Museum Volkenkunde zoekt 6000 plastic flessen voor nieuw kunstwerk

3

Museum Volkenkunde in Leiden zoekt zesduizend plastic flessen voor een nieuw kunstwerk dat wordt gemaakt door de Maori kunstenaar George Nuku. Het stuk is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘Een zee van Eilanden – Topstukken uit Oceanië’ die op 21 februari opent. Bezoekers kunnen zelf ook helpen bij het maken van het kunstwerk. Flessen kunnen, schoongespoeld en ontdaan van etiket, worden ingeleverd bij het museum.

(Foto: PR / Museum Volkenkunde).

Het kunstwerk van Nuku heet BOTTLED OCEAN 2120. De toonaangevende Maori kunstenaar, afkomstig uit de Ngāti Kahungunu-stam Nieuw-Zeeland, heeft inmiddels meer dan vijftig grote projecten voor internationale musea en kunstinstellingen op zijn naam staan. Zijn van gerecycled plastic zaalvullende installatie stelt een denkbeeldige onderwaterwereld vol zeedieren voor. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit.

 

 

Meehelpen?
Nuku komt in de weken voor de opening werken aan zijn installatie. Centraal in dit werk staat een grote ‘totem’. Samen met publiek gaat Nuku werken aan een sprookjesachtige onderwaterwereld van koraal, zee-anemonen en kwallen tot vissen in uiteenlopende soorten en maten. Allemaal gemaakt van plastic flessen. Hiervoor zijn ongeveer zesduizend frisdrankflessen nodig.

Wie George Nuku een uurtje of een middag wil meehelpen bij het maken van zijn installatie kan zich aanmelden via de website van Museum Volkenkunde. Iedereen vanaf 8 jaar (kinderen onder begeleiding) is welkom om met Nuku en de plastic flessen aan de slag te gaan. De toegang is gratis, men dient zich wel vooraf in te schrijven en wie meewerkt krijgt een uitnodiging voor de feestelijke opening op 20 februari.

Culturele rijkdom Oceanië 
In de tentoonstelling zijn intrigerende oude objecten als altaarbeelden, gigantische visserskano’s én hedendaagse kunst van internationale musea uit onder andere Parijs en Stuttgart te zien. Ook laat Volkenkunde met de eigen wereldberoemde collectie de culturele rijkdom van Oceanië zien.

Delen

3 reacties

  1. Dat zoeken valt wel mee (of tegen, ’t is maar net hoe je ’t bekijkt). Maak gewoon een wandeling door Leiden en je ziet overal plastic flessen op straat liggen, vooral in de buurt van schoolgebouwen en bij jongerenhangplekken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline