‘Japans’ Blekerspark in mei klaar

5

Nadat de gemeente in december al was begonnen met de herinrichting van het Blekerspark, werd deze week officieel het startschot gegeven. Het park is onderdeel van het Singelpark en het ontwerp is ook hier in samenspraak met omwonenden gemaakt. Naast dat er veel aandacht is voor biodiversiteit, krijgt het park een Japans thema. Er wordt onder andere een Vredesboom uit Hiroshima geplant. De werkzaamheden moeten in mei dit jaar worden afgerond.

(Video: Robbert van Cleef).

Biodiversiteit
“We maken het Blekerspark onderdeel van het Singelpark en een mooi groen hart van de omliggende wijk’, vertelt wethouder Ashley North.”Er is veel aandacht voor biodiversiteit, voor verschillende planten en dieren. Zo komt er een mussenmuur, een paddenpoel en verschillende soorten bomen en planten waaronder een Vredesboom.” Voor de ontwikkelingen moeten een aantal bomen worden gekapt, daar komen er uiteindelijk wel meer voor terug.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Ashley North over de ontwikkelingen in het Blekerspark.

Geen krielkippen
Het Japanse thema komt naast de Vredesboom en verschillende Japanse planten ook terug in een Japanse watertuin. Een ander idee was een miniboerderij met Japanse krielkippen, maar dat idee heeft het niet gehaald. “Ja zo werkt dat bij participatie”, zegt voorzitter Alexander Geertsema van de Vrienden van het Singelpark. “Als je een idee hebt, dan moet je daar ook voor willen zorgen. Dat was in dit geval niet helemaal uitvoerbaar. Misschien staan er nog bewoners op die voor de kipjes willen zorgen, maar voor nu blijft dat nog even in het vat zitten.”


Voorzitter Alexander Geertsema van de Vrienden van het Singelpark over het Blekerspark, participatie en de ontwikkelingen rondom het SIngelpark.

Vredesboom
Een bijzonder onderdeel van het vernieuwde Blekerspark wordt de Vredesboom, een Japanse notenboom, die midden in het park wordt geplant. Botanisch curator Rinny Kooi van het Singelpark vertelt over de bijzondere boom: “Er is in Hiroshima een project, Green Legacy. Zaden die daar zijn opgekomen na de atoomaanval worden wereldwijd verspreid in de hoop dat er mooie bomen uitkomen. Dat wordt gedaan als symbool tegen een nieuwe atoombom.”

In de Leidse Hortus botanicus zijn inmiddels ook van deze zaden aanwezig. Het boompje dat voor het Blekerspark bestemd is, is via Parijs naar Leiden gekomen. Op 16 juli wordt het officieel aan het Blekerspark geschonken. “Maar nog niet geplant”, zegt Kooi. “Daar is het niet het goede seizoen voor.” De boom komt in een beschermde omgeving op een soort eilandje, omringd door bamboe.


Botanisch curator Rinny Kooi van het Singelpark over de Vredesboom.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

5 reacties

  1. Prachtig! En hopelijk mag iedereen er blijven komen want de borden bij het stuk Singelpark Sterrenwacht zijn wel heel erg anti bezoeker!
    Wordt echt het mooiste park van Nederland.

  2. Bea Hoogheid op

    Ik ga geen flauwe grappen maken over de Japanse duizendknoop die ongetwijfeld niet welkom is in deze Japanse idylle, maar wel een vraagje aan de nieuwe voorzitter Singelpark: is het nu wel of niet een echt bontkraagje op je jas?

  3. En wat te denken van de verschrikkelijke geur die de vruchten 3 maanden per jaar van de vrouwelijke variant met zich meebrengen…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline