: “Eerder hadden mensen tegen me gezegd dat ‘Voorschoten Sterk’ mooi zou zijn. Dat vond ik terugkijkend helemaal geen gek idee.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met Esmee van Herk

Ze is erg blij dat ze donderdagavond versterking krijgt. “Uiteindelijk is het veel leuker om samen te sparren over de te bespreken onderwerpen en daarover tot een standpunt te komen. Laat ik daar duidelijk over zijn: dat heb ik wel gemist”, vergelijkt ze het maar eerdere tijd als raadslid. Daarom komt Wouter van Duivendijk (eerder actief voor de VVD) als geroepen. “Afgelopen week heeft hij al op de publieke tribune van de gemeenteraad gezeten, hij heeft er zin in.” Ze hebben elkaar gevonden omdat ‘Voorschoten ons aan het hart gaat’.

Verenigingsleven
Van Herk en Van Duivendijk willen zich hart gaan maken voor de zelfstandigheid van Voorschoten. “Daarvoor moet je goed kijken naar de gemeentelijke financiën”, weet Van Herk, die afgelopen jaren meemaakte hoe Voorschoten onder provinciaal financieel toezicht stond. Verder wil Van Herk zich hard maken voor het lokale verenigingsleven en het bouwen van woningen voor Voorschotenaren. “Ik wil bouwen voor mensen uit ons dorp, ik ben niet voor het regionaal woningverdeelsysteem zoals we dat hebben.”

Verkiezingen 2022
Is het oprichten van een partij ruim twee jaar voor de verkiezingen de start van een verkiezingscampagne? Nog niet direct, zegt Van Herk. “Dat zou natuurlijk je grootste droom zijn hè, dat je dat wil doen. Maar laten we het eerst maar gewoon eens gaan doen”, besluit ze het interview in Politiek071. “Er is nu aantal sympathisanten, laten we maar eens kijken wie er allemaal mee gaan doen richting de verkiezingen.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline