Voorman Lokale Partij Leiderdorp denkt nog lang niet aan stoppen

Fractievoorzitter van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) Hugo Langenberg denkt er nog lang niet aan om de gemeenteraad te verlaten. Hoewel de afgelopen turbulente periode ‘flinke wonden heeft geslagen in het onderlinge vertrouwen’ en ‘de intermenselijk relaties verstoord zijn’ vindt Langenberg het na achttien jaar nog veel te vroeg om te stoppen. “Ik ga door tot de verkiezingen van 2022 en nog lang daarna”, zegt Langenberg in Politiek071.

Als grote winnaar bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Leiderdorp maakte de Lokale Partij Leiderdorp de afgelopen twee jaar deel uit van de coalitie van LPL, VVD, CDA. Daaraan kwam onlangs echter een einde toen de LPL het vertrouwen opzegde in haar coalitiegenoten, met felle reacties tot gevolg. Wat volgde was een turbulente periode waarin het de LPL niet lukte een nieuwe coalitie te vormen en de partij dus tot de oppositiebanken werd veroordeeld. Bovendien moest na enkele weken alweer afscheid genomen worden van de kersverse wethouder Martine de Bas.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg

In het radioprogramma Politiek071 blikt Langenberg terug op die turbulente periode. “Het vallen van een coalitie op zich slaat geen diepe wonden, dat hoort bij de politieke realiteit”, zegt hij. Langenberg is echter nog steeds onthutst over de felle woorden die aan zijn persoon werden gericht. “Wat daar gezegd is, daar had men twee keer over na moeten denken. De intermenselijke verhoudingen in deze gemeenteraad zijn verziekt”, zegt Langenberg. In een een gesprek dat hij deze week met burgemeester Laila Driessen heeft, wil hij dat aankaarten en aangeven dat er op dat vlak ‘nog een boel zal moeten gebeuren’.

Plan mislukt
Terugblikkend is het plan dat achter de vertrouwensbreuk met CDA en VVD zat – snel een nieuwe coalitie samenstellen en verdergaan – mislukt. “De bedoeling was natuurlijk niet om in de oppositie te komen. We willen nog steeds eerlijke politiek bedrijven en luisteren naar de burgers, maar dat is vanuit de oppositie wel lastiger geworden”, aldus Langenberg. Hij is teleurgesteld in D66, die na een week onderhandelen de conclusie trok dat er beter met VVD en CDA onderhandeld kon worden dan met de LPL. Dat heeft de toch al niet beste onderlinge relaties niet verbeterd.

‘Tot 2022 en nog lang daarna’
Hoewel Langenberg al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 in de Leiderdorpse gemeenteraad zit en daarmee een van de langstzittende raadsleden is, denkt hij er niet aan om te stoppen. Ook niet om ruimte te maken voor het verbeteren van de onderlinge relaties. “Ik ga door tot de verkiezingen van 2022 en nog lang daarna”, zegt Langenberg, die vindt dat hij nog veel ervaring heeft die hij ten goede in kan zetten. Na een periode van ziekte keert Langenberg vanavond weer terug in de gemeenteraad. “Als mijn fractie zegt: ‘Langenberg, ga maar wat anders doen’, dan zal ik me daarop beraden, maar ik denk niet dat dat gebeurt. Voorlopig blijf ik de fractievoorzitter en als ik mijn fractie goed ken, zal dat ik nog wel even blijven.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline