Politie toont beelden verdachten van serie inbraken bij Leidse ouderen

16

In het opsporingsprogramma Team West van mediapartner Omroep West toont de politie bewakingsbeelden van inbrekers die verdacht worden van een serie inbraken bij oudere mensen in Leiden.

De meest recente aangifte is van zaterdag 11 januari. Een 91-jarige vrouw ligt die nacht te slapen in haar huis aan het Kasteelhof, als er rond 3.15 uur ineens drie mannen in haar slaapkamer staan. Ze doorzoeken het huis en gaan er vandoor met sieraden van de vrouw. De inbraak vertoond dezelfde werkwijze als de reeks inbraken die vanaf september vorig jaar zijn gepleegd.

De politie heeft beelden vrijgegeven van camera’s die de drie verdachten bij de Julius Ceasarbrug hebben gefilmd. Ze fietsen eerst vanaf de Kanaalweg over de brug richting het Kasteelhof en komen ongeveer een half uur later weer terug. Eén van de mannen heeft op dat moment een tas in zijn handen of aan zijn stuur hangen. Het is moeilijk om ze te herkennen, maar de politie hoort het graag als iemand een vermoeden heeft wie het zijn.

‘We zijn van de politie’
Betere beelden zijn er van de verdachten van een inbraak op dinsdag 3 december aan de De Meij van Streefkerkstraat. Een 87-jarige man is rond 3.00 uur in zijn slaapkamer als er plotseling drie mannen binnenkomen. Ze zeggen dat ze van de politie zijn en dat ze onderzoek komen doen, omdat er een inbraakmelding is gedaan. De mannen legitimeren zich niet: ze moeten eerst aan de slag, zo houden ze het slachtoffer voor.

De man is slecht ter been en kan zonder rollator bijna niet lopen. Hij blijft daarom op bed zitten en hoort hoe de mannen zijn hele huis doorzoeken. Kasten en lades worden open gemaakt. Eén van de inbrekers komt af en toe vragen hoe het met meneer gaat. Hij komt eigenlijk best aardig over op het slachtoffer.

Elektriciteit uitgeschakeld
Op een gegeven moment komen de inbrekers met de portemonnee van de man naar hem toe en vragen om de pincode van zijn pinpas en creditcard. Die hebben ze nodig om de passen te blokkeren, zeggen ze. Meneer geeft zijn code en dan vertrekken de drie. Maar niet voordat ze de elektriciteit in het huis uitschakelen, waardoor het slachtoffer in het pikdonker achterblijft. Met veel moeite weet hij een familielid te waarschuwen.

Later blijkt dat er een envelop met 500 euro is gestolen en de pinpas en creditcard van het slachtoffer zijn meegenomen. Met één van die passen is vervolgens geprobeerd te pinnen aan de De Sitterlaan. Maar omdat er drie keer een foute code wordt ingevoerd, lukt dat niet.

Drie mannen op twee fietsen
Op de beelden zijn de drie verdachten te zien. Ze rijden op twee fietsen: een damesfiets en een fiets met een gekleurde krat voorop. Eén van de drie probeert te pinnen en is het best in beeld. Hij draagt een jas van het merk The North Face en is even in zijn gezicht te zien. De anderen blijven verder van de camera en zijn daardoor minder goed in beeld. Mogelijk zegt de combinatie van de mannen en hun fietsen iemand iets.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de reeks inbraken in Leiden-zuid inderdaad door dezelfde daders of dadergroep is gepleegd. De politie hoort het graag als iemand de mannen van de beelden herkent, of als er andere informatie is. De inbraken hebben veel impact op de slachtoffers: meerdere mensen geven aan dat ze zich erg bedreigd voelden en nog erg bang zijn.

Heeft u informatie?
Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem.

Delen

16 reacties

 1. Ramon Schouten

  Achja het is in iedergeval weer een turk of marokaan zonder opvoeding als hij nou bij mij even inbreekt dan zorg ik dat mijn hond los is en een bakkie koffie klaar staat

 2. Hendrika Henneke

  Vreselijk als jij dan zo op pad gaat!!! Laat dan jou porm
  Zien randdebielen Ga lekker jou eigen geld verdienen snotneus. Of ga jou ouders op lichte. Of ja stom
  Ook blijkbaar al gedaan en de straat op gepleurd. Minderwaardig. Jullie moeten ze allemaal. Ver op zee gooie daar cel bouwen. En jou eigen vreten late zoeken. Nederland. Zeiden ze vroeger het land van wel varen inderdaad. Hier mag en alles kan maar kogel om hun poten. Enkel band is nonsens. En de rechter. Moet bij zulke. Lui niet eens voor late komen gelijk weg brengen klaar.

 3. Zal wel weer een k*tmarokkaan zijn, zeg dat het niet waar is?!
  Adidas trainingspak, noord-Afrikaans uiterlijk, spraken Arabisch etc.
  Even de opsporing-verzocht kraskaart erbij pakken…

 4. Het is natuurlijk niet helemaal correct wat deze jongeren gedaan hebben, maar er moet toch ook naar het grotere plaatje gekeken worden. Waarom doen ze dit? Wat is er mis gegaan in hun opvoeding? Waar heeft onze maatschappij gefaald bij de vorming van deze mensen? Het is begrijpelijk dat de jeugd dringend geld denkt nodig te hebben voor de aanschaf van kleding, telefoons en dergelijke als men de reclames aanschouwt. Kortom, ze zijn slachtoffer van het systeem en dienen dan ook als zodanig behandeld te worden. Dus met begrip en zachte sturing in een betere richting.

  • Inderdaad, hard straffen werkt prima om een fijne samenleving op te bouwen. Kijk maar naar de VS, dat willen we hier ook graag. Ik kan niet wachten op de ideale rechtse samenleving!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline