Nieuw raadslid GroenLinks: “Interesse in sociale woningbouw is er altijd al geweest”

1

Deze week komt er een einde aan een flinke personeelswisseling bij GroenLinks in Leiden. Met de installatie van Ivo van Spronsen als nieuwste raadslid is de fractie vanaf aanstaande donderdag weer compleet. Van Spronsen volgt Jos Olsthoorn op, die onlangs vertrok uit de gemeenteraad. Van Spronsen was van 2007 tot 2010 ook al actief voor GroenLinks, toen als duo-raadslid. “Het grote verschil is dat we toen vier raadsleden hadden en nu acht. Dat is luxe”, zegt Van Spronsen in Politiek071.

Het nieuwe raadslid zal plaatsnemen in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en zich vanuit die positie onder meer bezighouden met de grote vraag naar (betaalbare) woningen. “Wonen is natuurlijk heel erg zichtbaar in de stad en het is ook een basisbehoefte”, zegt hij over zijn verbondenheid met het thema. Zelf groeide hij op in een seniorenflat in de Kooi, omdat zijn moeder snel woonruimte nodig had. “De interesse in sociale woningbouw en studentenhuisvesting is er daardoor altijd al geweest.”


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met het aanstaande raadslid voor GroenLinks Ivo van Spronsen

Veel is er volgens Van Spronsen niet veranderd sinds hij de politiek in 2010 achter zich liet. “De problematiek op de woningmarkt is voor een deel wel groter geworden”, zegt hij, wat mede komt doordat het in de stad drukker is geworden, terwijl de stad nog steeds even groot is. De gesprekken over het toevoegen van woningen in de stad, zeker als het om hoogbouw gaat, worden daarom vaak fel gevoerd, ziet ook Van Spronsen. “Het gaat om een pittig onderwerp, maar GroenLinks heeft het voordeel dat we met acht raadsleden zijn en het werk in de commissie dus kunnen verdelen.”

LHBTI
Van Spronsen was eerder ook bestuurslid van het COC en zette zich vanuit die rol actief in voor de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap in Leiden. Hoewel hij zich wel met dat onderwerp bezig zou willen houden, is dat door wisselingen binnen de fractie en veranderende taakverdeling nu niet het geval. “Maar ik heb heus een mening over het beleid op dit thema”, zegt het aanstaande raadslid. “Er is wat mij betreft een fijne lijn tussen je op een thema profileren en je er tegenaan bemoeien”, zeg hij daarna. Dat laatste gaat Van Spronsen dan ‘in ieder geval binnen de fractie’ doen.

Ramses Shaffyplein
Hoewel hij pas donderdag geïnstalleerd wordt als raadslid, heeft Van Spronsen al wel een voorstel waar hij zich hard voor wil maken. “Er gebeurt op dit moment veel rond het Centraal Station. Aan de kant van Oegstgeest (de Zeezijde) ligt op dit moment een plein dat nog geen naam heeft”, aldus Van Spronsen over het pleintje tussen de Bargelaan en het station. Hij stelt voor om dat plein naar Ramses Shaffy te vernoemen. De Nederlandse zanger groeide op aan dat plein en was openlijk homoseksueel. Daarmee kan het de homobeweging in Leiden op een nieuwe manier een hart onder de riem steken, vindt van Spronsen. “En daarnaast zijn we dan de eerste in Nederland met een straat die vernoemd is naar Shaffy, dan zijn we Amsterdam mooi voor”, lacht hij.

Ivo van Spronsen wordt aanstaande donderdag in de gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd als raadslid voor GroenLinks.

Delen

1 reactie

  1. Gerard van Hees op

    Ivo, heel veel succes. Ramses Shaffy plein, leuk idee. Het monumentje stat er ook al.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline