Science071: “Sociale angst blijkt erfelijk.”

Vandaag in Science071; Blue Monday ligt achter ons daarom duiken we deze week dieper in onze psyche en alle problemen die daarin kunnen voorkomen. Voorzitter van de taskforce studentenwelzijn Philip Spinhoven vertelt over de psychologische problemen die studenten gedurende hun studie tegenkomen. Douwe brengt ons op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de wereld over onder andere overwerkte professoren en een perfecte mislukte raketlancering. Mandy vertelt ons in wetenschapsvraag over Blue Monday. En tot slot verrijken we je algemene kennis aan de hand van wat weetjes over dieren. 

Dat een sociale angststoornis vaak bij meerdere personen in een familie voorkomt was al bekend. Onderzoek van promovenda Janna Marie Bas-Hoogendam toont nu aan dat sprake is van erfelijke hersenkarakteristieken die samenhangen met sociale angst. Redacteur Hidde zocht haar op om hierover te praten. 

Veel studenten kampen met psychische problemen, zo blijkt uit nationaal en internationaal onderzoek. Hoe is het gesteld met Leidse studenten? De Taskforce Studentenwelzijn van de Universiteit Leiden pleit voor meer onderzoek en komt met aanbevelingen. Variërend van persoonlijke buddy’s en digitale ondersteuning tot wachtlijstbemiddeling. Redacteur Hidde sprak hierover Philip Spinhoven, hoogleraar klinische psychologie. 

In het wetenschapsnieuws van de week vertelt Douwe ons over wetenschappers die te veel overwerken. Samen gaan zij onderzoek doen naar biodiversiteit. Verder vertelt hij over de gezondheidsvoordelen van een kopje thee en hoe een mislukte raketlancering perfect werd uitgevoerd. Douwe sluit af met nieuwe ontdekkingen over onze voorouders. Hij vertelt alles over neanderthalers die tijdens een verfrissende duik schelpen zoeken. 

In de wetenschapsvraag van de week vertelt Mandy ons alles over Blue Monday. Is het daadwerkelijk de meest deprimerende dag van het jaar of gewoon een slimme marketingtruc? Niks is wat het lijkt en dat geldt ook voor deze gevreesde maandag. 

Wist jij dat vlooien dodelijker zijn dan oorlogen? Piranha’s zijn helemaal niet dodelijk en katten hebben een eigen muzieksmaak. Marijke weet het ons allemaal te vertellen in de wetenschapsweetjes van de week.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline