Leids Plastic: van ranzig afval tot helder flesje

9

Leiden is sinds 2019 over op nascheiding van plastic. Dat betekent dat inwoners plastic zelf niet meer hoeven te scheiden (bronscheiding), maar dat de gemeente dat bij de afvalverwerker laat doen. Sterker nog: milieubewuste burgers kúnnen hun plastic niet meer in een Leidse plasticbak gooien, die zijn weggehaald. Wat gebeurt er nu met het Leidse plastic? Hoe wordt het weer een nieuw product? En wat kun je zelf doen om het proces een handje te helpen? Om daar achter te komen ging Sleutelstadjournalist Reanne van Kleef honderden kilometers achter het Leidse plastic aan.

‘Leids Plastic’ is een gezamenlijk project met filmmaker Jan Stap die een documentaire maakte en Leidsch Dagblad journaliste Jorien van der Keijl die een artikel schreef. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.


Podcast – Waar gaat het Leidse plastic heen?
Aan het woord komen: Jeanine van de Grootevheen (Manager Marketing & Gemeenten bij afvalverwerker AVR), Willem Christiaans (Business Development Manager bij Wellman Recycling) en Raoul Gabriëls (Technisch directeur bij PET Power).

In de podcast Waar gaat het Leidse plastic heen? volgt de maker een plastic waterflesje vanuit een Leidse vuilniszak tot het moment dat er weer een heldere schone nieuwe PET-fles is geproduceerd. Wat volgt is een wonderlijke weg langs vele fabrieken door het hele land en zelfs het buitenland. Onderweg blijkt het enorme proces heel wat voeten in de aarde te hebben én is er nog veel ruimte voor verbetering. De afvalverwerkers en recyclers lopen tegen problemen aanlopen. Problemen waar de overheid iets aan kan doen, maar ook problemen waar wij als gebruikers iets aan kunnen doen.

*Spoiler alert*
Alvast wat tips om het proces van nascheiding een handje te helpen:
– Het afval is het best te scheiden als de vuilniszak ‘droog’ is. Gooi dus zo min mogelijk ‘nat’ afval zoals een half vol pak met yoghurt in de vuilnisbak.
– Verpakkingsfabrikanten en dus ook recyclers willen voornamelijk helder PET. Gekleurd PET zorgt voor kleurvervuiling en is niet bruikbaar om nieuwe flessen van te maken. Wat in theorie honderd procent recyclebaar is, blijkt dat in praktijk zeker niet te zijn. Koop daarom zo min mogelijk gekleurde PET-flessen of flessen met een kleurrijke ‘sleeve’. Ook daar hebben de sorteermachines moeite mee.
– Waardeer gerecycled plastic, ook als dat er niet iets minder helder uitziet.
– Doe wat er van je wordt verwacht, scheid de materialen die je zelf hoort te scheiden.

Bronscheiding of nascheiding?
Toen Leiden in 2019 over ging op nascheiding vroeg filmmaker Jan Stap zich af: is dat wel een goed idee? Ook hij volgde het Leidse plastic en laat in zijn documentaire zien wat de Leidse keuze betekent en wat de milieu-effecten zijn. Ook raadpleegt hij vele experts en gaat hij op zoek naar de oplossingen van de toekomst.

Delen

9 reacties

 1. Dat zijn goeie tips om de recycling te helpen. Zoals liefst droog afval. Zou slim zijn om die informatie breder te delen. Ik lees dit nu toevallig

 2. Op de website van het Leidsch Dagblad staat een langer en gedetailleerder artikel over dit onderwerp. De Leidse politiek verdient bepaald geen pluim en voormalig wethouder Laudy (VVD) krijgt een publicitaire draai om de oren. De inleidende alinea denkt de lading vrij goed: “Door nascheiding bij afvalbedrijf AVR wil de gemeente Leiden zoveel mogelijk plastic uit het vuilnis halen, maar de focus op kilo’s gaat ten koste van de kwaliteit. Van volledig hergebruik is geen sprake. Bijna al het plastic wordt gerecycled tot een product van minder goede kwaliteit dan het was.”
  .
  http://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200121_52382540/scheiden-van-leids-plastic-is-vooral-goed-voor-de-portemonnee
  .
  Politici en bedrijfsleven leggen graag de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers; zie ook het artikeltje van Sleutelstad. Dit past in de neoliberale ideologie en is uiteraard ook in het belang van de plasticmaffia (van producenten tot detailhandel). Het zijn echter niet de burgers die de onophoudelijke stroom plastic rotzooi met toestemming van de overheid op de markt brengen. Alleen al in kunststofverpakkingen zijn ca. 250 soorten plastic verwerkt. Moet de burger die allemaal uit elkaar kunnen houden? De productie van kunststoffen kost altijd energie en ze zijn allemaal milieuvervuilend van productie- t/m afvalfase. Ook hergebruik kost trouwens energie en is milieuvervuilend (vervoersstromen, productie, nieuw afval). En de vele soorten plastic kunnen lang niet allemaal optimaal gescheiden en milieuvriendelijk worden hergebruikt.
  .
  https://nos.nl/artikel/2212098-is-het-nu-echt-nodig-om-250-verschillende-soorten-plastic-te-gebruiken.html
  .
  De hoofdverantwoordelijken en -schuldigen zijn de producenten, verpakkingsindustrie en detailhandel, met de overheid als medeverantwoordelijke. Te veel politici en hoge ambtenaren laten zich ompraten door het bedrijfsleven of gedragen zich schaamteloos als belangenbehartigers van bedrijven (denk bijvoorbeeld aan het langdurige verzet tegen verplicht statiegeld).
  Wie milieuvervuiling effectief wil bestrijden moet bij de bron beginnen en niet de nadruk leggen op het achteraf opruimen van de rommel.

 3. Petronelleke op

  Inderdaad we moeten van al dat plastic af. Ik ben van een leeftijd dat plastic verpakkingen nog niet bestonden. Melk en yoghurt werden in een glazen fles geleverd. En bij de groenteboer, slager en bakker kreeg je de spullen los mee (sinaasappels, bloemkool) of in een papieren zak. Sinds de opkomst van de supermarkt worden veel meer artikelen ‘voorverpakt’ geleverd, vaak ook nog in meerdere lagen. Komkommers ingepakt in plastic folie, wat een onzin. Helemaal zonder zullen we nog niet kunnen, maar het kan wel een tandje minder.

 4. We kunnen idd niet zonder ivm hygiene. Maar het kan zeker wel minder. Fruit/groenten kunnen altijd los mee in een tas. Yoghurt/melk in een glazen fles met statiegeld. Boter in papier. Het probleem ligt ook bij de producenten die willen verpakkingen die de consument z’n aandacht trekken. Ik denk dat de overheid hierin een grote rol kan hebben door hier tegen op te treden en veel plastic zoals bovengenoemd te verbieden. Liefst in Europees verband. Want het is toch niet normaal dat er plastic in vissen wordt gevonden.

  • Piet Pekelharing op

   Het plastic dat in oceanen ronddrijft en in vissen terecht komt is voor het overgrote deel afkomstig uit Afrika en delen van Azië waar geen afvalophaling bestaat en alle zooi in de rivieren terechtkomt. Sommige rivieren zijn bij de monding verandert in één grote stroom van plastic. Dus ik vrees dat acties in Europa weinig zoden aan de dijk zullen zetten.

   • Hoewel dat misschien waar is wat Piet Pekelharing zegt levert toch ook Nederland een behoorlijke bijdrage aan de plastic soup in de oceanen:

    In 2017 deed Schone Rivieren (een samenwerking van het IVN, de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee) onderzoek naar de staat van de rivieroevers van de Maas en de Waal. Wat kwam hieruit? Gemiddeld werden er in deze twee rivieren per 100 meter 224 stuks afval gevonden, waarvan 60% plastic was. Op een plek bij de Waal ging het om wel 556 stuks afval per 100 meter.

    Omdat rivieren uiteindelijk in zee uitkomen, belandt 80% van al het plastic via de rivieren in ons zeewater. Daar verzamelt het zich uiteindelijk in de eerdergenoemde plasticsoep. Hoeveel Nederland precies bijdraagt aan de plasticsoep valt niet te zeggen. Wel is het zo dat Nederland veel rivieren kent die in contact staan met de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Het is dus zeer van belang dat we onze rivieren schoon houden.

    Daarnaast is er natuurlijk ook heel veel plastic zwerfafval in de grachten, op straat, langs de snelweg, in parken enz.
    Elke actie om het plastic afval te beperken is goed.

    • Een Leids burger op

     Het blijft natuurlijk dweilen met de plastickraan wijd open als men steeds plastic verpakkingsmateriaal blijft produceren.

  • Een Leids burger op

   ¨Het probleem ligt ook bij de producenten die willen verpakkingen die de consument z’n aandacht trekken.¨

   En wat zeggen die producenten?
   Die zeggen dat de consument dat soort verpakkingen nu juist wil……

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline