Nieuwe ideeën voor Leidse binnenstad

20

De Leidse gemeenteraad heeft haar visie op de binnenstad vastgesteld. De belangrijkste thema’s zijn economische vitaliteit, duurzaamheid, mobiliteit en leefbaarheid. Wethouder Yvonne van Delft van Werk, Inkomen, Economie & Cultuur lichtte de plannen toe voor de microfoon van Sleutelstad.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het door de raad vastgestelde Programma Binnenstad.

“De binnenstad is een belangrijke economische motor voor de stad, maar tegelijk is het ook een woonwijk voor 24.000 mensen. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen die twee”, zegt Van Delft. Leefbaarheid voor de bewoners wordt dan ook niet vergeten bij de besteding van het bedrag van zes ton dat jaarlijks beschikbaar is om de economie in de binnenstad te stimuleren.

Proef met groenslingers
Eén van de nieuwe plannen komt van de Partij voor de Dieren. Raadslid Lianne Raat diende een voorstel in om groenslingers aan te brengen. Over de weg gespannen kabels waarlangs planten kunnen groeien, om zo verschillende groene gevels en geveltuinen te verbinden. Een meerderheid van de raad vindt dat plan in elk geval leuk genoeg om het om een paar plekken uit te proberen. Net als enkele groene gevels.

Ook de door de gemeente betaalde vestigingsmanager bij het Centrummanagement Leiden wordt wegens succes geprolongeerd. Leegstandsbestrijding is daarbij een belangrijk speerpunt en dus moeten er nieuwe winkels worden gevonden voor leegstaande winkelpanden. In het oostelijke gedeelte van de Haarlemmerstraat heeft dat al goede resultaten opgeleverd.

Verder komen er watertappunten voor gratis water in de stad. De eerste twee punten komen in de Haarlemmerstraat bij de Coelikerk en het Huigpark, en het is de bedoeling dat er op termijn meer komen.

Delen

20 reacties

 1. Weer “nieuwe” ideeën en plannen? Niet nodig. Al begrijp ik ook wel dat politici graag daadkrachtig in nieuwsmedia willen overkomen door telkens nieuwigheden te lanceren. Dat doen ze liever dan bijvoorbeeld te zorgen voor effectieve handhaving, zodat niet meer op (brom)fietsen en scooters door voetgangersgebieden of op trottoirs wordt geraasd en voetgangers onbelemmerd door fout geparkeerde (brom)fietsen en scooters over trottoirs kunnen lopen. Dat zou de leefbaarheid in en de aantrekkelijkheid van de stad zeer ten goede komen. Gewoon doen dus wat bestaand beleid en huidige regelgeving pretenderen maar niet wordt uitgevoerd. Zo eenvoudig kan het zijn!

 2. Een Leids burger op

  Watertappunten, wat groene slingerplantjes en een vestingsmanager die de leegstand zou moeten verhelpen. En dat allemaal voor 6 ton per jaar…..

  • én een leids burger die dagelijk een glaasje azijn drinkt voordat hij op Sleutelstad gaat kijken.

   • Een Leids burger op

    En Yvette die niets zinnigs te melden heeft en dagelijks onder diverse pseudoniemen (Yvette=Marco=Nico=Nicolien= Ida Hoek + vele andere namen…..) anderen afzeikt.

  • Een leids burger, watertappunten vind ik wel oké. Maar groene slingerplanten? Wat een zottigheid weer. Zeker voor de meeuwen om in te zitten, kunnen ze alles en iedereen onderschijten.

   • Een Leids burger op

    Ach Yvo, het hoeft allemaal geen 6 ton te kosten. Dat geld kan beter besteed worden. En voor betere handhaving om de leefbaarheid te vergroten zijn, mijns inziens,ook niet meer handhavers nodig, wel betere uitvoering van de handhaving.

   • Een leids burger, watertappunten vind ik best een goed plan. Voor de rest ben ik het met je eens. Maar ja, die raadsleden moeten wat verzinnen. Het zou prettig zijn als er eens wat meer naar de inwoners van onze stad geluisterd werd..dat ze eens begrijpen wat er werkelijk toe doet in plaats van steeds maar weer met rare ideeën te komen.

 3. ik zou zeggen, als we toch allerlei wegen/straten aan het verbouwen zijn: maak goede, ruime, snelle fietsroutes naar en door het centrum.

 4. Hoe het stadsbestuur met inspraak van leidse stadsbewoners om gaat zou ook een verbetering kunnen worden. Ik zie dat nog niet gebeuren.

 5. Dit stadsbestuur is veel te veel gericht op de binnenstad. Allemaal leuke plannen hoor maar onze mooie stad loopt tegen veel grotere problematieken aan in het sociaal domein, bereikbaarheid, veiligheid en huisvesting. Maak daar maar speerpunten van.

  • Je kunt aandacht ook verdelen. Zou jij ook moeten doen, dan hoef je niet van die nutteloze reacties hier te plaatsen.

   • Gerard, ik heb je nog nooit kunnen betrappen op een zinnige post hier. Wel voortdurend mensen afzeiken onder verschillende pseudoniemen, zucht. Zeer waarschijnlijk ben je gewoon graag een nar. Dan kan ik je vast verblijden met de mededeling dat ik hier gewoon op berichten blijf reageren. Fijne avond.

 6. Snorscooters naar de rijbaan verbannen en een helmplicht invoeren. Vervolgens een mooie korting op de aanschaf van een goede fiets voor een ieder die zijn of haar snorscooter inlevert! Snorscooters zijn een onnodige schakel, dragen niks wezenlijks bij, zijn onevenredig vervuilend en een gevaar voor de volksgezondheid. Kom er maar in met het gedram over ‘dan kom ik nog eens ergens’, en ze pakken alles van ons af; denk dan wel echt even goed na of er werkelijk geen beter alternatief denkbaar én haalbaar is. Uiteraard zijn er mensen te bedenken waar een fiets, scootmobiel, elektrische step/enz niet haalbaar en/of te kostbaar is, maar die uitzondering zouden financieel prima geholpen kunnen worden. Voor het overgrote deel van de huidige snorscooter gebruikers is het absoluut aan te raden om van die dingen af te stappen en de fiets te pakken. Daar zijn de overige weggebruikers ook zeer mee geholpen.

 7. Ik zou willen pleiten voor serieus parkeer beleid voor fietsen. Er zijn steeds meer straten in de binnenstad waar de stoep onbegaanbaar is door de hoeveelheid fietsen die er staan. Bv de Hogewoerd! Ik vraag me altijd af hoe mensen die afhankelijk zijn van een rollator of invalidenwagen veilig over straat kunnen.
  Leegstaande winkels zouden prima als fietsenstalling dienst kunnen doen.
  Ook de leegstand van winkels op de Breestraat is belachelijk. Sommige winkels staan echt al vele jaren leeg en eigenaren wordt geen strobreed in de weg gelegd. Als de gemeente kan onteigenen voor een dramatisch mislukt Aalmarktplan waarom kan er dan niet wat meer druk op de ketel om de eigenaren van de winkels op de Breestraat te dwingen hun huren aan te passen en oplossingen te zoeken voor de toenemende verpaupering.

  • Desiree, niet alleen de stoepen zijn onbegaanbaar. Waar auto’s mogen parkeren en/of rijden is dat soms ook onmogelijk omdat fietsen maar overal neergekwakt worden. Zo’n lelijk gezicht op de grachten in de binnenstad. Hekken rondom bomen en de lantaarnpalen zijn toch niet bedoeld als fietsenrekken maar ook daar doet de gemeente niks aan.

   • Allemaal kutstudenten en scholieren…schijt aan alles, lekker brallen en rumoer veroorzaken, de gewone burger heeft helemaal niks te zeggen hier in Leiden.

 8. Ik zou liever zien dat de gemeente dat geld steekt in een bezemwagen die IEDERE DAG heel Leiden/de binnenstad als prio schoonveegt in de nachtelijke uren. Desnoods een zelfrijdende robot. Ik rijd iedere week een lekker band ongeveer, zoveel glas ligt overal. Gisteren ook weer, voor de Gall en Gall naast de AH aan de Hooigracht (kijk uit daar!) Zwarte klauwen weer van het plakken (rubber+vuil) ik word er wel moe van ondertussen. Zonde vd tijd. VAKER VEGEN GEMEENTE LEIDEN ipv groene stekkers etc. Allemaal prestige van plucheplakkers…ga eens de straat op om echt naar mensen te luisteren aub. BVD.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline