Leidse Blues– en Jazzweek na 40 jaar nog springlevend

1

De 40e editie Leidse Blues- en Jazzweek is gisteravond begonnen. Met een concert in de Hooglandse Kerk waren saxofonist Bart Wirtz en toetsenist Emiel van Rijthoven de eerste twee van de honderden muzikanten die komende week optreden op zo’n 35 podia verdeeld over de binnenstad. Daarmee is de Blues– en Jazzweek een van de grootste evenementen van de stad.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West was bij de opening aanwezig.

Colin van Gestel is tegenwoordig de drijvende kracht achter de Leidse Blues- en Jazzweek. Zo’n zeven jaar geleden pakte hij de draad op nadat de oorspronkelijke initiatiefnemer van de jazzweek, Dick Wansink, was overleden. “De jazzweek heeft verschillende gezichten gekend”, zegt Van Gestel. “Want de stad is in die veertig jaar veranderd, dus de jazzweek ook. Het is wel nog steeds echt een Leids evenement waar mensen na 3 October al naar uit kijken. Vooral de kroegentocht is altijd een groot succes.”

Verslaggever Robbert van Cleef van Omroep West in gesprek met jazzweek-organisator Colin van Gestel.

Muziekliefhebber en gelegenheids DJ Fons Delemarre schreef de introductie van het programmaboekje. Hij herinnert zich het begin van de jazzweek nog. “Jazzcafe The Duke was toen wereldberoemd in Leiden maar ook in Nederland. En eigenaar Dick Wansink gaf daar muzikanten de gelegenheid om te spelen. En hij was de initiatiefnemer en eigenlijk nog steeds de inspirator van jazzweek in Leiden.”

Verslaggever Robbert van Cleef van Omroep West in gesprek met de twee muzikanten die het openingsconcert voor de 40e Blues- en Jazzweek verzorgden.

Familie Dulfer kind aan huis
Op het podium van The Duke speelden in de loop der jaren honderden bands. Hans Dulfer en dochter Candy waren er regelmatig maar ook Rosa King en Pim Jacobs waren er kind aan huis.

Nieuw dit jaar is dat de Lutherse Kerk tijdelijk wordt omgedoopt tot bioscoop waar de liefhebber kan gaan kijken naar jazzfilms. Terug van weggeweest zijn de borrelbusjes waarmee de muziekliefhebbers zich kunnen verplaatsen van kroeg naar kroeg tijdens de Kroegentocht op woensdagavond.

Meer informatie is te vinden op www.deleidsejazzweek.nl

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline