Leiden verdubbelt pot voor duurzaamheidsleningen

7

Het aantal aanvragen van huiseigenaren voor een duurzaamheidslening dat bij de gemeente Leiden binnenkomt, stijgt zo snel dat de pot van acht ton leegt dreigt te raken. Om dat te voorkomen voegt de gemeente er nu 900.000 euro aan toe. Een ruime verdubbeling dus.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Fleur Spijker over de verruiming van zowel budget als regels voor Leidse duurzaamheidsleningen.

“De leningen voorzien duidelijk in een behoefte”, constateert wethouder Fleur Spijker. “Het aantal aanvragen voor deze lening stijgt sterk de laatste tijd. Dat is ook logisch, want het is een aantrekkelijke manier van investeren in je huis, waarbij de kosten zich na verloop van tijd terugverdienen.”

Naast meer geld in de pot versoepelt de gemeente ook de regels. Zo wordt het maximale bedrag dat geleend kan worden verhoogd van 15.000 naar 25.000 euro en komt voortaan ook het vervangen van kozijnen in aanmerking voor de lening als er tenminste meteen ook raamisolatie wordt gerealiseerd. Het vervangen van de kozijnen is voor woningeigenaren meestal de grootste kostenpost als ze dubbel of triple glas willen laten plaatsen.

 

 

Delen

7 reacties

 1. Ik vraag me af van welk geld, de gemeente Leiden staat al een paar jaar in de rode cijfers en heeft dus geen geld beschikbaar… Lijkt me dus onmogelijk…

  • Valt niet mee hè dat lezen….. Het gaat om leningen, dus het geld komt weer terug, slimpie.

 2. Verkoop vd ambtsketting v. Lenferink…waar mot de poen anders vandaan komen? Ze zitten op zwart zaad idd.

  • Jack Gruiters op

   Rode cijfers in een jaarrekening is niet hetzelfde als rood staan op de bank hoor. Daarbij zij het leningen en krijgt de gemeente dat geld weer terug.

 3. Jaap van der Marel op

  Ja laat de mensen zich maar in de schulden steken om hun huizen te verbeteren. Zou het niet beter zijn om alle belastingen in Nederland te verlagen zodat iedereen aan het eind van de maand meer geld overhoudt. Mensen die dan eindelijk iets kunnen sparen zijn eerder geneigd om geld in hun huis te investeren dan maar weer een nieuwe schuld aan te gaan bij de overheid.

  • Burger zonder steunkousen op

   Dat die armoezaaiers nooit iets gespaard hebben, is bepaald niet de schuld van de overheid.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline