Inwoners praten mee over nieuw fietsbeleid tijdens Leidse Fiets 10 Daagse

7

Tijdens de Leidse Fiets 10 Daagse kunnen inwoners van Leiden met de gemeente meepraten over een nieuw fietsbeleid. Het fietsbeleid geeft aan hoe Leiden het fietsen in de komende jaren veiliger en aantrekkelijker wil maken.

Vanaf maandag 20 januari staan meerdere enquêteurs tien dagen lang in tien districten in Leiden. Willekeurige voorbijgangers wordt gevraagd om een enquête bestaande uit tien vragen in te vullen. Dagelijks worden de enquêtes uitgedeeld tussen 16.00 en 17.00 uur. Het gehele overzicht met data en de bijbehorende verdeling over de districten is te vinden op de website van de gemeente Leiden.

Leiden als fietsstad
Uit statistieken blijkt dat twee op de drie inwoners van Leiden dagelijks fietst. Bovendien is Leiden de derde fietsstad van Nederland. Daarom wil de gemeente inwoners, dat zijn immers ervaren fietsers, bij het beleid betrekken.

Delen

7 reacties

  • Een inwoner van Leiden op

   Alvast een tip voor de gemeente: zorg er ook voor dat er geen fietsen meer aan de lantaarnpalen en de hekjes rondom de bomen mogen worden vastgemaakt. Neem dat op in de APV. Vooral op de mooie grachten in de binnenstad zeer ontsierend en bovendien staan ze dan ook nog deels op de toch al smalle straten waardoor auto’s over de stoep gaan rijden.

 1. In plaats van het winkelcentrum zou de gemeente met haar enquête op 31-1 bij Station de Vink kunnen gaan staan. Daar komen veel meer fietsers. Bovendien kunnen ze met eigen ogen aanschouwen dat de fietsenrekken hier vol staan, ondanks het proactieve beleid van de gemeente om langparkeerders en fietswrakken te verwijderen.

 2. Twee grote ergernissen:
  1. Fout geparkeerde fietsen die de doorgang voor voetgangers (al dan niet met rollator of kinderwagen) belemmeren.
  2. Asociaal tuig dat op trottoirs en in voetgangerszones fietst.
  Iedereen kan het dagelijks ervaren. Een geldverslindende enquête is hier dus niet voor nodig. Er is bovendien gemakkelijk wat aan te doen. Het is namelijk slechts een kwestie van consequent en effectief handhaven. Fiets fout, fiets weg en zo. Maar de gemeente Leiden doet liever niet aan handhaving. Dat is vooral de schuld van hondsvotten en lamstralen in college en gemeenteraad.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline