Huisartsenposten: in de nachten samenwerken vanuit Alrijne Leiderdorp

17

De huisartsenposten in de regio zijn van plan om vanaf 2021 in de nachten samen te werken vanuit één locatie. Patiënten uit de regio’s Leiden, Alphen aan den Rijn en de Duin- en Bollenstreek moeten ’s nachts voortaan naar de huisartsenpost in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.

“De zorg die de huisartsenposten nu in de nacht leveren verandert met het plan in de praktijk weinig”, zegt Immie Boomgaardt, directeur van de samenwerkende HAP’s in de regio. “Door vanuit één locatie met meerdere artsen en triagisten te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt”. De maatregel is bedoeld om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden.

Bereikbaarheid
Voor 90% van de inwoners in de regio blijft de huisartsenpost bij het plan bereikbaar binnen de landelijk vastgestelde aanrijdtijd van 30 minuten. ”We hebben uiteraard extra aandacht voor mensen in de regio voor wie het lastiger is om in de nacht naar de post toe te komen,” zegt Boomgaardt. “Zo nodig legt de huisarts een visite af, roepen we bij grote drukte een extra arts op of springt de regionale ambulancedienst (RAV) bij. En als er echt spoed is, dan is 112 er.”
Ook huisartsenpost in het LUMC in Leiden wordt verplaatst naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Er wordt nog gezocht naar een oplossing voor mensen die zichzelf melden bij het LUMC, maar eigenlijk naar de HAP moeten. In het weekend en avond blijven de huisartsenposten wel gewoon open.

In gesprek met bewoners en gemeenten
De samenwerkende huisartsenposten beseffen goed dat een zorgvuldige uitleg bij deze plannen nodig is. “We snappen dat mensen wellicht het gevoel kunnen krijgen dat hun behoefte aan veiligheid en zekerheid in de nacht in het geding is. Daarom willen we graag in gesprek met bewoners van de diverse gemeenten over de plannen,” legt Boomgaardt uit. Het definitieve besluit zal medio juli plaatsvinden.

Delen

17 reacties

 1. Ruud Koet

  Vanuit Leiderdorp, maar de afbeelding bij dit bericht is van het voormalige “Diaconessenhuis” en is de ingang , van thans het Alrijne, locatie Leiden, aan de Dieperpoellaan in Leiden bij het Leidse Hout …..

 2. Ruud Koet

  Vanuit Leiderdorp, maar de afbeelding bij dit bericht is van het voormalige “Diaconessenhuis” en is de ingang , van thans het Alrijne, locatie Leiden, aan de Dieperpoellaan in Leiden bij het Leidse Hout …..

  • en toch blijft het Alrijne…….
   En als je toch zo precies wilt zijn: Alrijne Leiden zit aan de Houtlaan

 3. Hanneke Klos

  Ben benieuwd hoe het dan met de apotheek zal gaan? Heb nu al eens mee gemaakt dat de hap in leiderdorp open was en ik de medicijnen in het lumc moest gaan halen.

 4. Ik zou dit onbezonnen idee direct weer de prullenbak in kieperen, als ik de HAP was, dit gaat echt voor gigantische problemen zorgen en kwalitatief zal je er alleen maar op achteruit gaan, moet niet de bedoeling zijn…

  • Marco Stoels op

   Waarom zou je er kwalitatief op achteruit gaan? Daarbij gaat het alleen maar om de nachten.
   Wat wel een probleem kan zijn is voor uitgaanspubliek in Leiden die door val- en vechtpartijen ’s nachts moeten uitwijken naar Leiderdorp dat in het begin nog niet weten.

   • Kwalitatief ga je er gigantisch op achteruit, doordat er straks nog maar 1 post is en deze de gigantische drukte alleen niet aan kan… Is nu al bijna niet meer haalbaar, terwijl er nu nog 3 of 4 posten zijn, hoe moet dat dan straks met 1?

    • Marco Stoels op

     Gigantische drukte in de nacht ?
     Ik ben helaas in 2019 3 keer in de nacht bij de post in het LUMC geweest, 1x was ik alleen, 1x zaten er 2 mensen te wachten en 1x drie mensen…..
     Daarbij heeft wachten niets met de kwaliteit te maken.

 5. Burger zonder steunkousen op

  Ja, ja, willen ze de zorg weer beter en veiliger maken en betaalbaar houden. Je hoort ze over niks anders meer. In plaats van dat ze eens aan de burger denken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline