Brandweer ramoneurt schoorsteen aan de Lavendeltuin

11

Bij een woning aan de Lavendeltuin in Leiden is vanavond een schoorsteenbrandje ontstaan. De brandweer heeft de schoorsteenbrand met een ramoneur weten te doven. De oorzaak van het brandje is niet bekend.

Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega’s beneden opgevangen en afgeblust.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

11 reacties

 1. Als de brandweer de schoorsteun ramoneurt is de oorzaak van de brand vrijwel zeker dat de pijp al tijden niet was schoongemaakt en er dus een schoorsteenbrand is ontstaan. Achterstallig onderhoud. Levensgevaarlijk.

 2. Allert Goossens

  Als de brandweer de schoorsteun ramoneurt is de oorzaak van de brand vrijwel zeker dat de pijp al tijden niet was schoongemaakt en er dus een schoorsteenbrand is ontstaan. Achterstallig onderhoud. Levensgevaarlijk.

 3. Er was zeker geen achterstallig onderhoud. Er was ook geen schoorsteenbrand. Brandweer heeft alles gecheckt en er kwam haast niets uit de pijpen. Er is dus ook geen stookverbod gegeven. Niet oordelen als je niet weet. Info krant is ook niet alles hè.

 4. Bianca de Graaff

  Direct oordelen? Allert Goossens. Erg jammer.
  Er was geen schoorsteenbrand. Er is zeker geen sprake van achterstallig onderhoud geweest. De pijp word zeer goed onderhouden.
  Info krant is ook niet alles hé.
  Schoorsteen ramoneuren doet de brandweer uit controle. Ze kunnen niet in de pijp kijken. 🤔
  De pijp was brandschoon.
  Veiligheid voor alles. 😁

  • Pssst niet verder vertellen….de brandweer heeft lampen in schijnwerpers……..handig bij donkere objecten.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline