Holocaustslachtoffers in hele regio herdacht met lichtkunstwerk

Leiden herdenkt de slachtoffers van de holocaust met een lichtkunstwerk dat vanaf vanavond te zien zal zijn bij het oorlogsmonument aan de singel naast Molen de Valk. Het kunstwerk ‘Levenslicht’ markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Omstreeks 20.00 uur wordt het lichtmonument ontstoken. Burgemeester Henri Lenferink zal een korte toespraak houden. Leerlingen en docenten van het Da Vinci College Kagerstraat verzorgen een optreden.

Het lichtmonument is in Leiden tot eind februari bij het oorlogsmonument te zien. Daarna wordt het levenslicht op verschillende andere plekken in de stad geplaatst. Op maandag 4 mei maakt het monument deel uit van de jaarlijkse Dodenherdenking in de Pieterskerk.

Herdenkingsuur
In de grote zaal van Scheltema Leiden organiseert de Stichting Dodenherdenking Leiden vanaf 19.00 uur een herdenkingsuur met gesproken woord en muziek.

Op honderden plekken in Nederland wordt op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei met het ontsteken van het kunstwerk ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde stilgestaan bij de holocaust. Dat gebeurt ook op verschillende plekken in onze regio.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het werk bestaat uit in totaal 104.000 ‘lichtgevende’ stenen die symbool staan voor evenveel Nederlandse slachtoffers in Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Op 27 januari is het precies 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz, hét internationale symbool van de holocaust, werd bevrijd.

Oegstgeest
Ook in Oegstgeest is afgelopen week het holocaustmonument Levenslicht onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Emile Jaensch. Het is nog tot en met 30 januari te zien bij het tuinhuis van het gemeentehuis van Oegstgeest. Morgen geeft Merlyn Frank in het gemeentehuis een lezing over haar ervaringen tijdens en na de oorlog. Zij is in 1940 geboren en woont al lange tijd in Oegstgeest.

Voorschoten
Burgemeester Pauline Bouvy-Koene van Voorschoten heeft zondagmiddag een krans gelegd bij het oorlogsmonument naast de ingang van het Burgemeester Berkhoutpark. Daar is het levenslichtmonument nog tot en met dinsdag te bezoeken.

Leiderdorp
Vanavond rond 20.00 uur zal in Leiderdorp het tijdelijke lichtmonument worden onthuld door burgemeester Laila Driessen bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Leiderdorp. Voorafgaand aan de onthulling brengen basisschoolleerlingen het licht naar de begraafplaats. Het monument is te zien tot 10 maart.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline