Leids atleet Noah Schutte staat voor lastige keuze op de route naar Tokio

De Leidse atleet Noah Schutte werd afgelopen zondag tot veler verrassing vierde op de halve marathon van Egmond. Een van de Nederlandse klassiekers onder de wegwedstrijden. Zelf wist Schutte wel dat hij in goede vorm verkeerde. Maar misschien maakt deze goede prestatie de keuze voor het baanseizoen van 2020 nog wel een beetje lastiger.

Schutte geldt al lang als een van de supertalenten die heel veel afstanden kan lopen. Hij beheerst zowel de 3000 meter steeplechase als de 10 kilometer op de baan en zo’n beetje alles wat er tussen ligt. Maar 2020 is geen gewoon jaar. Op 24 juli beginnen de zomerspelen in Tokio en daar wil Schutte ook graag aan meedoen. Maar de limieten zijn scherp. “Dat heeft wel als voordeel dat als je de limiet haalt, je ook wel echt kan meedoen voor de prijzen.”

Zowel de 3000 meter steeplechase als de 10 kilometer lopen in Tokio wordt lastig gezien het kwalificatietraject. “Ik heb maar een paar maanden om me te plaatsen voor de spelen, dus ik kan me beter op één afstand richten. Ik ga binnenkort nog een 10 kilometer op de weg lopen en tijdens het NK indoor loop ik de 3000 meter en daarna moet er een beslissing worden genomen.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Noah Schutte over zijn weg naar Tokio.

De afgelopen jaren heeft Schutte in de Verenigde Staten getraind en gestudeerd. Sinds de zomer is hij terug in Nederland en traint hij weer bij Bram Wassenaar van Leiden Atletiek. Naast de vele trainingsuren werkt hij parttime. “Ik wil me wel blijven ontwikkelen en af en toe over iets anders nadenken dan limieten voor de Olympische Spelen.”

Daarnaast is Schutte druk aan het experimenteren met zijn loopschoenen. Lange tijd was het adagium in de atletiek hoe minder schoen hoe beter. Maar sinds de Keniaanse loper Eliud Kipchoge de marathon onder de twee uur liep op hele speciale schoenen die fabrikant Nike had ontwikkeld is er toch wat gaande in de atletiekwereld. Schutte loopt op soortgelijke schoenen. “Die schoenen van Eliud Kipchoge zijn niet te koop, maar wel een eerder model. Ik loop er goed op en er lijkt bewijs voor te zijn dat veel mensen er harder op lopen. Maar het is lastig vergelijken, want de omstandigheden zijn steeds anders.”

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline