Na Hooigracht ook Langegracht en Oude Herengracht op de schop

16

Als over ongeveer een jaar de werkzaamheden rond de herinrichting van de Hooigracht klaar zijn, kan de aannemer meteen door met de Langegracht. Vanaf 2021 wordt ook dat deel van wat de Centrumroute moet worden aangepakt. De straat wordt opnieuw ingericht, fietsers krijgen voorrang en er komt een brede middenberm waar zelfs gewandeld kan worden.

Ook wordt de straat groener. Er komen ongeveer veertig bomen bij. Op verzoek van omwonenden vooral platanen. Van die soort staan er ook nu al zo’n honderd. Ook de biodiversiteit wordt volgens wethouder Ashley North niet vergeten: “Tussen de bomen worden allerlei soorten struiken aangeplant.”

Chris de Waard in gesprek met werthouder Ashley North over de herinrichting van het volgende tracédeel van de Centrumroute: de Langegracht en de Oude Herengracht. 

Oude Herengracht
Ook het deel van de Oude Herengracht tussen de aansluiting met de Langegracht en de Herensingel wordt bij de herinrichting betrokken. De bushalte daar wordt verplaatst naar de Langegracht en op de plek waar een van de nieuwe singelparkbruggen wordt aangelegd komt ook een groene middenberm om zo de ‘sfeer van het singelpark’ zoveel mogelijk te behouden.

Delen

16 reacties

 1. Wie gaat er nu op de middenberm van de Lange Gracht lopen? Wordt hooguit een hondenuitlaatstrook.

  • Marco Stiels op

   Ja, dat lijkt mij inderdaad een vreemd plan. Waarom zou je daar wilen lopen??
   Je loopt immers veel rustiger op de aanwezige brede stoepen? Dan kun je beter wat mooi groen tussen het fietspad en de stoep planten, zodat je daar wat groener loopt.

 2. Petronelleke op

  De middenberm is niet bedoeld om te wandelen, dat staat hier niet goed. Je kunt er alleen op meerdere plaatsen oversteken.

 3. Als men dan toch de Langegracht gaat aanpakken mag gelijk de sloopkogel door het Stadbouwhuis. Maak daar maar een groot groen park van!

  • Een Leids burger op

   Er waren plannen om daar appartementen|woningen van te maken.
   Daar achter is het Huigpark, ook wel Hasjparkje genoemd of Singelpark waar honden vrij mogen loslopen en een opruimplicht zou gelden…..

 4. Dat wordt EEN ROTZOOI! Dat is enorm onoverzichtelijk als je tussen het drukke autoverkeer en buslijnen wandelaars etc gaat krijgen. Bovendien: de Langegracht is nou bepaalds geen park. Dat wordt het ook niet, daar is helemaal geen ruimte voor. Wazige linkse poppetjes in de Leidse gemeenteraad, jullie moeten niet zulke rare voorstellen doen. Blijf van de oude binnenstad af!

 5. Doorgeslagen Groene Kmehr plannen en de burger mag betalen…lasten omhoog voor onzin plannen op de bucketlist vd heer North. Net zo’n streber als Paul Laudy, ook een walgelijk ventje. De hele stad verneuken om door te stoten naar het pluche in Dhaag. BAH! Lang leve de bakfietsers en pannenkoekplanten!

 6. Wat een negativiteit zit er in bepaalde Leidenaren. Worden er bomen gekapt is het niet goed, wordt er groen bij gemaakt, ook niet goed. Ik vind het erg mooi uit zien en nee, ik werk niet bij de gemeente.

 7. Niemand heeft het er over waar we onze auto nog mogen zetten. Ik zie mezelf ( 73 jr.) savonds toch niet ergens vanaf een parkeergarage nog 10 min. naar huis lopen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline