Boer Wilbert wint dierenartskosten door brand terug op Radio 538

34

Leidse boer Wilbert van der Post van de Elza Hoeve krijgt via de actie ‘Hierrr Met Je Rekening’ van Radio 538 een deel van de schade vergoed die hij opliep door de grote brand in 2018. Hij wist daarbij alle paarden te redden, maar één dier liep wel brandwonden op. De anderen werden gecontroleerd door de dierenarts. De dierenartskosten van 719 euro krijgt hij nu terug.


Reanne van Kleef in gesprek met Wilbert van der Post van Elza Hoeve over brand en actie op Radio 538.

“Sorry dat ik een beetje laat ben”, zegt Van der Post terwijl hij de nieuwjaarsborrel van CDA Leiden binnenloopt. “Ik moest nog even bellen met de radio.” Terwijl hij het zegt overheersen blijdschap en ongeloof. Bij de actie van Radio 538 kunnen luisteraars een rekening met een verhaal insturen. Wanneer de naam van de inzender genoemd wordt, heeft deze een kwartier om terug te bellen naar de studio. “Voordat ik zelf m’n naam had gehoord kreeg ik al van allemaal mensen appjes en berichten via Facebook en Twitter dat ik moest gaan bellen. En dan zeggen ze ook nog dat de rekening betaald wordt, geweldig.”

De kosten voor de dierenarts moest Van der Post eigenlijk verhalen op de eigenaren van de paarden, maar daar hikte hij al een tijd tegen aan. “Zij hadden ook heel veel schade. Zadels, alles waren ze kwijt. Ik vond het toch moeilijk om dan met die rekening te komen. Toen kwam deze actie voorbij en ik dacht, ik probeer het gewoon.”

Heldhaftig optreden
Op 27 december 2018 brak er brand uit in de paardenschuur van de Elza Hoeve. Hij werd gealarmeerd door een buurman en is meteen naar de stal gerend waar vier paarden stonden. De eerste box kon hij nog opentrekken waardoor het paard naar buiten kon. Door de enorme rookontwikkeling kon Van der Post niet de stal in om de drie andere paarden te bevrijden. “Toen ben ik op de trekker gesprongen en heb de hele achterwand eruit getrokken. Daardoor konden de andere drie paarden ook vluchten”, aldus Van der Post.

Wederopbouw laat op zich wachten
De kosten voor een nieuwe schuur zijn dertig- tot vijftigduizend euro. Omdat de schuur van voor 1900 dateerde, was het niet rendabel om deze te verzekeren. De dagwaarde die zou worden uitgekeerd, was namelijk nihil. Daarnaast zijn er nu problemen met de gemeente met betrekking tot het verwijderen van het asbest.

Van der Post legt uit: “Een particulier mag tot 35 vierkante meter asbest zelf verwijderen, maar ik ben verplicht het door een bedrijf te laten doen. Ik heb nu twee offertes aangevraagd en dat is meer dan 10.000 euro. Dat is voor nu veel te veel geld, dus het moet nog blijven liggen helaas.” De helft van de schuur kan inmiddels wel worden gesloopt. “Daar ga ik mee beginnen en dan hoop ik dat de prijzen wat omlaag gaan. Want dit kan ik nu gewoon niet betalen. Dus ik weet nog niet wanneer de schuur er weer staat. Maar ik blijf erbij: het belangrijkste is uiteindelijk dat de paarden toen uit de brand zijn gered!””

Delen

34 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline