Burgemeester Lenferink leest voor in de Stevenshof

1

De bibliotheek in de Stevenshof vulde zich vanochtend met een dertigtal peuters. Zij waren de gelukkige kinderen die vanochtend het verhaal Moppereend kregen voorgelezen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink. “Een beetje te moeilijk boek voor deze leeftijd, maar ik vond dat ze toch heel goed meededen.”

De kinderen mochten kwaken als een eend, knorren als een varken en rondhuppen als een konijn terwijl de burgemeester het verhaal vertelde. Over eend die niemand heeft om mee te spelen en zich erg verveelt nu haar vijver is opgedroogd en ze niet kan zwemmen. Wat alle andere dieren doen, kan eend niet bekoren. Moppereend blijft boos. Totdat de grote donkere wolk boven haar hoofd te groot wordt en er een grote regenbui uitvalt.


Een reportage van Gerry van Bakel over de voorleesochtend in de Stevenshof vanwege de Nationale Voorleesdagen.

Marie Mattijsen van BplusC is erg blij dat burgemeester Lenferink al voor de vijftiende keer wil optreden als voorlezer op de Nationale Voorleesdag. “Hij is een hele goede verteller.” Burgemeester Lenferink hoeft na al die jaren niet te oefenen om het boek goed voor het voetlicht te brengen. Omdat het voor peuters best lastig is om alleen stil te zitten luisteren, betrekt hij ze actief bij het verhaal. Voor Mattijsen is dat ook een van de belangrijke doelstellingen van voorlezen, het contact dat je maakt als voorlezer met het kind.

Met voorlezen kun je dan ook niet vroeg genoeg beginnen, aldus Mattijsen. “Je kunt al voorlezen aan je baby en eigenlijk al voor de geboorte. Voorlezen leert kinderen over de samenleving. Wat in boeken gebeurt, bereidt hen alvast voor op het echte leven. Het vergroot verder de woordenschat van het kind.” En het is natuurlijk ontzettend leuk. Dat vindt ook Marijke van peuterspeelzaal Steffie. “Voor ons is dit echt een uitje, het is een heel georganiseer, dus het kan niet zo vaak. Maar we stimuleren bezoek aan de bibliotheek wel en we krijgen geregeld een pakket boeken van de bibliotheek waar we mee aan de slag kunnen.”

Tot 1 februari zijn er allerlei activiteiten in de vestigingen van BplusC en zondag 26 januari is er in de vestiging in de Nieuwstraat, naast de Burcht, een grote Voorleesfeestmarkt. Met heel veel voorlezen, maar ook andere activiteiten. Bij de meeste kun je gewoon binnenlopen en aanschuiven, voor de theateronderdelen moet je je even aanmelden via de website van BplusC.

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline